REKLAMA

Kugel - przepisy na tradycyjne danie

1 przepis

StockFood-kugel-min

Kugel to potrawa, która może być serwowana jako samodzielna przekąska oraz dodatek do obiadu. Jest interesującym rozwiązaniem dla każdej osoby, która lubi kulinarne eksperymenty. Wyjaśniamy, co to jest kugel i jakie są charakterystyczne cechy tego dania. Prezentujemy również warte uwagi inspiracje na samodzielne przygotowanie kugla – zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.

Kugel - co to?

Kugel to tradycyjne danie w kuchni żydowskiej. Przyjmuje formę zapiekanki w kształcie babki o zwartej konsystencji. Na zewnątrz posiada chrupiącą i kruchą skórkę o złotobrunatnym lub złotawym zabarwieniu. Wewnątrz potrawa kugel jest natomiast kleista i wilgotna. Danie to charakteryzuje się słodko-słonym lub pikantnym smakiem. 

Przepisy na kugel mogą być różnorodne i wskazywać użycie różnych składników. Nie da się jednak zrobić kugla bez użycia jajek. Tradycyjny żydowski kugel jest daniem bezmięsnym lub zawierającym mięso z kaczki. Przyjmuje postać babki ziemniaczanej zapiekanej w piekarniku z cebulą i przyprawami, takimi jak np. rozmaryn, pieprz i tymianek

Kugel jest także tradycyjną potrawą w wielu regionach Polski – w tym zwłaszcza na Podlasiu. W polskiej kuchni przepisy na kugel uwzględniają wykorzystanie nie tylko cebuli, lecz także mięsa – najczęściej żeberek wieprzowych lub wołowiny. Do kugla dodaje się również chrupiące skwarki. Potrawa ta jest wyjątkowo sycąca, pożywna i wyrazista w smaku. Podaje się ją do stołu bezpośrednio po upieczeniu lub kolejnego dnia w wersji na zimno. Przygotowanie kugla jest dosyć czasochłonne. Najczęściej potrawa ta jest pieczona z okazji świąt wielkanocnych i bożonarodzeniowych. Kugel ziemniaczany to nie jedyna możliwa wersja tego dania. Można zrobi je równie dobrze na bazie makaronu – np. w wersji na słodko, z dodatkiem cukru i białego sera.

Przepisy na kugel

Przedstawiamy kilka wartych uwagi pomysłów na upieczenie kugla. Kugel ziemniaczany wychodzi pyszny i sycący z dodatkiem żeberek, cebuli, a także takich przypraw jak pieprz, sól, vegeta, przyprawa do mięs, czosnek czy majeranek. Potrawa w tej wersji sprawdzi się wybornie na niedzielny obiad, a także na Wielkanoc czy Nowy Rok. Można podawać tradycyjnego kugla z różnego rodzaju sosami, w tym zwłaszcza majonezowym, czosnkowym i sosem sojowym.

Inna przypis na kugla to zapiekanka ziemniaczana a'la kugiel. Wychodzi wyśmienita z dodatkiem cebuli, rozmarynu, czosnku, słodkiej papryki i masła. Jest wyjątkowo miękka w środku, a chrupiąca na zewnątrz. Ważne jest, aby ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub użyć malaksera. Cebula powinna być drobno pokrojona, a czosnek przeciśnięty przez praskę. Zapiekanka ziemniaczana a'la kugel dobrze chłonie sos, w związku z czym warto podawać ją z dowolnym sosem lub gulaszem. Potrawa w tej wersji świetnie sprawdza się na grilla ze znajomymi czy różnego typu spotkania rodzinne, np. z okazji urodzin czy imienin. Lubią ją nie tylko dorośli, lecz także dzieci, którym można podać taki kugel w Dniu Dziecka czy z okazji zakończenia roku szkolnego. 

Kugel wegetariański

Tradycyjny żydowski kugel to potrawa wegetariańska, niezawierająca w swym składzie jakiegokolwiek mięsa. Warto przygotować np. kugel brokułowy w formie babeczek-tarteletek. Jest to wyśmienita w smaku przekąska, która wyróżnia się również przyjemnym aromatem. Pomimo braku mięsa w przepisie doskonale syci. Jest to zasługą użycia m.in. majonezu, jajka, masła oraz startego żółtego sera. Kugel wegetariański wychodzi najlepszy z brokuła o średniej miękkości. Babeczki w tej wersji nadają się świetnie na deser zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Można podać je do stołu z okazji różnego typu uroczystości rodzinnych, np. z okazji urodzin, imienin, wesel, jubileuszy ślubu czy pierwszej komunii. W celu nadania babeczkom wyrazistego aromatu, warto wykorzystać takie przyprawy jak świeżo mielony pieprz i vegeta. Wegetariański kugel smakuje wyśmienicie w połączeniu z sosem czosnkowym. Świetnie komponuje się również z grillowanym mięsem. Aby wyjąć babeczki z foremek, można użyć ostrego nożyka.