Polędwiczki z suszonymi pomidorami babci Halinki

Ocena:

5 (7)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Polędwiczki z suszonymi pomidorami to soczyste, delikatne mięso zanurzone w gęstym, kremowym sosie śmietanowym. Do tego odrobina pikantnego pieprzu kajeńskiego, a wszystko to przełamane intensywnym smakiem suszonych pomidorów. Ta duszona wieprzowina idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, podana np. z puree z ziemniaków i ulubioną surówką. Koniecznie wypróbujcie przepis na polędwiczki z suszonymi pomidorami babci Halinki.

Składniki:

  • polędwica wieprzowa  450 g

  • suszone pomidory  60 g

  • whisky  60 ml

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • woda  250 ml

  • sos sojowy  30 ml

  • pieprz kajeński (mielony)  0.5 łyżeczki

  • śmietana 30%  150 ml

  • natka pietruszki  1 pęczek

Polędwiczki z suszonymi pomidorami babci halinki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na paski. Umieszczamy je w małym rondelku, dodajemy whisky (możemy zastąpić je czerwonym wytrawnym winem lub wodą) i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy zacznie bulgotać, gotujemy przez minutę, po czym zestawiamy.

  • Krok 2:

    Mięso kroimy na plastry o grubości 1 cm. Następnie na patelnię z grubym dnem wlewamy oliwę z oliwek (doskonale sprawdzi się też olej z suszonych pomidorów) i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany, układamy polędwiczki i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

  • Krok 3:

    Wodę zagotowujemy i wlewamy ostrożnie na patelnię razem z sosem sojowym. Dodajemy pieprz kajeński i przykrywamy naczynie. Dusimy przez 25-30 minut, przewracając mięso w połowie czasu.

  • Krok 4:

    Gdy polędwica będzie miękka, zdejmujemy pokrywkę, dodajemy śmietankę oraz suszone pomidory razem z sosem z gotowania. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy na niskiej mocy palnika jeszcze przez 5 minut. Pod koniec posypujemy danie mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aż zgęstnieje.

  • Krok 5:

    Polędwiczki z suszonymi pomidorami babci Halinki podajemy posypane siekaną natką pietruszki. Serwujemy jeszcze ciepłe, np. z puree z ziemniaków i sosem szpinakowym lub ulubioną surówką.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne