Kiełbasa biała pieczona z jabłkiem i cebulą

Przepis na białą kiełbasę pieczoną to pomysł na sycący i pyszny obiad. To danie doskonale sprawdzi się zarówno na Wielkanoc jak i inne spotkania rodzinne, czy imprezę ze znajomymi. Pyszna kiełbasa pieczona z dodatkiem jabłek i cebuli smakuje naprawdę wyśmienicie. Ten przepis sprawdzi się zarówno do kiełbasy surowej, jak i kiełbasy parzonej. Sekret smaku pieczonej białej kiełbasy z piekarnika to dodatek tymianku! Poznaj przepis na białą kiełbasę pieczoną z jabłkiem i cebulą i przygotuj dla rodziny i znajomych prawdziwą ucztę! To danie dla wszystkich miłośników mięsa. Spróbuj!

dodany przez: mojegotowanie

dania mięsne

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 203 głosów)


Kroki przygotowania:

  • biała kiełbasa parzona 1.

    Jak zrobić pieczoną białą kiełbasę? Jeśli używamy surowej białej kiełbasy, musimy ją najpierw sparzyć. W tym celu zagotowujemy w garnku wodę, wrzucamy do niej pętka kiełbasy na 2-3 minuty, a następnie przekładamy na głęboki talerz. Kiełbasy nacinamy lekko z obu stron, by nie popękały, a tłuszcz się wytopił. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

  • jabłko 2.

    Przechodzimy do przygotowania dodatków do białej kiełbasy pieczonej. Cebule obieramy i siekamy w piórka. Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Cebule i jabłka wkładamy pomiędzy białe kiełbasy. Całość polewamy sosem sojowym i wodą. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

  • tymianek 3.

    Tymianek drobno siekamy i posypujemy nim białą kiełbasę, dodajemy ziarna jałowca. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C z termoobiegiem. Wkładamy naczynie z kiełbasą i dodatkami, pieczemy ok. 35 minut. Zwiększamy temperaturę do 200°C z grzaniem od góry i dopiekamy kilka minut.

  • kiełbasa pieczona 4.

    Kiedy kiełbasy się zarumienią wyłączamy piekarnik i wyjmujemy naczynie żaroodporne. Pieczoną białą kiełbasę możemy posypać jeszcze z wierzchu odrobiną tymianku bądź innymi ulubionymi ziołami. Podajemy na ciepło.

Porady

  • Pieczona biała kiełbasa doskonale smakuje np. z zapiekanymi ziemniakami, które można przygotować w piekarniku razem z kiełbasą.

Notka redakcyjna

Kiełbasa zamknięta w słoiku

Kiełbasa kojarzy się wszystkim z podłużnym kawałkiem mięsa. Czy pomyślelibyście, że smak kiełbasy można zamknąć w słoiku? Takie smarowidło świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. Do zrobienia kiełbasy w słoiku będziemy potrzebowali: po 1/2 kg wieprzowej szynki, wołowej łopatki, cielęcej łopatki, 20 dag surowego boczku, 5 ząbków czosnku, po 3 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i jałowca, 1 i 1/2 łyżki soli peklowej, 2 płaskie łyżki żelatyny, sól wędzoną oraz suszony majeranek. Przygotowanie kiełbasy w słoiku rozpoczynamy od zmielenia wszystkich rodzajów mięs wraz z boczkiem i czosnkiem. Czynność tą powtarzamy dwa razy. Następnie tłuczemy w moździerzu wszystkie przyprawy i dodajemy je do mięsa razem z peklowaną solą i żelatyną. Całość dokładnie wyrabiamy do momentu, gdy wszystkie składniki dobrze się połączą. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia dolewamy szklankę lodowatej wody i ponownie wyrabiamy. Przyprawiamy wędzoną solą i majerankiem do smaku. Tak przygotowane smarowidło wkładamy do słoików, które szczelnie zakręcamy i umieszczamy je w garnku z wodą (powinna ona sięgać pod zakrętki słoików). Gotujemy przez 1,5 godziny. Gdy słoiki ostygną, umieszczamy je w lodówce. Takie smarowidło to prawdziwy smak kiełbasy zamknięty w słoiku. Idealnie smakuje jako dodatek do kanapek na śniadanie, kolację lub przekąskę.

Kiełbasa – dodatek do wielu potraw 

Kiełbasa to produkt, który wyśmienicie smakuje solo, ale również świetnie komponuje się z innymi daniami. Można wykorzystać ją jako dodatek do żurku lub barszczu białego. Ta zupa do danie, którego nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole, ale sprawdza się również jako codzienne danie obiadowe. Żurek i barszcz to nie jedyne zupy, w których kiełbasa odgrywa ważną rolę. To produkt, który idealnie współgra również z cieciorką. Dlatego też warto przygotować zupę z ciecierzycy z kiełbasą. To pyszne i sycące danie, idealnie smakuje zwłaszcza w chłodniejsze dni. Z dodatkiem kiełbasy przygotujemy też pyszne i rozgrzewające leczo. Kiełbasa dobrze komponuje się z różnego rodzaju zapiekankami np. zapiekanką ziemniaczaną z kiełbasą. To również ciekawy dodatek do pizzy.

Wegańska kiełbasa

Wegańska kiełbasa to pomysł na to jak przygotować roślinną wersję tego dania. Oczywiście smakuje ona inaczej niż ta mięsna, ale jest jej ciekawym zamiennikiem, który warto znać. Do przygotowania wegańskich kiełbasek będziemy potrzebowali: 150 g pieczarek, 400 g białej fasoli z puszki, 1 pora (tylko białą część, 3 łyżki ziemniaczanego puree, 100 g chleba bez skórki, 1 łyżeczkę tymianku, czosnek, chili, sól, pieprz i olej rzepakowy. Zaczynamy od pokrojenia pora w półksiężyce i podsmażenia go na patelni z olejem. Pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Całość doprawiamy solą. Fasolę odcedzamy, płuczemy i blendujemy na puree. Chleb blendujemy w malakserze i dodajemy z pieczarkami do masy fasolowej. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.  Z przygotowanej masy formujemy kiełbaski i wstawiamy je do lodówki na pół godziny. Po ty czasie wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach. Wegańskie kiełbaski to pyszny zamiennik tradycyjnej kiełbasy, a przy tym o wiele zdrowszy wybór.


 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy