Placek na maślance

Ocena:

4.31 (161)

  • 1 godz. 30 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Placek na maślance z owocami i kruszonką doskonale smakuje na świeżym powietrzu. Jest łatwy do przygotowania i bez problemu znosi transport w bagażniku. Sprawdzi się więc na piknik lub przyjęcie w ogrodzie. Do ciasta na maślance możemy dodać dowolne owoce sezonowe – w tym przepisie postawiliśmy na świeże wiśnie.

Składniki:

  • jajka  3 szt.

  • cukier drobny  150 g

  • mąka pszenna  565 g

  • proszek do pieczenia  10 g

  • olej rzepakowy  125 ml

  • maślanka  250 ml

  • wiśnie  400 g

  • masło  100 g

  • cukier  100 g

Placek na maślance - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jajka: wbijamy do dużej miski, dodajemy drobny cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach.

  • Krok 2:

    Składniki sypkie: do osobnej miski przesiewamy 400 g mąki i proszek do pieczenia.

  • Krok 3:

    Pozostałe składniki na ciasto: do masy jajecznej dodajemy olej i maślankę, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po każdym składniku miksujemy ciasto na niskich obrotach.

  • Krok 4:

    Wiśnie: myjemy, drylujemy i oprószamy niewielką ilością mąki (wystarczy 15 g).

  • Krok 5:

    Kruszonka: zimne masło rozcieramy w palcach z cukrem i 150 g mąki.

  • Krok 6:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Prostokątną blachę o wymiarach 18×27 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 7:

    Pieczenie: ciasto przekładamy na przygotowaną blachę. Na wierzch wykładamy wiśnie i posypujemy kruszonką. Placek na maślance wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 45 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy nie jest surowe w środku.

  • Krok 8:

    Gotowe ciasto: studzimy stopniowo – po upieczeniu pozostawiamy na 10 min w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Porady

  • Placek na maślance możemy upiec również w tortownicy o średnicy 24 cm.
  • Zamiast oleju możemy dodać roztopione i przestudzone masło.
  • Do masy na ciasto świetnie pasuje dodatek wanilii. Jeśli lubimy taki aromat, wystarczy dodać 15 g cukru waniliowego lub 5 kropli ekstraktu.
  • Zamiast wiśni możemy dodać inne owoce, np. truskawki, maliny lub borówki.
  • Świeże owoce możemy zastąpić domowymi przetworami, np. konfiturą z wiśni lub dżemem truskawkowym.
  • Kruszonkę przygotowujemy na samym końcu z zimnego masła. Jeśli zrobimy ją wcześniej, odstawiamy do lodówki lub zamrażarki, aby zachowała niską temperaturę.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Placek na maślance – popularne warianty

Ciasto na maślance jest uniwersalną bazą do wypieków z owocami sezonowymi. Świetnie smakuje w następujących kompozycjach:

  • ciasto na maślance rabarbarem – łodygi obieramy i kroimy na plasterki, jak w przepisie na ciasto z rabarbarem i kruszonką,
  • maślankowy placek z jabłkami – możemy je pokroić w kostkę lub plasterki oraz posypać cynamonem, jak w przepisie na ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką,
  • placek na maślance z truskawkami – truskawki myjemy i wycinamy z nich szypułki. Kroimy na połówki lub ćwiartki,
  • ciasto z owocami leśnymi – maliny, jeżyny czy jagody myjemy krótko pod bieżącą wodą tuż przed dodaniem do ciasta,
  • placek ze śliwkami – myjemy je, wycieramy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki,
  • ciasto maślankowe z porzeczkami – warto je wymieszać z cukrem, ponieważ są bardzo kwaśne, dodajemy je bez ogonków,
  • placek na maślance bez owoców – placek na maślance jest smaczny również w wersji z samą kruszonką.

Wszystkie owoce (rabarbar również) przed położeniem na ciasto oprószamy mąką. Dzięki temu nie opadną na dno placka.

Placek drożdżowy na maślance

Maślanka sprawia, że wypiek jest delikatny i wilgotny w środku. Możemy dodać ją także do ciasta drożdżowego z kruszonką zamiast mleka.

Ciasto na placek drożdżowy na maślance – bez względu na to, czy dodajemy drożdże suche czy świeże – odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dopiero po ok. 30 min wstawiamy je do piekarnika.

Placek na maślance fit

W wersji dietetycznej możemy przygotować ciasto na maślance z dodatkiem mąki razowej lub na bazie kaszy manny. W drugim przypadku kaszę zalewamy maślanką i odstawiamy do lodówki na min. 3 godz. Następnie mieszamy ją z jajkami i proszkiem do pieczenia.

Zamiast cukru dodajemy syrop klonowy, ksylitol, miód lub syrop z agawy. Na wierzch kładziemy owoce i posypujemy zdrową kruszonką, np. z płatków owsianych, wiórków kokosowych, orzechów lub otrąb.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne