Tradycyjna szarlotka z pianką

Szarlotka z pianką to świetny przepis dla osób, które nie lubią pracochłonnego przygotowania nadzienia. Wystarczy zetrzeć kilka jabłek, aby jabłecznik z pianką miał pyszny farsz. Warto pamiętać, że szarlotka z pianką i kruszonką to domowy wypiek idealny na podwieczorek. Jabłecznik z pianką i kruszonką potrzebuje do bezy takie zaskakujące składniki jak kisiel i wiórki kokosowe. Jabłecznik na kruchym cieście z pianą to sposób na przygotowanie pysznego ciasta niemal przez cały rok. Podpowiadamy przepis na szarlotkę z pianką.

Ciastaciasto z jabłkamiszarlotka

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.31 z 201 głosów)

Kroki wykonania:

  • maslo-iStock1.Szarlotka z pianką - przepis:
    Z podanych składników zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki. Resztą ciasta wylepiamy natłuszczoną blachę, posypujemy cienko mąką. Na wierzch ciasta układamy obrane i starte jabłka.
  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)2.Przygotowujemy piankę: z białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i kisiel. Pianę wykładamy na jabłka. Wierzch posypujemy startym ciastem wyjętym z zamrażarki. Ciasto pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Do pianki możemy dodać wiórki kokosowe. Wtedy powstanie pyszna beza, którą można rozsmarować pod kruszonką.

Szarlotka z pianką zawiera w przepisie:

  • masło, które opcjonalnie można zamienić na margarynę
  • składniki mierzono w płaskich łyżeczkach
  • można użyć kisiel o dowolnym smaku
  • winne jabłka

Przygotowując jabłka do szarlotki z pianką warto zaopatrzyć się w krajalnicę, która ułatwi pokrojenie cienkich plastrów jabłek. Ponadto przyda się obieraczka, która dopasuje się do dłoni. Zastanawiając się nad wyborem formy do ciasta jakim jest jabłecznik z pianką, to warto sięgnąć po taką z wyjmowanym dnem. Może być tradycyjna tortownica lub forma do tarty.

Notka redakcyjna

Szarlotka z pianką świetnie smakuje, gdy połowę mąki pszennej zmienimy na zmielone orzechy włoskie albo migdały. Wtedy do jabłecznika z pianką można dodać szczyptę korzennych przypraw (imbir, cynamon, gałka muszkatołowa) do bezy. Jabłecznik z pianką na kruchym cieście będzie też doskonale smakował przygotowany na mące owsianej. Szarlotka z pianką będzie doskonale smakować, gdy dodamy do nich rodzynki albo suszone żurawiny.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy