Sznycel z kurczaka z dodatkiem zielonej fasolki to sycąca propozycja obiadowa. Warto wspomnieć, że sznycel z kurczaka jest też świetną „wkładką” do lunchowych kanapek! Z dodatkiem pożywnej sałatki będzie świetnie smakować w porze kolacji.
Sznycle z kurczaka / fot. Olimpia Davies artisanfoodphotography.com
(średnia 4.46 z 149 głosów)
Sznycel z kurczaka - przepis:
Najpierw robimy sos. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulkę dymkę, szklimy, mieszając. Dodajemy musztardę dijon, łyżkę kaparów i sok z cytryny – do smaku, przyprawiamy także solą i pieprzem. Ciabattę mieszamy z parmezanem na jednym talerzyku, na drugim rozmącamy jajko, na trzeci wysypujemy mąkę. Sznycle lekko obijamy dłonią, panierujemy kolejno w mące, jajku i pieczywie z parmezanem, smażymy po dwie minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju z masłem.
Zieloną fasolkę szparagową i oba rodzaje groszku (mrożony i w strączkach) gotujemy w lekko osolonym i ocukrzonym wrzątku, aby zachowały chrupkość. Mieszamy, wykładamy na talerz (lub do pudełka), polewamy sosem. Na wierzch dajemy chrupiący sznycel z kurczaka, posypujemy parmezanem, dekorujemy mikropędami groszku. Sznycel z kurczaka jest gotowy do podania.
Porady
Sznycel z kurczaka zawiera w przepisie:
50 g zupełnie czerstwej ciabatty, startej lub zmielonej
3 łyżki parmezanu, startego
4 sznycle z piersi kurczaka, grubości ok. pół centymetra
250 g zielonej fasolki szparagowej, z mrożonki
200 g zielonego groszku, z mrożonki
200 g zielonego groszku w strączkach
mikropędy groszku
Pomysł na inną panierkę do obtoczenia sznycla z kurczaka. Mieszamy pół na pół grubo mieloną tartą bułkę i zgniecione pestki słonecznika lub dyni, przyprawiamy suszonym tymiankiem, kurkumą i mieloną papryką. Panierkę należy bardzo mocno docisnąć do mięsa. Sznycle w niej będą niezwykle chrupiące i aromatyczne!
Komentarze