Anna Galuhn

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Ocena:

4.4 (241)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Fasolka szparagowa z bułką tartą to nasz polski wakacyjny klasyk. Świetnie pasuje do tradycyjnych obiadów z rybą, kurczakiem lub jajkiem sadzonym. Idealnie komponuje się również z daniami z grilla. Można też potraktować ją samodzielną lekką potrawę – doskonałą na upalne dni. Przepis jest szybki i prosty, co sprawia, że smakiem fasolki z bułką i masłem możemy się cieszyć już w niecałe 30 min.

Składniki:

  • fasolka szparagowa żółta  500 g

  • sól  5 g

  • masło  125 g

  • bułka tarta  100 g

Fasolka szparagowa z bułką tartą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Fasolkę: myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy końcówki.

    Fasolka z bułką tartą krok 1
  • Krok 2:

    Gotowanie: przekładamy fasolkę do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy łyżeczkę soli (5 g) i gotujemy przez 15 min do momentu, aż strąki będą miękkie.

    Fasolka z bułką tartą krok 2
  • Krok 3:

    Odcedzanie: ugotowaną fasolkę przekładamy na sitko i odcedzamy z wody.

    Fasolka z bułką tartą krok 3
  • Krok 4:

    Bułka tarta: w rondelku na małej mocy palnika roztapiamy masło. Dodajemy bułkę i podsmażamy do czasu, aż się zarumieni. Gorącym sosem polewamy ugotowane strączki. Tak przygotowana fasolka szparagowa z bułką tartą jest idealnym uzupełnieniem domowego obiadu.

    Fasolka z bułką tartą krok 4

Porady

  • W taki sam sposób przygotowujemy zieloną fasolkę szparagową.
  • W wersji wegańskiej zamiast masła używamy oleju rzepakowego lub kokosowego.
  • W myśl zasady zero waste warto samodzielnie przygotować bułkę tartą z suchych kromek pieczywa. Najszybciej i najłatwiej rozdrobnić je w malakserze, ale możemy także użyć tradycyjnej tarki o drobnych oczkach.
  • Fasolkę możemy także ugotować na parze, co sprawi, że będzie bardziej aromatyczna i pełna smaku. Zachowa także więcej witamin i innych substancji odżywczych.
  • Jeśli chcemy, aby fasolka była w całości obtoczona w bułce tartej, możemy przełożyć ją do rondelka z przygotowaną zasmażką lub wszystkie składniki wymieszać na patelni
  • Dla wzmocnienia smaku można dodać do bułki tartej kolejne dwie szczypty soli.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Fasolka szparagowa z bułką tartą – propozycje podania

Fasolka z bułką tartą idealnie uzupełnia potrawy z delikatnym, białym mięsem. Świetnie sprawdza się również w daniach wegetariańskich. Poniżej kilka sprawdzonych propozycji:

  • pieczony dorsz z fasolką i ziemniakami – możemy wybrać także inną rybę, np. łososia lub pstrąga,
  • grillowane krewetki z fasolką szparagową – proste zestawienie, które doskonale się uzupełnia i przyjemnie syci,
  • risotto z fasolką i bułką tartą – to pomysł na wegetariański lunch z sezonowych warzyw,
  • pieczona pierś z kurczaka z purée ziemniaczanym i fasolką szparagową – drobiowe kieszonki możemy nadziewać szpinakiem, pieczarkami lub suszonymi pomidorami,
  • ziemniaki, fasolka i jajko sadzone – klasyczny obiad wegetariański z trzech składników, które idealnie do siebie pasują.

Ile kalorii ma fasolka szparagowa z bułką tartą?

Gotowana fasolka zawiera niewielką ilość kalorii – to ok. 30–35 kcal na 100 g strąków. Jednak smażone masło i bułka tarta znacznie podnoszą wartość energetyczną potrawy. Średnio jedna łyżka takiego sosu zawiera ok. 250–300 kalorii, przy czym ilość zależy od rodzaju bułki.

Możemy jednak nieco zmodyfikować przepis, żeby zamiast pustych kalorii z pszennego pieczywa dostarczyć organizmowi więcej wartościowych składników odżywczych. W tym celu zamiast bułki pszennej sięgamy po zmielone płatki owsiane i płatki drożdżowe.

Jak wykorzystać fasolkę szparagową z bułką tartą?

Jeśli mamy nadmiar fasoli z obiadu lub chcemy podać ją w mniej tradycyjny sposób, możemy skorzystać z następujących pomysłów:

  • Dodatek do zup i kremów – gotowana lub smażona fasolka idealnie pasuje do kremowej zupy czosnkowej lub kremu z białych warzyw.
  • Domowe przetwory – sezonowy smak fasolki szparagowej możemy zamknąć w słoiku. Można dodać do niej sos pomidorowy lub przygotować zgodnie z przepisem na fasolkę w marynacie.
  • Sałatki – zarówno żółta, jak i zielona fasolka świetnie sprawdzą się w sałatkach ziemniaczanych lub kompozycjach z makaronem.
  • Smażone dania z patelni – strączki idealnie pasują do warzywnych, słodko–ostrych mieszanek w orientalnym stylu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne