Wątróbka z cebulką to tradycyjne polskie danie. Szczególnie polecana osobom lubiącym podroby. Świetnie smakuje z wędzonymi śliwkami, upieczonym jabłkiem, a nawet wiśniami. Wątróbkę dobrze jest obtoczyć w mące, a doprawiać solą i pieprzem dopiero w trakcie smażenia. Poniższy przepis pochodzi magazynu Sól i Pieprz 1/2018 i to klasyczna wersja, jak zrobić wątróbkę drobiową z cebulką na patelni. Nowy numer "Sól i Pieprz" w sprzedaży.
Adobe Stock
(średnia 4.35 z 239 głosów)
Na samym początku wątróbkę drobiową należy oczyścić z błon. Następnie opłukujemy ją dokładnie pod bieżącą wodą i osuszamy na papierowym ręczniku kuchennym. W międzyczasie dużą cebulę (lub dwie mniejsze) obieramy z łupin i kroimy w półpierścienie. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy 75ml oleju. Pokrojoną cebulę wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy, aż się zeszkli. Następnie cebulę odkładamy do osobnego naczynia. Tłuszcz po smażeniu zachowujemy na później.
Następnie, w dużym talerzu rozsypujemy warstwę mąki i obtaczamy w niej wątróbkę drobiową. Wątróbkę smażymy na tym saym oleju, na którym wcześniej smażyliśmy cebulę. Gdy wątróbka drobiowa będzie już rumiana, posypujemy ją solą i pieprzem oraz podlewamy niewielką ilością (ok. 100 mililitrów) wody. Dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę oraz łyżkę mąki. Wątróbka drobiowa z cebulką powinna dusić się przez kolejne 5 minut. W międzyczasie mieszamy wątróbkę, aż sos całkowicie się zredukuje. Wątróbka z kurczaka powinna być podawana od razu po usmażeniu, najlepiej ze świeżym pieczywem.
Kalorie: 150
Ilość porcji: 4
Porady
Tym, co wielu ludzi zniechęca do wątróbki jest jej lekko goryczkowaty smak. Co zrobić, żeby wątróbka drobiowa nie była gorzka?
- Jednym ze sposobów jest wymoczenie jej w mleku. Kiedy już umyjemy wątróbkę i oczyścimy ją z błon, kroimy ją na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem. Wątróbka w mleku, jeśli będziemy ją w nim moczyć co najmniej godzinę, będzie o wiele delikatniejsza, bardziej miękka, a także mniej gorzka.
- Innym sposobem jest sok z cytryny. Oczyszczoną i pokrojoną wątróbkę zanurzamy w litrze wodzie wymieszanym z sokiem z połowy cytryny. Moczymy możliwie najdłużej (najlepiej minimum godzinę) i przygotowujemy według uznania.
Pamiętaj o tym, że wątróbka drobiowa powinna być posolona dopiero na same koniec gotowania lub nawet tuż przed podaniem. Jeśli dodasz sól za wcześnie, wątróbka z patelni będzie twarda i gumowata.
Jaka mąka do wątróbki z cebulką? W naszym przepisie wątróbka panierowana jest w mące pszennej, którą każdy z nas ma w domu. Można ją także zastąpić jedną z neutralnych mąk bezglutenowych. Wątróbka w mące ziemniaczanej, która jest bardzo kleistą mąką, będzie miała bardzo chrupiącą panierkę.
Wątróbka drobiowa - jedni kochają, drudzy nienawidzą. Klucz tkwi w sposobie przyrządzenia. Wątróbka z cebulką z patelni na pewno zasmakuje każdemu, jeśli będziesz postępować zgodnie z krokami w naszym przepisie. Jak zrobić wątróbkę drobiową? Przygotowania należy rozpocząć od usunięcia pokrywających wątróbkę błon. Następnie wątróbkę opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy ją ręcznikiem papierowym. Obraną z łupin cebulę (najlepiej większą) kroimy w półpierścienie i smażymy ją na patelni, aż się zeszkli. Gdy już będzie gotowa, odkładamy ją na osobny talerzyk i zachowujemy tłuszcz, ponieważ będziemy na nim później smażyć wątróbkę. Następnie na większy talerz wysypujemy mąkę i obtaczamy w niej mięso, a później wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, który pozostał po smażeniu cebuli. Zanim dodamy cebulę, wątróbka w mące powinna smażyć się do uzyskania rumianego koloru. Wtedy posypujemy ją solą, pieprzem, a także dolewamy niewielką ilość wody (około 100 ml). Następnie wrzucamy cebulkę oraz łyżkę mąki dla zagęszczenia sosu. Wątróbka z kurczaka powinna dusić się przez 5 minut. W tym czasie należy pilnować sosu - mieszać, aby nie powstały w nim grudki, do momentu, aż będzie odpowiednio gęsty. Podajemy natychmiast po przyrządzeniu. Ciekawym sposobem podania jest także wątróbka z grilla. Wówczas dobrze jest ją marynować przez kilka godzin z cebulą i czosnkiem wymieszanymi z olejem, pieprzem i słodką papryką. Solimy dopiero po upieczeniu.
Powyższy przepis na wątróbkę to podstawowa receptura, którą można modyfikować na wiele różnych sposobów. Jednym z najpopularniejszych sposobów jest przyrządzanie wątróbki z dodatkiem owoców, które przełamują lekko gorzki smak wątróbki. Wątróbka drobiowa z jabłkiem to jedna z najpopularniejszych wersji, ale warto wypróbować także inne sposoby: wątróbka z wiśniami, wątróbka z pomarańczami czy też wątróbka ze śliwkami będzie równie pysznym pomysłem. A jeżeli do wątróbki z jabłkami dodamy także jajko ugotowane na twardo, czosnek i majeranek, wyjdzie nam cudowna wątróbka po żydowsku. Z kolei wątróbka po rosyjsku to wątróbka z miodem, pieczarkami i winem.
Wątróbka drobiowa ma bardzo charakterystyczny smak, dlatego z przyprawami trzeba się obchodzić ostrożnie. Najbezpieczniejsze będą sól i pieprz - zwłaszcza, jeśli będzie to wątróbka z jabłkiem. Inne dobre przyprawy do wątróbki drobiowej to także papryka słodka i ostra, czosnek, majeranek czy odrobina lubczyku.
Wątróbka z cebulką z patelni zwykle jest podawana ze świeżym pieczywem - chleb, kajzerki czy bagietki. Ale jako danie obiadowe dobra będzie także wątróbka z ziemniakami (gotowanymi lub pieczonymi), wątróbką z kaszą gryczaną (dobrze będzie postawić na białą kaszę gryczaną, gdyż zarówno wątróbka, jak i kasza gryczana mają mocny smak) lub wątróbka drobiowa z warzywami gotowanymi na parze bądź podduszonymi razem z nią na patelni. Wówczas najlepiej będzie pokroić obrane ziemniaki w mniejsze cząstki i poddusić je razem z cebulą jeszcze przed smażeniem wątróbki i dopiero po jej zrumienieniu połączyć składniki. Zaledwie kilka minut i pyszne danie jednogarnkowe gotowe!
Czytaj także: Podroby nieoczywiste - 6 produktów, których warto spróbować
Komentarze