Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Proste ciasto z rabarbarem i pyszną, zapieczoną kruszonką. Im więcej kruszonki, tym lepiej. Ciasto z rabarbarem to sezonowa i prosta propozycja na podwieczorek.

ciasto z owocamiciasto z rabarbaremkruszonka

Czas przygotowania:
75 min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 168 głosów)

Składniki:

  • kruszonka: 80 g masła
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki
  • ciasto: 200 g masła + do formy
  • 250 g mąki + do formy
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • wypełnienie: 600 g rabarbaru
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na kruszonkę: masło roztapiamy w małym rondelku, na małym ogniu, wsypujemy cukier, a po chwili przesianą mąkę, energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia, po czym lekko zagniatamy i schładzamy w lodówce.
  • Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Tortownicę o średnicy 24–25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Resztę masła ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą, jasną masę, przez ok. 8 min. Nie przerywając ucierania, wbijamy kolejno po jednym jajku, najlepiej w 3-minutowych odstępach.
  • Zmniejszamy obroty miksera do średnich i dodajemy w 2–3 partiach przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przekładamy do przygotowanej formy, na wierzchu rozkładamy obrany, pokrojony na plasterki rabarbar. Obficie posypujemy kruszonką startą na grubej tarce. Pieczemy ok. 1 godz. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Porady

Zobacz też: strucla z rabarbarem i marcepanem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy