Artur Rogalski
4.45 (195)
Ciasto czekoladowe z bananami to dobry sposób na użycie bardzo dojrzałych owoców, a efekt zadowoli każdego miłośnika mocno kakaowych wypieków. Do ozdoby można wykorzystać gęsty krem ganache lub sos karmelowy, a także pokruszone orzechy i bakalie. Na dodatek przepis jest banalny i nie wymaga użycia miksera. Sprawdźcie sami, jak szybko i bezproblemowo upieczecie wilgotne ciasto czekoladowe z bananami.
mąka pszenna 200 g
olej 120 ml
gorzka czekolada 200 g
kakao 50 g
soda oczyszczona 4 g
proszek do pieczenia 4 g
cynamon 4 g
jajka 2 szt.
banany 500 g
cukier waniliowy 12 g
cukier 150 g
śmietana kremówka 100 ml
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 170°C (tryb góra-dół). Keksówkę o długości 25 cm wykładamy pergaminem lub natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Dzięki temu ciasto bananowe z czekoladą nie będzie przywierać do blaszki. Czekoladę siekamy. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Najlepiej wykorzystać bardzo dojrzałe owoce.
Suche składniki: w dużej misce umieszczamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dosypujemy także cukier waniliowy oraz biały lub trzcinowy. Ten ostatni sprawi, że ciasto bananowo-czekoladowe będzie miało charakterystyczny karmelowy posmak. Żeby obniżyć kaloryczność wypieku, możemy wykorzystać ksylitol lub erytrol, a białą mąkę pszenną zamienić na razową.
Mokre składniki: do oddzielnego naczynia wbijamy jajka. Mieszamy je z rozgniecionymi bananami i olejem na jednolitą masę. Żeby zrobić wegańskie czekoladowe ciasto z bananami, jajka należy zastąpić mielonym siemieniem lnianym lub nasionami chia. Wystarczy namoczyć je w gorącej wodzie, w proporcji 1:3. Jedna łyżka takiej mieszanki zastępuje jedno jajko.
Masa: łączymy zawartość obu misek za pomocą szpatułki. Na koniec wsypujemy 100 g posiekanej czekolady – najlepiej gorzkiej, o zawartości kakao 70%. W tym momencie możemy też dodać ulubione orzechy, na przykład włoskie lub nerkowca, albo bakalie, takie jak suszone daktyle. Ponownie mieszamy wszystkie składniki.
Pieczenie: przekładamy masę do przygotowanej keksówki. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Wstawiamy ciasto do piekarnika na 60 minut. Kiedy jest już gotowe, wyjmujemy je i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Polewa: pozostałą posiekaną czekoladę (100 g) umieszczamy w miseczce. Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku. Tuż przed tym, kiedy zacznie wrzeć, zdejmujemy ją z ognia i wlewamy do naczynia z czekoladą. Odstawiamy ją na kilka minut pod przykryciem, a następnie mieszamy, aż uzyskamy jednolity, aksamitny krem.
Dekoracja: kiedy ciasto czekoladowe z bananami wystygnie, ozdabiamy je przygotowaną polewą. Można też przyrządzić sos karmelowy. Ciekawym pomysłem jest udekorowanie deseru chipsami z suszonych bananów lub plasterkami świeżych owoców.