Ciasto ucierane z owocami to szybki i prosty w przygotowaniu wypiek. Nawet początkujący domowi cukiernicy upieką ciasto ucierane z owocami. Najsmaczniejsze ciasto ucierane przygotowane będzie z sezonowymi owocami. Dlatego w czerwcu popularne jest ciasto ucierane z truskawkami, a w lipcu zaczyna się sezon na ciasto ucierane z jeżynami. Ciasto ucierane z owocami to sposób na pyszny podwieczorek.
Ciasto ucierane z owocami Fot. Artur Rogalski Wykonanie potraw i stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.52 z 181 głosów)
Porady
Ciasto ucierane z owocami zawiera w przepisie:
- 400 g mrożonych jagód
- 335 g mąki + łyżka do jagód
- 275 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 165 ml oleju roślinnego
- 2 łyżki skórki startej z cytryny
- 65 ml soku z cytryny
- 250 ml naturalnego jogurtu naturalnego gęstego
Ciasto ucierane z owocami powinno być pieczone 20-45 minut. Czas uzależniony jest od rodzaju formy w jakiej pieczone jest ciasto ucierane z owocami. Płytkie, prostokątne blachy do ciast pozwalają na krótsze pieczenie. Ciepło piekarnika jest szybciej rozprowadzane po formie. Stąd ciasto ucierane z owocami bywa gotowe nawet w kwadrans. Wysokie tortownice natomiast potrzebują więcej czasu, aby dobrze upiec środek ciasta. Zawsze warto sprawdzić gotowość ciasta poprzez nakłucie wykałaczką.
Owoce należy oczyścić i w razie potrzeby obrać oraz pokroić w mniejsze części. Następnie trzeba skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem, aby nie ściemniały. Piekarnik należy rozgrzać do temp. 190°C. Następnie w misce należy utrzeć jajka z cukrem aż do białości. Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej mąki, śmietany, rumu i proszku do pieczenia. Masę na ciasto ucierane z owocami należy dokładnie wymieszać. Następnie masłem należy posmarować wnętrze tortownicy i rozłożyć owoce np.: jabłka.Następnie należy wlać ciasto na wierzch. Ciasto ucierane z owocami wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godz. bez otwierania piekarnika. Na koniec ciasto ucierane z owocami należy zostawić do wystudzenia i posypać cukrem pudrem.
Komentarze