Tarta na słono (z fasolką szparagową)

Ocena:

4.55 (141)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Tarta na słono z fasolką szparagową to najpyszniejszy pomysł na szybki obiad lub efektowny poczęstunek dla gości. Chrupiący spód z ciasta francuskiego i soczyście zielone warzywa tworzą idealną mieszankę smaków i struktur, która rozpływa się w ustach. Jak zrobić tartę na słono w mgnieniu oka? Zobaczcie nasz szybki przepis!

Składniki:

  • ciasto francuskie  450 g

  • fasolka szparagowa  150 g

  • dymka  150 g

  • groszek zielony  100 g

  • śmietana 18%  100 ml

  • mascarpone  100 g

  • parmezan  50 g

  • rukola  50 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • oliwa z oliwek  3 łyżki stołowe

Tarta na słono (z fasolką szparagową) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Spód do tarty: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Ciasto rozwijamy i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Czubkiem ostrego noża nacinamy wokół całego płatu linię, 2 cm od brzegu. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 12 minut. 

    ciasto-francuskie-surowe
  • Krok 2:

    Farsz do tarty: Dymki przycinamy na długość fasolki i podsmażamy na łyżce oliwy przez minutę. Obraną fasolkę gotujemy na parze lub w osolonym wrzątku 15–18 min. Groszek przekładamy do salaterki, zalewamy 50 ml wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy na 2 min, przyprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy z mascarpone i parmezanem, przyprawiamy solą i pieprzem. 

    gotowanie-fasolki
  • Krok 3:

    Tarta na słono z fasolką szparagową: Kiedy ciasto się upiecze i urośnie, zaznaczoną część środkową ugniatamy tak, aby pozostał wyraźnie zaznaczony brzeg. Na środkową część nakładamy serowy farsz i rozprowadzamy go szerokim nożem. Na wierzchu rozrzucamy przygotowane warzywa i przybieramy listkami rukoli. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Podajemy gorące.

    tarta-z-fasolką

Porady

  • Taką tartę na słono można upiec zarówno w dużej prostokątnej blaszce, jak i okrągłej formie na tartę, a nawet luzem na papierze do pieczenia. Niezależnie od tego jaki kształt będzie miała nasza tarta, ważne jednak, aby przed pieczeniem ponakłuwać ciasto widelcem, aby spód nie rósł, a pozostał płaski i równy. 
  • Tarta na słono to najlepszy pomysł na przekąskę na imprezę. Najlepszym pomysłem na przystawkę dla gości są małe jednoporcjowe tarteletki. Aby je zrobić, wystarczy pokroić blat ciasta francuskiego na niewielkie kwadraciki albo wylepić nim małe foremki do tarty.
  • Taka tarta na słono świetnie sprawdzi się nie tylko na ciepło, ale i na zimno. Warto więc od razu przygotować większą porcję, aby zabrać ją kolejnego dnia jako posiłek do pracy lub szkoły na wynos.

Zobacz też: tarta z brokułami

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić tartę na słono?

Bazą do każdej tarty jest chrupiący spód. Można go zrobić z ciasta kruchego lub w szybszej wersji gotowego ciasta francuskiego. Ciasto kruche jest banalnie proste do zrobienia i wymaga tylko 3 składników, jednak aby było mocno chrupiące, powinno spędzić w lodówce co najmniej godzinę. Jeśli więc nie macie czasu, użyjcie mrożonego ciasta francuskiego w rolce. Taka tarta na ciasta francuskiego na słono jest równie smaczna, a można ją zrobić dosłownie w 20 minut. Ciasto najpierw pieczemy solo, a następnie zapiekamy już razem z nadzieniem.

Jaki farsz do tarty na słono będzie najlepszy? Nadzienie do tarty na słono może być skomponowane z dowolnie wybranych składników, dlatego możemy tu tworzyć przeróżne kompozycje według naszych upodobań. Ważne, aby wybrane przez nas składniki miały spoiwo w postaci jajka, śmietany, jogurtu naturalnego albo sera. Taki sos do tarty pięknie połączy wszystkie dodatki w gęstą masę, która pięknie się będzie kroiła. Podpieczony spód wykładamy naszym nadzieniem i zalewamy sosem z jajka, śmietany i ulubionego sera. Wszystko zapiekamy około 30 minut, aż wierzch tarty pięknie się zarumieni.

Tarta na słono - dodatki

Tak przygotowaną tartę na słono warto podać w towarzystwie sałatki. Najlepiej będą do niej pasowały wszelkiego rodzaju świeże sałatki z lekkim winegretem. Innym pysznym dodatkiem do tarty jest aromatyczny, gęsty sos, który doskonale dopełni smaki i zbalansuje kruche ciastoMoże to być łagodny sos koperkowy, aromatyczny sos serowy lub wyrazisty sos czosnkowy. Świetnie smakuje też tarta z sosem beszamelowym.

Inne przepisy na tarty

Tarta na słono z fasolką szparagową to tylko jeden z wielu przepysznych pomysłów na tarty. Jeśli nie lubicie fasolki możecie wymienić ją na inne dowolne warzywa, takie jak groszek, buraki, czy szparagi. Doskonale smakuje też tarta z brokułami oraz tarta na słono ze szpinakiem. Wspaniałym dodatkiem do warzywnych tart są też grzyby. Mogą to być prawdziwki, kurki, a nawet boczniaki. Nie gorzej będzie smakowała też tarta na słono z pieczarkami. Innymi wartymi przetestowania pomysłami na wegetariański posiłek są tarta serowa, tarta dyniowa i tarta z cukiną.

Mięsożercom z pewnością posmakuje tarta na słono z kurczakiem lub z boczkiem. Z kolei w wersji "morskiej" warto wypróbować tartę z łososiem, zarówno tym wędzonym, jak i pieczonym. Innym smakowitym przepisem jest tarta z tuńczykiem z puszki. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne