Notka redakcyjna
Jajka po szkocku – przepis prosty
Szkockie jajko jest bardzo proste w przygotowaniu. Wymaga jednak smażenia w głębokim tłuszczu – usmażone na patelni w niewielkiej ilości oleju nie zrumieni się równo i nie będzie odpowiednio chrupiące. Sekret smaku jajek po szkocku tkwi bowiem właśnie w przypieczonym, panierowanym mięsie.
Kluczem do sukcesu i zachwytu gości jest jednak również samo jajko. Przepis na jajka po szkocku zakłada, że gotujemy je na twardo przed panierowaniem. Warto jednak eksperymentować z czasem gotowania. Przypomnijmy: jajko na miękko gotujemy od 2 do 4 minut od momentu zagotowania się wody (czas zależy od wielkości jajka), a jajko na twardo od 8 do 10 minut. Nie przegotowujcie jajek, bo będą miały nieapetyczną siną obwódkę wokół żółtka. W przypadku jajka po szkocku, warto spróbować ugotować jajko na półtwardo. Wtedy po przekrojeniu środek będzie lekko płynny. Jak to zrobić? Gotujemy jajko ok. 6 minut. Ważne jest, żeby takich jajek nie przygotowywać wcześniej. Najlepiej od razu obtoczyć je w mięsie, zapanierować i przesmażyć.
Jajka po szkocku – przepis na perfekcyjne jajko
Wiadomo, że często gotując jajka trudno nam uzyskać dokładnie taki efekt jak byśmy chcieli. Mamy jednak na to radę. Jeśli jecie dużo jajek gotowanych na twardo lub na miękko, koniecznie kupcie sobie jajowar. To genialne urządzenie! Z początku może wydawać się zbędnym gadżetem w naszej kuchni, ale z czasem będziecie sami sobie zadawać pytanie, jak mogliście bez niego żyć.
Jajowar pozwala ugotować jajka w punkt. Nieważne, czy mają być na miękko czy na twardo, możecie mieć pewność, że będą idealne. Obsługa sprzętu jest banalnie prosta. Wystarczy włożyć do niego jajka i ustawić, jak bardzo mają być ścięte. Po kilku minutach jajowar da nam znać, że nasze śniadanie jest już gotowe.
Jajka po szkocku – z czym podawać?
Jajka po szkocku zwykle stanowią po prostu przekąskę serwowaną na zimno. My proponujemy podawać je jeszcze ciepłe, razem ze świeżym pieczywem i sosem. Świetnie sprawdzą się też jako dodatek do obiadu.
Sos do jajek po szkocku może być bardzo różny. Pyszne będą jajka po szkocku z sosem chrzanowym lub musztardowym. Sprawdzi się również sos jogurtowy.