Bezglutenowe ciasto cytrynowe

Bezglutenowe ciasto cytrynowe wiele zawdzięcza zaskakującemu składnikowi, jakim jest purée ziemniaczane. Dzięki niemu ten wyjątkowy wypiek jest miękki i wilgotny. Do ucieranej masy maślanej o cytrusowym zapachu dodaje się też mielone migdały. Deser wieńczy kwaskowy lukier, który apetycznie spływa po krawędziach. Szybkie bezglutenowe ciasto cytrynowe posmakuje nie tylko osobom z nietolerancją pokarmową.   

dodany przez: Jane Hornby

ciasta ciasto ucierane ciasto cytrynowe desery

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Kalorie:
514 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Bezglutenowe ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (termoobieg). Natłuszczamy i wykładamy pergaminem głęboką, okrągłą formę do ciasta o średnicy 20 cm. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na jednolite purée, najlepiej za pomocą praski. Ścieramy skórkę z 3 cytryn. Z jednej z nich wyciskamy sok. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło. 

  • 2.

    Masa: cukier trzcinowy (najlepiej rozdrobniony, w formie cukru pudru) ucieramy z masłem na jasną i puszystą masę. Następnie wbijamy do niej jajka, jedno po drugim, za każdym razem przez chwilę miksujemy. Dodajemy mielone migdały (jeśli chcemy wyeliminować orzechy z przepisu, możemy je zastąpić polentą lub mąką bezglutenową), wystudzone purée ziemniaczane, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia.

  • 3.

    Pieczenie: przekładamy masę do formy.  Wyrównujemy wierzch szpatułką. Pieczemy przez 40–45 minut lub do momentu, aż ciasto się zarumieni, a wykałaczka wbita w jego środek wyjdzie sucha. Po 10 minutach studzenia wyjmujemy je na metalową kratkę cukierniczą.

  • 4.

    Podanie: mieszamy cukier granulowany z sokiem z cytryny. Powstałą masę wykładamy łyżką na wierzch ciasta. Pozwalamy jej spłynąć po bokach. Całkowicie studzimy ciasto przed krojeniem i podaniem.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/gluten-free-lemon-drizzle-cake

Kalorie: 514

Węglowodany: 41

Tłuszcz: 36

Błonnik: 2

Białko: 9

Tłuszcz nasycony: 2

Cukier: 35

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy