Sałatka z fasolki szparagowej na zimę

Pyszna sałatka do obiadu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki przetwory

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Kalorie:
6 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 198 głosów)

Sałatka z fasolki szparagowej na zimę - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie fasolki: Wszystki strączki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół. Tak przygotowaną fasolkę gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie, a następnie studzimy.  

  • 2.

    Przeygotowanie surowych warzyw: Cebulę i marchew obieramy. Cebulkę kroimy w cienkie plasterki, a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

  • 3.

    Sałatka z fasolki szparagowej na zimę: Wszystkie warzywa podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy przecier, ocet i przyprawy. Wszystko razem mieszamy.

  • 4.

    Pasteryzacja: Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików i mocno zakręcamy. Gotowe słoiki pasteryzujemy w garnku przez 15 minut. 

Kalorie: 6

Porady

  • Sałatka z fasolki szparagowej na zimę świetnie smakuje również z dodatkiem innych warzyw. Można dodać do niej startą cukinię, kawałki papryki lub plasterki ogórka.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy