132 przepisów

Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań mięsnych w Polsce. Najbardziej tradycyjny farsz powstaje z ryżu i mięsa, oczywiście odpowiednio doprawionego. Zawija się go szczelnie w duże liście kapusty i gotuje w sosie - najczęściej pomidorowym. Ile w Polsce gospodyń, tyle urozmaiconych wariacji tego dania, począwszy od farszu, aż do rodzaju kapusty, jakiego się do tego dania używa. W niektórych regionach gołąbki przygotowywane są na przykład z czerwonej kapusty, a dodatkową modyfikacją jest dodanie do farszu kaszy jaglanej zamiast ryżu. Ciekawym wersją tego przepisu są gołąbki bez zawijania, z kapustą w środku (bywają one nazywane leniwymi lub hiszpańskimi) - są szybsze w przygotowaniu, a wiele osób uważa, że także smaczniejsze. Farsz także jest urozmaicany i cały czas wzbogacany o nowe dodatki. Można do niego dodać mięso wołowe, mięso z kurczaka, a do tego grzyby, suszone pomidory, a nawet łososia czy tofu. Danie tego typu jest popularne nie tylko w kuchni polskiej, a również na przykład w greckiej, gdzie przyrządza się gołąbki w liściach winogron. Podobne do nich są również tolma - gruzińska wersja gołąbków w liściach winogron.

Przepisy w kolekcji

Czas przygotowania: 120 min.
Gołąbki
z farszem ryżowo-warzywnym

czarrna

Gołąbki