Sznycle z kurczaka

Sznycel z kurczaka z dodatkiem zielonej fasolki to sycąca propozycja obiadowa. Warto wspomnieć, że sznycel z kurczaka jest też świetną „wkładką” do lunchowych kanapek! Z dodatkiem pożywnej sałatki będzie świetnie smakować w porze kolacji. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne sznycle

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 149 głosów)

Sznycle z kurczaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • maslo-iStock 1.

    Sznycel z kurczaka - przepis:
    Najpierw robimy sos. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulkę dymkę, szklimy, mieszając. Dodajemy musztardę dijon, łyżkę kaparów i sok z cytryny – do smaku, przyprawiamy także solą i pieprzem. Ciabattę mieszamy z parmezanem na jednym talerzyku, na drugim rozmącamy jajko, na trzeci wysypujemy mąkę. Sznycle lekko obijamy dłonią, panierujemy kolejno w mące, jajku i pieczywie z parmezanem, smażymy po dwie minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju z masłem.

  • tarty-ser-parmezan-fot.iStock-min (1) 2.

    Zieloną fasolkę szparagową i oba rodzaje groszku (mrożony i w strączkach) gotujemy w lekko osolonym i ocukrzonym wrzątku, aby zachowały chrupkość. Mieszamy, wykładamy na talerz (lub do pudełka), polewamy sosem. Na wierzch dajemy chrupiący sznycel z kurczaka, posypujemy parmezanem, dekorujemy mikropędami groszku. Sznycel z kurczaka jest gotowy do podania.

Porady

Sznycel z kurczaka zawiera w przepisie:

  • 50 g zupełnie czerstwej ciabatty, startej lub zmielonej

  • 3 łyżki parmezanu, startego

  • 4 sznycle z piersi kurczaka, grubości ok. pół centymetra

  • 250 g zielonej fasolki szparagowej, z mrożonki

  • 200 g zielonego groszku, z mrożonki

  • 200 g zielonego groszku w strączkach

  • mikropędy groszku

 


Notka redakcyjna

Pomysł na inną panierkę do obtoczenia sznycla z kurczaka. Mieszamy pół na pół grubo mieloną tartą bułkę i zgniecione pestki słonecznika lub dyni, przyprawiamy suszonym tymiankiem, kurkumą i mieloną papryką. Panierkę należy bardzo mocno docisnąć do mięsa. Sznycle w niej będą niezwykle chrupiące i aromatyczne!

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy