Biała kiełbasa pieczona

Ocena:

4.5 (206)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Biała kiełbasa pieczona to jeden z kilku sposobów na przygotowanie wielkanocnego specjału. W tej wersji świetnie pasuje do różnych dodatków i potraw. Możemy ją podać na śniadanie do żurku lub barszczu białego, a także na obiad z ziemniakami lub świeżą sałatką. Biała kiełbasa z piekarnika w marynacie miodowo–musztardowej cieszy się szczególnym powodzeniem ze względu na rumianą, chrupiącą skórkę.

Składniki:

  • cebula  3 szt.

  • czosnek  8 ząbków

  • biała kiełbasa  1 kg

  • olej  30 ml

  • miód  30 ml

  • musztarda  30 ml

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

Biała kiełbasa pieczona - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początku: cebulę obieramy z łupin i kroimy w pióra. Oddzielamy ząbki czosnku, nacinamy kiełbaski.

  • Krok 2:

    Zalewa: w osobnej misce mieszamy olej, miód i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę i ponownie mieszamy.

  • Krok 3:

    Marynowanie kiełbasek: przygotowaną zalewą nacieramy je z każdej strony.

  • Krok 4:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. W naczyniu żaroodpornym układamy cebulę z zalewy, a na niej kiełbaski. Obok kładziemy ząbki czosnku.

  • Krok 5:

    Pieczenie: przygotowaną brytfannę przykrywamy folią i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 45 min. Następnie zdejmujemy folię i zapiekamy przez kolejne 30–40 min.

  • Krok 6:

    Podawanie: biała kiełbasa pieczona z cebulą i czosnkiem doskonale smakuje z tartym chrzanem lub jako dodatek do wielkanocnego żurku.

Porady

  • W przepisie uwzględniliśmy pieczenie surowej białej kiełbasy. Do piekarnika możemy wstawić również kiełbasę parzoną. Wtedy zapiekamy ją bez przykrycia przez ok. 30 min.
  • Musztardę możemy zastąpić chrzanem, który sprawi, że kiełbasa będzie ostrzejsza.
  • Zamiast czosnku możemy dodać do marynaty pokrojone w ósemki jabłka, które z kolei dodadzą potrawie słodyczy.
  • Do zalewy najlepiej sprawdzi się miód o neutralnym smaku, np. lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy.
  • Natarte zalewą kiełbaski możemy wstawić na 30 min do lodówki, żeby przeszły smakiem dodatków.
  • Biała kiełbasa z piekarnika świetnie smakuje również posypana świeżymi ziołami – tymiankiem, majerankiem lub oregano.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Biała kiełbasa pieczona – warianty

Poniżej kilka ciekawych wariacji na temat pieczonej białej kiełbasy:

  • biała kiełbasa pieczona z fasolą – do brytfanki dodajemy kolorową fasolę z puszki, pomidorki koktajlowe i kilka suszonych śliwek. To propozycja dla osób, które lubią mięsa ze słodkimi dodatkami,
  • biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie – marynatę przygotowujemy na bazie jasnego piwa typu lager,
  • biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym – kiełbasa w takie formie idealnie sprawdza się jako danie obiadowe, które możemy podać z ziemniakami lub świeżym chlebem.

Pieczona biała kiełbasa – z czym ją podać?

Do białej kiełbasy świetnie pasują sosy i dodatki na bazie chrzanu:

Potrawy z pieczoną białą kiełbasą

Pieczona biała kiełbasa sprawdzi się w wielu potrawach, nie tylko na Wielkanoc. To główny składnik następujących kompozycji:

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne