Pyszna sałatka do obiadu.
iStock
Przygotowanie fasolki: Wszystki strączki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół. Tak przygotowaną fasolkę gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie, a następnie studzimy.
Przeygotowanie surowych warzyw: Cebulę i marchew obieramy. Cebulkę kroimy w cienkie plasterki, a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Sałatka z fasolki szparagowej na zimę: Wszystkie warzywa podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy przecier, ocet i przyprawy. Wszystko razem mieszamy.
Pasteryzacja: Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików i mocno zakręcamy. Gotowe słoiki pasteryzujemy w garnku przez 15 minut.
Kalorie: 6
Porady
- Sałatka z fasolki szparagowej na zimę świetnie smakuje również z dodatkiem innych warzyw. Można dodać do niej startą cukinię, kawałki papryki lub plasterki ogórka.
Komentarze