Biała kiełbasa pieczona (z jabłkiem i cebulą)

Biała kiełbasa pieczona to pomysł na sycący i pyszny obiad lub kolację. To danie doskonale sprawdzi się zarówno na Wielkanoc, jak i inne spotkania rodzinne, czy imprezę ze znajomymi. Podajemy przepis na kiełbasę z piekarnika (surową lub parzoną) w nowej odsłonie, bo zapiekaną z dodatkiem jabłek i cebuli, która smakuje wyśmienicie. Sekret smaku tkwi w tymianku. To danie idealne dla wszystkich miłośników mięsa. Spróbuj!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 204 głosów)

Biała kiełbasa pieczona (z jabłkiem i cebulą) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • biała kiełbasa parzona 1.

    Jak zrobić pieczoną białą kiełbasę? Jeśli używamy surowej białej kiełbasy, musimy ją najpierw sparzyć. W tym celu zagotowujemy w garnku wodę, wrzucamy do niej pętka kiełbasy na 2–3 minuty, a następnie przekładamy na głęboki talerz. Kiełbasy nacinamy lekko z obu stron, by nie popękały po wpływem wysokiej temperatury, a tłuszcz się wytopił. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

  • jabłko 2.

    Dodatki do pieczonej białej kiełbasy: cebule obieramy i siekamy w piórka. Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Cebule i jabłka wkładamy pomiędzy białe kiełbasy. Całość polewamy sosem sojowym i wodą. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Tymianek drobno siekamy i posypujemy nim mięso, dodajemy ziarna jałowca.

  • tymianek 3.

    Pieczenie białej kiełbasy: piekarnik rozgrzewamy do 180°C z termoobiegiem. Wkładamy naczynie z mięsem i dodatkami, pieczemy ok. 35 minut. Zwiększamy temperaturę do 200°C z grzaniem od góry i dopiekamy kilka minut.

  • kiełbasa pieczona 4.

    Jak podawać kiełbasę? Gdy są zrumienione wyłączamy piekarnik i wyjmujemy naczynie żaroodporne. Upieczoną białą kiełbasę możemy posypać jeszcze z wierzchu odrobiną tymianku bądź innymi ulubionymi ziołami. Podajemy na ciepło.

Porady

  • Pieczona biała kiełbasa doskonale smakuje np. z zapiekanymi ziemniakami, które można przygotować w tym samym czasie.
  • Jeśli nie lubimy smaku sosu sojowego to z powodzeniem możemy zrobić białą kiełbasę pieczoną w piwie. Sprawdzi się tu zarówno jasne, jak i ciemne, które ma lekko karmelową nutę.
  • Pieczoną białą kiełbasę można jeść również ze świeżym pieczywem, w wersji naprawdę wykwintnej, zrobionym w domu i z dodatkiem chrzanu lub musztardy.
  • Danie to można przygotowywać w różnych wariantach, ciekawą propozycją jest biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym. Wystarczy połączyć starty chrzan ze 18-procentową śmietaną, majonezem i doprawić pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  • Nieco bardziej wyrazisty smak uzyskamy, robiąc białą kiełbasę pieczoną w cebuli i musztardzie. I tu możemy dodawać różne rodzaje musztardy, chrzanową, miodową, pomidorową, gruszkową lub dijon z ziarnami gorczycy w całości.
  • Pełnym daniem będzie biała kiełbasa pieczona z kapustą kiszoną. Całość można uzupełnić ziemniakami pokrojonymi w kostkę lub w ósemki. Posiłek będzie wtedy dużo bardziej sycący.  

Notka redakcyjna

Biała kiełbasa pieczona – dodatek do wielu potraw

Kiełbasa to produkt, który wyśmienicie smakuje solo, ale również świetnie komponuje się z innymi daniami. Można wykorzystać ją jako dodatek do żurku lub barszczu białego. Ta zupa do danie, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole, ale sprawdza się również jako codzienne danie obiadowe. Żurek i barszcz to nie jedyne zupy, w których kiełbasa odgrywa ważną rolę. To produkt, który idealnie współgra również z cieciorką. Dlatego też warto przygotować zupę z ciecierzycy z kiełbasą. To pyszne i sycące danie, idealnie smakuje zwłaszcza w chłodniejsze dni. Z dodatkiem pieczonej białej kiełbasy przygotujemy też pyszne i rozgrzewające leczo. Dobrze komponuje się z różnego rodzaju zapiekankami np. ziemniaczaną. To również ciekawy składnik do pizzy.


Kiełbasa zamknięta w słoiku

Kiełbasa kojarzy się wszystkim z podłużnym kawałkiem mięsa. Czy pomyślelibyście, że można zamknąć ją w słoiku? Takie smarowidło świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa.


Do zrobienia kiełbasy w słoiku będziemy potrzebowali: po 1/2 kg wieprzowej szynki, wołowej łopatki, cielęcej łopatki, 20 dag surowego boczku, 5 ząbków czosnku, po 3 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i jałowca, 1 i 1/2 łyżki soli peklowej, 2 płaskie łyżki żelatyny, sól wędzoną oraz suszony majeranek.


Przygotowanie kiełbasy w słoiku rozpoczynamy od zmielenia wszystkich rodzajów mięs wraz z boczkiem i czosnkiem. Czynność tę powtarzamy dwa razy. Następnie tłuczemy w moździerzu wszystkie przyprawy i dodajemy je do mięsa razem z peklowaną solą i żelatyną. Całość dokładnie wyrabiamy do momentu, gdy wszystkie składniki dobrze się połączą. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia dolewamy szklankę lodowatej wody i ponownie wyrabiamy. Przyprawiamy wędzoną solą i majerankiem do smaku.


Tak przygotowane masę wkładamy do słoików, które szczelnie zakręcamy i umieszczamy w garnku z wodą (powinna ona sięgać pod zakrętki słoików). Gotujemy przez 1,5 godziny. Gdy słoiki ostygną, umieszczamy je w lodówce. Takie smarowidło to prawdziwy smak kiełbasy zamknięty w słoiku. Idealnie smakuje jako dodatek do kanapek na śniadanie, kolację lub przekąskę.


Wegańska kiełbasa

Wegańska kiełbasa to pomysł na to jak przygotować roślinną wersję tego dania. Oczywiście smakuje ona inaczej niż ta mięsna, ale jest jej ciekawym zamiennikiem, który warto znać. Do przygotowania wegańskich kiełbasek będziemy potrzebowali: 150 g pieczarek, 400 g białej fasoli z puszki, 1 por (tylko białą część), 3 łyżki ziemniaczanego puree, 100 g chleba bez skórki, 1 łyżeczkę tymianku, czosnek, chili, sól, pieprz i olej rzepakowy.


Zaczynamy od pokrojenia pora w półksiężyce i podsmażenia go na patelni z olejem. Pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Całość doprawiamy solą. Fasolę odcedzamy, płuczemy i blendujemy na puree. Chleb rozdrabniamy w malakserze i dodajemy z pieczarkami do masy fasolowej. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.  


Z przygotowanej masy formujemy kiełbaski i wstawiamy je do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez 30–40 minut w 180 stopniach. Wegańskie kiełbaski to pyszny zamiennik tradycyjnej kiełbasy, a przy tym o wiele zdrowszy wybór.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy