Szarlotka z pianką

Szarlotka z pianką to świetny przepis dla osób, które kochają słodkości, ale nie lubią pracochłonnych wypieków. To ciasto jest nie tylko przepyszne, ale przy okazji szybkie i łatwe w przygotowaniu, dlatego od razu stanie się ulubieńcem każdej pani domu. Zobaczcie, jak zrobić jabłecznik z pianką i przetestujecie tę recepturę we własnej kuchni.

dodany przez: Kulinarna Ania

ciasto z jabłkami szarlotka

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.31 z 202 głosów)


Szarlotka z pianką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. W tym czasie blachę smarujemy masłem i oddzielamy białka od żółtek. 

  • 2.

    Ciasto: z 500 g mąki, 300 g masła, 170 g cukru pudru, proszku do pieczenia oraz żółtek zagniatamy ciasto. 1/3 całości wkładamy do zamrażarki, a resztą wylepiamy blachę i posypujemy na wierzchu cienką warstwą mąki. 

  • 3.

    Jabłka: owoce obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotujemy razem z 200 g cukru i cynamonem przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w soku z cytryny i podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty, aby masa zgęstniała. Lekko studzimy mus, a następnie wykładamy go na spód z ciasta.

  • 4.

    Pianka: ubijamy pianę z białek. Pod koniec dodajemy stopniowo 100 g cukru, a gdy piana będzie już sztywna, dosypyjemy opakowanie budyniu i mieszamy na małych obrotach. 

  • 5.

    Szarlotka z pianką: pianę budyniową wykładamy na jabłka. Wierzch posypujemy resztą ciasta startą na tarce. 

  • 6.

    Pieczenie: ciasto pieczemy przez około 60 minut. Po ostygnięciu posypujemy pozostałym cukrem pudrem.

Porady

  • Szarlotka z pianką może być przygotowana nie tylko na mące pszennej, ale także na innym dowolnym typie. Równie dobrze sprawdzi się do tego przepisu mąka razowa czy orkiszowa. W wersji bezglutenowej warto z kolei wybrać tę kukurydzianą, owsianą, jaglaną lub ryżową.
  • Szarlotka z pianką świetnie smakuje, gdy połowę mąki zmienimy na zmielone orzechy. Mogą być to zarówno migdały, fistaszki, jak i orzechy włoskie. 
  • Jabłecznik z pianką można przygotować zarówno w tortownicy, jak i w dużej prostokątnej blaszce. Dobrym wyborem będzie też forma do tarty. Szczególnie dobra będzie taka z wyjmowanym dnem. 
  • Taka szarlotka pod pierzynką świetnie smakuje solo, ale można ją dodatkowo urozmaicić przeróżnymi dodatkami. Podając ją z gałką lodów i bitą śmietaną, stworzymy elegancki deser na wyjątkowe okazje. 

Notka redakcyjna

Szarlotka z pianką - dodatki

Tradycyjna szarlotka z pianką składa się dosłownie z kilku produktów, jednak bazowy przepis można urozmaicać przeróżnymi przyprawami, bakaliami czy innymi dodatkami. Smacznym urozmaiceniem musu jabłkowego będą więc rodzynki, suszone morele lub żurawina, a także wszelkiego rodzaju orzechy. Jak wiadomo jabłka i cynamon to zawsze zgrana para, dlatego dobrym pomysłem będzie dodanie szczypty tego składnika zarówno do ciasta kruchego, piany z białek, jak i owocowego nadzienia. Przydać się mogą również inne korzenne nuty, takie jak kardamon, gałka muszkatołowa, goździki, anyż czy wanilia.

Jabłka warto też łączyć z innymi owocami, tworząc wielosmakowe nadzienie. Dobrym połączeniem będą między innymi gruszki, śliwki czy porzeczki. Słodycz jabłek  dobrze komponuje się również z kwaśną pigwą oraz odświeżającą nutą mięty lub imbiru. 

Jakie jabłka do szarlotki z pianką?

Dobra szarlotka to dobre jabłka, ale który gatunek sprawdzi się najlepiej do tego przepisu? Do zapiekania w cieście nadają się właściwie wszystkie odmiany, jednak szczególnie dobrze wypadają tu twarde i lekko kwaśne jabłka o małej ilości soku, typu Szara Reneta, Ligol, Papierówka czy Antonówka.

Jeśli nie mamy pod ręką świeżych owoców, możemy też użyć takich z kompotu czy syropu, a także przetworów jabłkowych. Szarlotka z dżemem jabłkowym będzie szybsza i prostsza w przygotowaniu, a smakiem wcale nie odstaje od wersji z krojonymi owocami. 

Szarlotka z pianką na kilka sposobów

Szarlotka z pianką z białek może być przygotowana na kilka sposobów. Delikatną i puszystą pianę ubijamy z samych białek z cukrem albo z dodatkiem kisielu czy budyniuDo pianki można też dodatkowo wsypać wiórki kokosowe. Powstanie w ten sposób pyszna beza, którą można rozsmarować pod kruszonką.

Inne przepisy na ciasta z jabłkami

Tradycyjna szarlotka z pianką to tylko jeden z wielu przepisów na ciasta z jabłkami. Z tych owoców możemy wyczarować również wspaniały jabłecznik, placek, lub ciasto francuskie lub drożdżówkę. Kiedy przychodzi nagła ochota na coś słodkiego, najlepiej przygotować błyskawiczny przepis na aromatyczne pieczone jabłka lub chrupiące jabłka pod kruszonką. Z kolei gdy szukamy pomysłu na efektowny poczęstunek dla gości, idealna będzie puszysta rolada z jabłkami lub kruche rogaliki. Wśród bardziej nietypowych, ale wartych spróbowania wypieków warto wymienić z kolei ciasto uśmiech teściowej.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy