Jajka po szkocku

Jajka po szkocku to prawdziwy przysmak. To nic innego jak gotowane jajka, obtoczone w mięsie mielonym pachnącym musztardą w złocistej panierce. Jajka są na tyle pożywne, że można jeść je zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Jajka po szkocku bardzo efektownie wyglądają, a przy tym są po prostu pyszne! Warto przygotować je nie tylko na specjalne okazje. Sprawdź przepis na jajka po szkocku!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne potrawy z jajek

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.45 z 154 głosów)

Jajka po szkocku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • jajka-po-szkocku 1.

    Jajka ugotować na twardo. Następnie obrać. Mięso mielone wyłożyć do miski, wymieszać z solą i pieprzem, musztardą oraz posiekaną drobno cebulą. Jajka obtaczać w mięsie, formując kształtne kule. Kulki obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej.

  • jajka-po-szkocku 1 2.

    Do garnka wlewamy olej (taką ilość, która zakryje całe mięsne kule) i mocno rozgrzewamy. Jajka smażyć ok. 5 minut, wyciągnąć łyżką cedzakową i odsączyć nadmiar oleju papierowym ręcznikiem. Smacznego!

Porady

W przepisie na jajka po szkocku wykorzystujemy:

  • jajka kurze - można użyć też na przykład przepiórczych lub indyczych
  • mięso mielone wieprzowe - można wymieszać pół na pół z wołowym lub drobiowym
  • musztardę - łagodną
  • z 12 jajek - dwa do panierowania.

Notka redakcyjna

Jajka po szkocku – przepis prosty

Szkockie jajko jest bardzo proste w przygotowaniu. Wymaga jednak smażenia w głębokim tłuszczu – usmażone na patelni w niewielkiej ilości oleju nie zrumieni się równo i nie będzie odpowiednio chrupiące. Sekret smaku jajek po szkocku tkwi bowiem właśnie w przypieczonym, panierowanym mięsie.

Kluczem do sukcesu i zachwytu gości jest jednak również samo jajko. Przepis na jajka po szkocku zakłada, że gotujemy je na twardo przed panierowaniem. Warto jednak eksperymentować z czasem gotowania. Przypomnijmy: jajko na miękko gotujemy od 2 do 4 minut od momentu zagotowania się wody (czas zależy od wielkości jajka), a jajko na twardo od 8 do 10 minut. Nie przegotowujcie jajek, bo będą miały nieapetyczną siną obwódkę wokół żółtka. W przypadku jajka po szkocku, warto spróbować ugotować jajko na półtwardo. Wtedy po przekrojeniu środek będzie lekko płynny. Jak to zrobić? Gotujemy jajko ok. 6 minut. Ważne jest, żeby takich jajek nie przygotowywać wcześniej. Najlepiej od razu obtoczyć je w mięsie, zapanierować i przesmażyć.

Jajka po szkocku – przepis na perfekcyjne jajko

Wiadomo, że często gotując jajka trudno nam uzyskać dokładnie taki efekt jak byśmy chcieli. Mamy jednak na to radę. Jeśli jecie dużo jajek gotowanych na twardo lub na miękko, koniecznie kupcie sobie jajowar. To genialne urządzenie! Z początku może wydawać się zbędnym gadżetem w naszej kuchni, ale z czasem będziecie sami sobie zadawać pytanie, jak mogliście bez niego żyć.

Jajowar pozwala ugotować jajka w punkt. Nieważne, czy mają być na miękko czy na twardo, możecie mieć pewność, że będą idealne. Obsługa sprzętu jest banalnie prosta. Wystarczy włożyć do niego jajka i ustawić, jak bardzo mają być ścięte. Po kilku minutach jajowar da nam znać, że nasze śniadanie jest już gotowe.

Jajka po szkocku – z czym podawać?

Jajka po szkocku zwykle stanowią po prostu przekąskę serwowaną na zimno. My proponujemy podawać je jeszcze ciepłe, razem ze świeżym pieczywem i sosem. Świetnie sprawdzą się też jako dodatek do obiadu.

Sos do jajek po szkocku może być bardzo różny. Pyszne będą jajka po szkocku z sosem chrzanowym lub musztardowym. Sprawdzi się również sos jogurtowy.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy