Ciasto ucierane z owocami

Ciasto ucierane z owocami to szybki i prosty w przygotowaniu wypiek. Nawet początkujący domowi cukiernicy upieką ciasto ucierane z owocami. Najsmaczniejsze ciasto ucierane przygotowane będzie z sezonowymi owocami. Dlatego w czerwcu popularne jest ciasto ucierane z truskawkami, a w lipcu zaczyna się sezon na ciasto ucierane z jeżynami. Ciasto ucierane z owocami to sposób na pyszny podwieczorek.

Ciastaciasto z owocamiDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.53 z 180 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-jagody (1)1.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Tortownicę o śr. 22 cm smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia. Jedną trzecią mrożonych jagód odkładamy, resztę oprószamy mąką, odstawiamy (nie rozmrażamy).
  • iStock-jogurt-naturalny-gesty (1)2.W dużej misce drobny cukier ucieramy z jajkami na kogel-mogel, dodajemy olej roślinny, skórkę i sok z cytryny oraz gęsty jogurt naturalny. Składniki mokre łączymy za pomocą trzepaczki z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Jeżeli pozostanie kilka grudek, to nie ma problemu. Dodajemy jagody wymieszane z mąką.
  • iStock-cukier (1)3.Masę na ciasto ucierane z owocami wylewamy do przygotowanej formy. Na wierzch wysypujemy pozostałe jagody. Wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temp. do 180°C. Pieczemy 50 min lub do momentu, aż szpikulec wbity w ciasto wyjdzie czysty. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia. Po wyjęciu z formy ciasto ucierane z owocami oprószamy cukrem pudrem.

Porady

Ciasto ucierane z owocami  zawiera w przepisie: 

  • 400 g mrożonych jagód
  • 335 g mąki + łyżka do jagód
  • 275 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 165 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżki skórki startej z cytryny
  • 65 ml soku z cytryny
  • 250 ml naturalnego jogurtu naturalnego gęstego 

Notka redakcyjna

Ciasto ucierane z owocami - ile piec ciasto ucierane z owocami?

Ciasto ucierane z owocami powinno być pieczone 20-45 minut. Czas uzależniony jest od rodzaju formy w jakiej pieczone jest ciasto ucierane z owocami. Płytkie, prostokątne blachy do ciast pozwalają na krótsze pieczenie. Ciepło piekarnika jest szybciej rozprowadzane po formie. Stąd ciasto ucierane z owocami bywa gotowe nawet w kwadrans. Wysokie tortownice natomiast potrzebują więcej czasu, aby dobrze upiec środek ciasta. Zawsze warto sprawdzić gotowość ciasta poprzez nakłucie wykałaczką. 

Ciasto ucierane z owocami - jak zrobić ciasto ucierane z owocami?

Owoce należy  oczyścić i w razie potrzeby obrać oraz pokroić w mniejsze części. Następnie trzeba skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem, aby nie ściemniały. Piekarnik należy rozgrzać do temp. 190°C. Następnie w  misce należy utrzeć jajka z cukrem aż do białości. Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej mąki, śmietany, rumu i proszku do pieczenia. Masę na ciasto ucierane z owocami należy dokładnie wymieszać. Następnie masłem należy posmarować wnętrze tortownicy i rozłożyć owoce np.: jabłka.Następnie należy wlać ciasto na wierzch. Ciasto ucierane z owocami wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godz. bez otwierania piekarnika. Na koniec ciasto ucierane z owocami należy zostawić do wystudzenia i posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy