Zupa wiosenna jest pełna błonnika i witamin. To zasługa kolorowej mieszanki warzyw – z fasolką szparagową, marchewką i brukselką w głównych rolach. Delikatny smak i kremową konsystencję zawdzięcza tradycyjnej zasmażce, którą dodajemy pod koniec gotowania. Zupę wiosenną posypujemy świeżym koperkiem lub innymi ziołami, najlepiej z własnego ogródka.
Artur Rogalski
(średnia 4.52 z 153 głosów)
Warzywa okopowe: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Inne warzywa: brukselki, por i fasolkę również myjemy. Por kroimy w krążki, z fasolek odcinamy końcówki i kroimy na pół.
Cebula: obieramy ją z łupin i opalamy przez 2–3 min na palniku.
Gotowanie zupy: w garnku wstawiamy do zagotowania 3 l wody. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy wszystkie warzywa, w tym także opaloną cebulę. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 30 min aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Doprawianie: do zupy dodajemy obrany ząbek czosnku, sól, pieprz i słodką paprykę.
Zasmażka: na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i mieszamy z mąką. Do zasmażki dodajemy trochę zupy z garnka – ok. 50–70 ml. Całość mieszamy, żeby nie było grudek. Przelewamy do zupy i ponownie mieszamy.
Zupa wiosenna jest gotowa: gotujemy ją jeszcze przez ok. 5 min. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.
Porady
- Zupę wiosenną można zrobić także na bulionie warzywnym lub mięsnym. Taki bulion warto zrobić na zapas. Można go przechowywać w słoikach nawet przez kilka miesięcy, a z pewnością niejednokrotnie się przyda do innych zup i sosów.
- Cebulę opalamy nad palnikiem w kuchence gazowej. Jeśli mamy płytę indukcyjną, możemy podsmażyć cebulę na suchej patelni i podpiec przez ok. 5 min w rozgrzanym piekarniku.
- Zupę możemy dodatkowo zabielić śmietaną. Kwaśnej śmietany nie dodajemy jednak bezpośrednio do wrzątku, musimy ją najpierw zahartować. Mieszamy ją z zimną wodą, do której dodajemy trochę gorącego bulionu. Dopiero w takie formie dodajemy ją do zupy.
- Jeśli chcemy, żeby zupa wiosenna była lekka i dietetyczna, zrezygnujmy z zasmażki. Zamiast niej możemy dodać kilka kropel oliwy z oliwek. Warto dodać trochę tłuszczu, który jest nośnikiem smaku.
- Do posypania możemy wykorzystać koperek lub inne świeże zioła, np. natkę pietruszki, kolendrę lub lubczyk.
Podstawowy przepis na zupę wiosenną zawiera najbardziej popularne składniki, które możemy wymieniać zgodnie z własnym gustem lub rodzinnymi preferencjami. Poniżej kilka propozycji dodatków:
Jeśli chcemy, żeby zupa była bardziej sycąca, możemy dodać do niej trochę mięsa, makaron lub ryż. Do zup z warzywami świetnie pasuje mały makaron, np. kolanka (jak w przepisie na zupę jarzynową z makaronem). Dla dzieci możemy wybrać makaron w kształcie literek lub postaci z bajek.
Popularnym wariantem przepisu jest także zupa wiosenna z kurczakiem. Filet najpierw obsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju, a gdy się zarumieni, dodajemy do gotującej się zupy. Przed podaniem kroimy w kostkę.
Zupę wiosenną możemy zblendować na gładki krem. Do zupy w takiej formie świetnie pasują chrupiące dodatki:
Na wierzch możemy położyć także pieczone brukselki lub chipsy z jarmużu.
Komentarze