Ciasto z rabarbarem

5 przepisów

iStock-576725514

Rabarbar, znany również jako rzewień, to popularna roślina, która występuje w Polsce w sezonie obejmującym takie miesiące jak maj i czerwiec. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni – można przygotować nie tylko pyszne ciasto z rabarbarem, lecz także orzeźwiający kompot, dżem, galaretkę, pudding, dressing, sok czy sos. Przedstawiamy kilka inspiracji na ciasto rabarbarowe. Podpowiadamy również, z czym najlepiej je podawać oraz o czym pamiętać, aby wyszło przepyszne. 

Ciasto z rabarbarem: przepisy 

Nie istnieje jeden przepis na ciasto rabarbarowe, ponieważ wypiek ten może być przygotowywany na różnym cieście i z wieloma dodatkami. Prezentujemy więc kilka inspiracji, które pomogą upiec smakowity deser dla całej rodziny. 

Sernik z rabarbarem wychodzi przepyszny na zimno bez pieczenia – wystarczy w tym celu wykonać spód z herbatników. Doskonale komponuje się z kremową, delikatną i puszystą masą oraz wierzchem powstałym w użyciem rabarbaru. Deser ten bajecznie prezentuje się na stole, gdyż przybiera wyrazistą czerwoną barwę. Rozpływa się w ustach, jeżeli do masy zostanie dodany budyń śmietankowy. Warto również nadać mu wyjątkowego aromatu, co będzie możliwe dzięki wykorzystaniu wanilii oraz korzenia imbiru. 

Kolejny warty uwagi przepis to tarta z rabarbarem znana jako rabartarta. Jest to słodko-kwaśny wypiek o wilgotnym cieście, co stanowi zasługę wykorzystania syropu cytrynowego. Deser ten wychodzi miękki, maślany i pożywny. Wyróżnia się również wyjątkowym aromatem, uzyskanym za sprawą laski wanilii oraz migdałów.

Ciasto ucierane z rabarbarem może wyjść aksamitne i kremowe nawet wtedy, gdy nie użyjemy śmietany. Wystarczy, że zostanie ona zastąpiona gęstym jogurtem naturalnym. Ciasto ucierane na jogurcie z owocami i kruszonką jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Dlatego można je upiec błyskawicznie, aby spełnić własną lub swoich dzieci zachciankę. Wypiek ten smakuje wyśmienicie z dodatkiem słodkich owoców, które przełamują kwaśny smak rabarbaru – może to być np. nektarynka.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką to pyszny wypiek, który wychodzi wyjątkowo lekki i maślany. Szybko rozpływa się w ustach i znika ze stołu w mgnieniu oka. Jest deserem wartym uwagi dla osób dbających o linię oraz wszystkich, którzy nie lubią zbyt słodkich ciast. Najlepiej smakuje do kompotu, zwłaszcza kiedy jest jedzony latem w ogrodzie.

Prosty i szybki deser to także ciasto z rabarbarem rozgotowanym z cukrem. Do tego wypieku dodaje się białka ubite z czerwonym kisielem. Dzięki temu ciasto pięknie prezentuje się na stole i wychodzi bardzo słodkie, pomimo naturalnie kwaśnego smaku rabarbaru. 

Jeżeli nie lubimy ciasta z samym rabarbarem, bo wydaje się zbyt kwaśne, warto dodać do niego słodkie owoce, takie jak np. truskawki. Ciasto z truskawkami i rabarbarem wychodzi słodkie, kruche i delikatne. Jest idealne na wszelkiego typu spotkania z rodziną lub znajomymi, a także jako przekąska do filmu czy na piknik. Świetnie smakuje z dodatkiem olejku waniliowego.

Ciasto z rabarbarem: z czym podawać?

Ciasto z rabarbarem świetnie smakuje podawane razem z owocowym kompotem, sokiem lub herbatą. Można jeść je również razem z bezą oraz słodkimi owocami, takimi jak np. truskawki czy maliny, którego doskonale przełamują kwaśny smak rabarbaru. Ciasto z rabarbarem świetnie smakuje także w połączeniu z budyniem oraz kisielem. 

Ciasto z rabarbarem: porady kulinarne  

Ciasto z rabarbarem można przygotować w mgnieniu oka, jeżeli jako spód zostaną wykorzystane herbatniki. W takim przypadku nie jest konieczne pieczenie. Deser taki warto obficie posypać kruszonką, którą powinna być starta na tarce z grubymi oczkami. Aby ciasto z rabarbarem nie wychodziło zbyt kwaśne, warto dodawać do niego słodkie owoce, a także posypać cukrem pudrem.