Biała kiełbasa zapiekana

Biała kiełbasa zapiekana z porem i boczkiem.

Dodany przez:

Biała kiełbasa zapiekana

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4.33 z 6 głosów)

Składniki

  • 8 niezbyt długich kawałków białej kiełbasy
  • 8 długich plastrów boczku (gotowanego lub wędzonego)
  • 1 duży por

Przygotowanie

  1. Kiełbasę (najlepiej kupić już parzoną) ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Z pora odciąć zieloną część, przekroić go wzdłuż na pół i oddzielić 8 dość szerokich pasów. Pora włożyć do gorącej wody i pozostawić, aż zmięknie, po czym ostudzić. Kawałki kiełbasy owijać najpierw paskami pora, potem plastrami boczku, od którego odcinamy skórki. Końce można spiąć wykałaczkami. Ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu do zapiekania, piec , aż boczek się zrumieni w temp. 200 stopni. Podawać z chrzanem. Zaletą tej potrawy jest to, że można kiełbaski przygotować dzień wcześniej a w dzień świąteczny wstawić tylko na kilka minut do piekarnika.
przekąska boczek por biała kiełbasa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy