www.bbcgoodfood.com
4 (2)
Bezglutenowe ciasto cytrynowe wiele zawdzięcza zaskakującemu składnikowi, jakim jest purée ziemniaczane. Dzięki niemu ten wyjątkowy wypiek jest miękki i wilgotny. Do ucieranej masy maślanej o cytrusowym zapachu dodaje się też mielone migdały. Deser wieńczy kwaskowy lukier, który apetycznie spływa po krawędziach. Szybkie bezglutenowe ciasto cytrynowe posmakuje nie tylko osobom z nietolerancją pokarmową.
masło 200 g
cukier trzcinowy 200 g
jajka 4 szt.
mąka migdałowa 175 g
ziemniaki gotowane 250 g
cytryna 3 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 4 łyżki stołowe
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (termoobieg). Natłuszczamy i wykładamy pergaminem głęboką, okrągłą formę do ciasta o średnicy 20 cm. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na jednolite purée, najlepiej za pomocą praski. Ścieramy skórkę z 3 cytryn. Z jednej z nich wyciskamy sok. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło.
Masa: cukier trzcinowy (najlepiej rozdrobniony, w formie cukru pudru) ucieramy z masłem na jasną i puszystą masę. Następnie wbijamy do niej jajka, jedno po drugim, za każdym razem przez chwilę miksujemy. Dodajemy mielone migdały (jeśli chcemy wyeliminować orzechy z przepisu, możemy je zastąpić polentą lub mąką bezglutenową), wystudzone purée ziemniaczane, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia.
Pieczenie: przekładamy masę do formy. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Pieczemy przez 40–45 minut lub do momentu, aż ciasto się zarumieni, a wykałaczka wbita w jego środek wyjdzie sucha. Po 10 minutach studzenia wyjmujemy je na metalową kratkę cukierniczą.
Podanie: mieszamy cukier granulowany z sokiem z cytryny. Powstałą masę wykładamy łyżką na wierzch ciasta. Pozwalamy jej spłynąć po bokach. Całkowicie studzimy ciasto przed krojeniem i podaniem.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/gluten-free-lemon-drizzle-cake