Placek na maślance z owocami i kruszonką doskonale smakuje na świeżym powietrzu. Jest łatwy do przygotowania i bez problemu znosi transport w bagażniku. Sprawdzi się więc na piknik lub przyjęcie w ogrodzie. Do ciasta na maślance możemy dodać dowolne owoce sezonowe – w tym przepisie postawiliśmy na świeże wiśnie.
Getty Image
(średnia 4.31 z 160 głosów)
Jajka: wbijamy do dużej miski, dodajemy drobny cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach.
Składniki sypkie: do osobnej miski przesiewamy 400 g mąki i proszek do pieczenia.
Pozostałe składniki na ciasto: do masy jajecznej dodajemy olej i maślankę, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po każdym składniku miksujemy ciasto na niskich obrotach.
Wiśnie: myjemy, drylujemy i oprószamy niewielką ilością mąki (wystarczy 15 g).
Kruszonka: zimne masło rozcieramy w palcach z cukrem i 150 g mąki.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Prostokątną blachę o wymiarach 18×27 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczenie: ciasto przekładamy na przygotowaną blachę. Na wierzch wykładamy wiśnie i posypujemy kruszonką. Placek na maślance wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 45 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy nie jest surowe w środku.
Gotowe ciasto: studzimy stopniowo – po upieczeniu pozostawiamy na 10 min w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Porady
- Placek na maślance możemy upiec również w tortownicy o średnicy 24 cm.
- Zamiast oleju możemy dodać roztopione i przestudzone masło.
- Do masy na ciasto świetnie pasuje dodatek wanilii. Jeśli lubimy taki aromat, wystarczy dodać 15 g cukru waniliowego lub 5 kropli ekstraktu.
- Zamiast wiśni możemy dodać inne owoce, np. truskawki, maliny lub borówki.
- Świeże owoce możemy zastąpić domowymi przetworami, np. konfiturą z wiśni lub dżemem truskawkowym.
- Kruszonkę przygotowujemy na samym końcu z zimnego masła. Jeśli zrobimy ją wcześniej, odstawiamy do lodówki lub zamrażarki, aby zachowała niską temperaturę.
Ciasto na maślance jest uniwersalną bazą do wypieków z owocami sezonowymi. Świetnie smakuje w następujących kompozycjach:
Wszystkie owoce (rabarbar również) przed położeniem na ciasto oprószamy mąką. Dzięki temu nie opadną na dno placka.
Maślanka sprawia, że wypiek jest delikatny i wilgotny w środku. Możemy dodać ją także do ciasta drożdżowego z kruszonką zamiast mleka.
Ciasto na placek drożdżowy na maślance – bez względu na to, czy dodajemy drożdże suche czy świeże – odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dopiero po ok. 30 min wstawiamy je do piekarnika.
W wersji dietetycznej możemy przygotować ciasto na maślance z dodatkiem mąki razowej lub na bazie kaszy manny. W drugim przypadku kaszę zalewamy maślanką i odstawiamy do lodówki na min. 3 godz. Następnie mieszamy ją z jajkami i proszkiem do pieczenia.
Zamiast cukru dodajemy syrop klonowy, ksylitol, miód lub syrop z agawy. Na wierzch kładziemy owoce i posypujemy zdrową kruszonką, np. z płatków owsianych, wiórków kokosowych, orzechów lub otrąb.
Komentarze