Fasolka szparagowa z bułką tartą to nasz polski wakacyjny klasyk. Świetnie pasuje do tradycyjnych obiadów z rybą, kurczakiem lub jajkiem sadzonym. Idealnie komponuje się również z daniami z grilla. Można też potraktować ją samodzielną lekką potrawę – doskonałą na upalne dni. Przepis jest szybki i prosty, co sprawia, że smakiem fasolki z bułką i masłem możemy się cieszyć już w niecałe 30 min.
Artur Rogalski
(średnia 4.4 z 241 głosów)
Fasolkę: myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy końcówki.
Gotowanie: przekładamy fasolkę do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy łyżeczkę soli (5 g) i gotujemy przez 15 min do momentu, aż strąki będą miękkie.
Odcedzanie: ugotowaną fasolkę przekładamy na sitko i odcedzamy z wody.
Bułka tarta: w rondelku na małej mocy palnika roztapiamy masło. Dodajemy bułkę i podsmażamy do czasu, aż się zarumieni. Gorącym sosem polewamy ugotowane strączki. Tak przygotowana fasolka szparagowa z bułką tartą jest idealnym uzupełnieniem domowego obiadu.
Porady
- W taki sam sposób przygotowujemy zieloną fasolkę szparagową.
- W wersji wegańskiej zamiast masła używamy oleju rzepakowego lub kokosowego.
- W myśl zasady zero waste warto samodzielnie przygotować bułkę tartą z suchych kromek pieczywa. Najszybciej i najłatwiej rozdrobnić je w malakserze, ale możemy także użyć tradycyjnej tarki o drobnych oczkach.
- Fasolkę możemy także ugotować na parze, co sprawi, że będzie bardziej aromatyczna i pełna smaku. Zachowa także więcej witamin i innych substancji odżywczych.
- Jeśli chcemy, aby fasolka była w całości obtoczona w bułce tartej, możemy przełożyć ją do rondelka z przygotowaną zasmażką lub wszystkie składniki wymieszać na patelni
- Dla wzmocnienia smaku można dodać do bułki tartej kolejne dwie szczypty soli.
Fasolka z bułką tartą idealnie uzupełnia potrawy z delikatnym, białym mięsem. Świetnie sprawdza się również w daniach wegetariańskich. Poniżej kilka sprawdzonych propozycji:
Gotowana fasolka zawiera niewielką ilość kalorii – to ok. 30–35 kcal na 100 g strąków. Jednak smażone masło i bułka tarta znacznie podnoszą wartość energetyczną potrawy. Średnio jedna łyżka takiego sosu zawiera ok. 250–300 kalorii, przy czym ilość zależy od rodzaju bułki.
Możemy jednak nieco zmodyfikować przepis, żeby zamiast pustych kalorii z pszennego pieczywa dostarczyć organizmowi więcej wartościowych składników odżywczych. W tym celu zamiast bułki pszennej sięgamy po zmielone płatki owsiane i płatki drożdżowe.
Jeśli mamy nadmiar fasoli z obiadu lub chcemy podać ją w mniej tradycyjny sposób, możemy skorzystać z następujących pomysłów:
Komentarze