Biała kiełbasa pieczona to jeden z kilku sposobów na przygotowanie wielkanocnego specjału. W tej wersji świetnie pasuje do różnych dodatków i potraw. Możemy ją podać na śniadanie do żurku lub barszczu białego, a także na obiad z ziemniakami lub świeżą sałatką. Biała kiełbasa z piekarnika w marynacie miodowo–musztardowej cieszy się szczególnym powodzeniem ze względu na rumianą, chrupiącą skórkę.
Getty Image
(średnia 4.5 z 204 głosów)
Na początku: cebulę obieramy z łupin i kroimy w pióra. Oddzielamy ząbki czosnku, nacinamy kiełbaski.
Zalewa: w osobnej misce mieszamy olej, miód i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę i ponownie mieszamy.
Marynowanie kiełbasek: przygotowaną zalewą nacieramy je z każdej strony.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. W naczyniu żaroodpornym układamy cebulę z zalewy, a na niej kiełbaski. Obok kładziemy ząbki czosnku.
Pieczenie: przygotowaną brytfannę przykrywamy folią i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 45 min. Następnie zdejmujemy folię i zapiekamy przez kolejne 30–40 min.
Podawanie: biała kiełbasa pieczona z cebulą i czosnkiem doskonale smakuje z tartym chrzanem lub jako dodatek do wielkanocnego żurku.
Porady
- W przepisie uwzględniliśmy pieczenie surowej białej kiełbasy. Do piekarnika możemy wstawić również kiełbasę parzoną. Wtedy zapiekamy ją bez przykrycia przez ok. 30 min.
- Musztardę możemy zastąpić chrzanem, który sprawi, że kiełbasa będzie ostrzejsza.
- Zamiast czosnku możemy dodać do marynaty pokrojone w ósemki jabłka, które z kolei dodadzą potrawie słodyczy.
- Do zalewy najlepiej sprawdzi się miód o neutralnym smaku, np. lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy.
- Natarte zalewą kiełbaski możemy wstawić na 30 min do lodówki, żeby przeszły smakiem dodatków.
- Biała kiełbasa z piekarnika świetnie smakuje również posypana świeżymi ziołami – tymiankiem, majerankiem lub oregano.
Poniżej kilka ciekawych wariacji na temat pieczonej białej kiełbasy:
Do białej kiełbasy świetnie pasują sosy i dodatki na bazie chrzanu:
Pieczona biała kiełbasa sprawdzi się w wielu potrawach, nie tylko na Wielkanoc. To główny składnik następujących kompozycji:
Komentarze