Fasolka szparagowa polana bułką tartą

Proste, a tak dobre danie. Fasolka szparagowa polana bułka tartą uda się naprawdę każdemu. I przypomni wakacje spędzone na wsi, pyszne lato pełne obiadów z sezonowych składników.

Przekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.39 z 234 głosów)

Składniki:

  • fasolka szparagowa świeża - zielona lub żółta - 0,5 kg
  • bułka tarta -1/2 szklanki
  • 1/2 kostki masła - 125 g
  • sól - do gotowania fasoli, a potem do smaku

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Fasolkę szparagową umyć, obciąć końcówki z obu stron i gotować do miękkości (15 minut) w osolonej wodzie.
  • W tym czasie zrobić omastę , tj.: roztopić na wolnym ogniu w rondlu 1/2 kostki masła i dodać do niej 1/2 szklanki bułki tartej i zrumienić.
  • Po ugotowaniu, odcedzić fasolę szparagową i polać zrobioną ciepłą omastą, czyli bułką tartą z masełkiem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy