Ciasto ucierane z jagodami to szybki i prosty przepis na podwieczorek, nawet dla początkujących cukierników. Wystarczy ubić jajka z cukrem na słodki puch i połączyć je z resztą składników. W smakowitym, wilgotnym cieście zatopione są owoce leśne, które królują na naszych stołach w samym środku lata. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu jak je wykorzystać, koniecznie wypróbujcie lekkie ciasto ucierane z jagodami.
Fot. Artur Rogalski Wykonanie potraw i stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.52 z 182 głosów)
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jagody: myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Jedną trzecią owoców odkładamy, a resztę oprószamy odrobiną mąki pszennej.
Ciasto: pozostałą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce ucieramy drobny cukier z jajkami na kogel-mogel. Dodajemy mleko i olej. Powstałą masę mieszamy za pomocą trzepaczki z suchymi składnikami. Na koniec wrzucamy jagody oprószone mąką.
Pieczenie: wylewamy masę na ciasto ucierane z jagodami do przygotowanej formy. Na wierzch wysypujemy pozostałe owoce. Pieczemy przez 45 minut, do suchego patyczka.
Podanie: wyjmujemy wystudzone ciasto z owocami z formy i posypujemy je cukrem pudrem za pomocą drobnego sitka.
Porady
- Nasze ciasto ucierane z jagodami przyrządziliśmy w tortownicy, ale może przyjąć różne kształty. Płytkie, prostokątne blachy pozwalają na krótsze pieczenie, ponieważ ciepło jest szybciej rozprowadzane po formie. Ciasto w wysokiej tortownicy potrzebuje więcej czasu, żeby dopiekł się jego środek. Zawsze warto sprawdzić, czy wypiek jest gotowy, poprzez nakłucie go wykałaczką.
- Ucierane ciasto z jagodami, podobnie jak inne puszyste wypieki, najlepiej zrobić za pomocą drobnego cukru. Dobrze się rozpuszcza, dzięki czemu masa jajeczna szybko uzyska odpowiednią konsystencję.
- Słodki smak owoców podkręci cukier waniliowy. Dodajmy go do masy lub posypmy nim gotowy, przestudzony wypiek.
- Poza sezonem na leśne zbiory możemy zrobić ciasto ucierane z jagodami mrożonymi. Owoce należy przełożyć na sitko i poczekać, aż zmiękną, a następnie odcisnąć i dodać do masy.
- Możliwe jest zastąpienie oleju masłem. Trzeba je wtedy utrzeć z cukrem przed dodaniem jajek. Pamiętajmy, że powinno mieć temperaturę pokojową, inaczej nie uda nam się uzyskać masy o jednolitej, kremowej konsystencji.
- Lekkie, puszyste ciasto ucierane z owocami leśnymi najlepiej przechowywać poza lodówką, żeby nie nasiąkło wilgocią. Wystarczy przykryć je ściereczką i odstawić w chłodne, suche, zaciemnione miejsce.
Wilgotne, a jednocześnie puszyste ucierane ciasto to świetna baza dla sezonowych owoców. Nasz przepis nie wymaga zbyt wiele czasu i wysiłku. Wystarczy wymieszać składniki na ciasto i dodać owoce. Jeśli chcemy urozmaicić tę podstawową recepturę, możemy upiec na przykład:
Podstawowym składnikiem słodkich wypieków jest najczęściej mąka pszenna. Niestety takim tradycyjnym deserem nie mogą cieszyć się osoby z nietolerancją pokarmową lub alergią. Na szczęście w prosty sposób można pozbyć się tego problemu. Żeby zrobić ciasto ucierane z jagodami bez glutenu, wystarczy użyć innego rodzaju mąki. W sklepach spożywczych dostępne są gotowe mieszanki oznaczone symbolem przekreślonego kłosa, ale można też wykorzystać naturalnie bezglutenowe produkty, który zalegają w naszych szafkach i spiżarniach. Sprawdzi się mąka gryczana, owsiana, ryżowa lub jaglana. Każda z nich ma jednak inne cechy. Najbardziej intensywna w smaku jest mąka gryczana. Ma lekko orzechowy aromat i wpływa na barwę wypieku. Najdelikatniejsza jest natomiast śnieżnobiała mąka ryżowa. Co ciekawe, owsiany pył możemy zrobić sami. Wystarczy zmielić płatki w malakserze.
Latem w naszych kuchniach gości wiele świeżych, soczystych owoców prosto z krzaczka, ale zdecydowanie królują im jagody. Sezon na leśne zbiory trwa od końca czerwca do sierpnia, a szczyt osiąga w lipcu. To właśnie wtedy na naszych stołach powinny pojawić się takie wypieki jak prosty biszkopt z jagodami lub:
Komentarze