Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Dobre ciasto z rabarbarem ma idealnie chrupiącą kruszonkę, lekko kwaskowate warzywa oraz wilgotny, delikatny spód. Już teraz podpowiedzieć, że im więcej kruszonki, tym lepiej. Warto przygotować więcej ciasta, ponieważ bez problemu można je zamrozić. Ciasto z rabarbarem to sezonowa i prosta propozycja na podwieczorek.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami ciasto z rabarbarem kruszonka

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 169 głosów)


Kroki przygotowania:

  • masło cukier 1.

    Jak zrobić kruszonkę do ciasta z rabarbarem? 80 g masła roztapiamy w małym rondelku, na małym ogniu. Do garnka wsypujemy cukier, a po chwili przesianą mąkę (150 g), energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia. Kruszonkę na placek z rabarbarem lekko zagniatamy i schładzamy w lodówce.

  • składniki na ciasto 2.

    Nastawiamy piekarnik ciasto z rabarbarem i kruszonką. W momencie pieczenia powinien być rozgrzany do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 24–25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Resztę masła ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą, jasną masę, przez ok. 8 min. Nie przerywając ucierania, wbijamy kolejno po jednym jajku, najlepiej w 3-minutowych odstępach.

  • rabarbar 3.

    Zmniejszamy obroty miksera do średnich i dodajemy w 2–3 partiach przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przekładamy do przygotowanej formy, na wierzchu rozkładamy obrany, pokrojony na plasterki rabarbar. Obficie posypujemy kruszonką startą na grubej tarce. Ciasto z rabarbarem i kruszonką pieczemy około 1 godzinę. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Porady

  • Do przygotowania kruszonki możemy wykorzystać masło klarowane, które dobrze nadaje się do roztapiania. Aby zrobić ciasto z rabarbarem możemy użyć kostki 200 g tłuszczu roślinnego, jednak wersja z masłem z mleka krowiego będzie smaczniejsza.
  • Po co przesiewać mąkę? Dzięki temu wypieki są bardziej puszyste, a przy mieszaniu nie powstają grudki. Dobre ciasto z rabarbarem jest łatwiej upiec, gdy wykorzysta się napowietrzoną mąkę.
  • Jak mrozić ciasto z rabarbarem? Przede wszystkim należy mrozić jeszcze świeże, jednak wystudzone już, ciasto. Należy je zapakować do szczelnego pudełka lub dokładnie owiną folią – dzięki temu nie przejdzie ono zapachami innych produktów. Zamrożone ciasto rabarbarowe można przechowywać około 3 miesiące.
     

Notka redakcyjna

 Jak zrobić ciasto z rabarbarem?

Dobre ciasto z rabarbarem jest delikatnie kwaskowate, lekkie i wilgotne. Idealnie nadaje się na podwieczorek w leniwe, letnie popołudnie. Jak zrobić ciasto z rabarbarem? Jego przygotowanie warto zacząć od zrobienia kruszonki z topionego masła, cukru i mąki. Zwykły cukier można zastąpić cukrem gruboziarnistym – wtedy kryształki będą bardziej widoczne w gotowym cieście. Kruszonkę studzimy i chłodzimy w lodówce. Dzięki temu kruszonka wysypana na ciasto z rabarbarem chwilę przed pieczeniem przyjmie elegancki kształt i jest bardziej chrupiąca. Placek z rabarbarem jest przygotowany na kruchym cieście. Jego przygotowanie należy zacząć od utarcia masła i cukru pudru na lekką, jasną masę. Następnie, nie przestając miksować, należy dodawać po jednym jajku i oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewany do 180 stopni. Tortownicę wykładamy ciastem i układamy na nim warzywo. Jak obrać rabarbar? Łodygi (bez liści) należy umyć i odciąć twarde końcówki od dołu rośliny. Następnie należy przy pomocy nożyka obrać włókna rabarbaru łapiąc za fragment od dołu rośliny i ciągnąc do góry. Obrany rabarbar należy pociąć i wyłożyć na surowe ciasto z rabarbarem. Całość posypać z wierzchu startą na tarce kruszonką. Ciasto z rabarbarem należy piec przez około godzinę, aż kruszonka się zarumieni. Placek z rabarbarem warto podać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Równie dobrze jako dodatek sprawdzi się łyżka kwaśnej śmietany lub po prostu odrobina cukru pudru.

Jak zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem?

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką jest bardziej puszyste i sycące niż to powyższe. Dobrze sprawdzi się jako deser, ale także śniadanie. Ciasto rabarbarowe powinno wyrastać około dwóch godzin, aż masa drożdżowa się lekko spieni. Dzięki temu podczas pieczenia idealnie wyrośnie. Przepis na ciasto z rabarbarem podpowiada, aby wykorzystać 30 g drożdży świeżych, co odpowiada 9 g drożdży suszonych. Choć do przygotowania tego przepisu potrzeba więcej czasu, głównie z powodu wyrastania ciasta, to drożdżowy placek z rabarbarem jest świetnym przepisem dla każdej miłośniczki i każdego miłośnika drożdżówek.

Wspomnieniem lata może być też wegańskie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami. Jest ono również proste w przygotowaniu. Roślinne zamienniki składników, takie jak mleko roślinne, czy olej kokosowy, są łatwo dostępne w każdym sklepie. 

Ile kalorii ma ciasto z rabarbarem?

Rabarbar nie należy do tuczących warzyw. W 100 gramach jest tylko 21 kcal! Jednak każde ciasto – kruche czy drożdżowe – ma w sobie sporo cukru. Dodatkowo kruszonka, która składa się z cukru, masła i mąki również nie należy do dietetycznych produktów. Choć kaloryczność każdego ciasta będzie się równić w zależności od użytych składników, to orientacyjnie można przyjąć, że kawałek ciasta rabarbarowego (100 g) ma 200 kcal. 

Jak zrobić kruszonkę do ciasta z rabarbarem?

Kruszonka to świetny dodatek do wypieków, który dodanie nie tylko słodyczy, ale przede wszystkim chrupkości. Są to grudki ciasta o różnych rozmiarach, które pod wpływem ciepła tworzą delikatną skorupkę na cieście. Dobre ciasto z rabarbarem bez niej się nie obędzie, ponieważ neutralizuje ona kwaśny smak warzywa. Jak przygotować kruszonkę idealną? Przepis na kruszonkę jest banalny.  Do płynnego, stopionego masła należy dodać cukier i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać, ostudzić i schłodzić w lodówce. Na czas chłodzenia najlepiej owinąć ciasto folią spożywczą, aby nie obsychało. Alternatywnym sposobem na przygotowanie kruszonki jest zagniecenie na blacie mąki z cukrem i chłodnym masłem. Pomija się wtedy etap jej chłodzenia i można wysypać ją od razu na ciasto.

Ciasto z rabarbaru to nie jedyny przepis, który zyskuje dzięki tej słodkiej posypce. Kruszonka często jest łączona z rozmaitymi ciastami drożdżowymi, np. z bułeczkami drożdżowymi z truskawkami i kruszonką, jagodziankami czy ciastem drożdżowym ze śliwkami. Kruszonka jest również jednym z głównych składników deserów z kategorii  „owoce pod kołderką”. Polecamy małe crumble z jabłkami oraz klasyczne owoce pod kruszonką.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy