Biała kiełbasa zapiekana

Biała kiełbasa zapiekana z porem i boczkiem.

dania mięsnePrzekąski

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 203 głosów)

Składniki:

  • 8 niezbyt długich kawałków białej kiełbasy
  • 8 długich plastrów boczku (gotowanego lub wędzonego)
  • 1 duży por

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kiełbasę (najlepiej kupić już parzoną) ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Z pora odciąć zieloną część, przekroić go wzdłuż na pół i oddzielić 8 dość szerokich pasów. Pora włożyć do gorącej wody i pozostawić, aż zmięknie, po czym ostudzić. Kawałki kiełbasy owijać najpierw paskami pora, potem plastrami boczku, od którego odcinamy skórki. Końce można spiąć wykałaczkami. Ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu do zapiekania, piec , aż boczek się zrumieni w temp. 200 stopni. Podawać z chrzanem. Zaletą tej potrawy jest to, że można kiełbaski przygotować dzień wcześniej a w dzień świąteczny wstawić tylko na kilka minut do piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy