REKLAMA

Ciasto francuskie ze śliwkami

Ciasto francuskie ze śliwkami to pomysł na szybki, prosty i pyszny deser dla całej rodziny. Możemy serwować je również w roli podwieczorku lub drugiego śniadania. Najlepiej wykorzystać gotowe ciasto francuskie i dojrzałe śliwki (najlepiej węgierki). Ciasto francuskie ze śliwkami świetnie komponuje się z kawą, herbatą, a także kubkiem gorącego kakao. Poniżej podajemy prosty przepis na ciasto francuskie ze śliwkami. To prosty deser, który może przyrządzić każdy – nawet osoba niemająca doświadczenia w cukiernictwie! 

dodany przez: Kulinarna Ania

placek ze śliwkami

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 167 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie owoców: śliwki myjemy, usuwamy ogonki i pestki. Owoce kroimy na ćwiartki, przekładamy do miski, zasypujemy cukrem i mieszamy. Puszczą nieco soku.

  • 2.

    Przygotowanie ciasta: rulon gotowego ciasta francuskiego rozwijamy i kroimy na 6 kwadratów. Na każdy wykładamy śliwki - bez soku, bo przez to namięknie ciasto. Dwa przekątne boki ciasta francuskiego delikatnie skręcamy, aby ładnie ułożyły się przy pieczeniu. Rozmąconym jajkiem smarujemy brzegi ciasta.

  • 3.

    Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto ładnie zabarwi się na złoto-brązowo. Gotowe ciastka francuskie przekładamy na kratkę, po ostudzeniu a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

     

Porady

  • ciasto francuskie można zrobić samodzielnie (sprawdź: jak zrobić ciasto francuskie krok po kroku) lub wybrać półprodukt, ale z dobrym składem. Unikać należy dużej ilości tłuszczu palmowego, cukru czy emulgatorów
  • w naszym przepisie poeksperymentowaliśmy z dodatkami - płatki migdałowe zapieczone na śliwkach dodają kruchości i smaku. Warto wykorzystać też posiekane orzechy lub pistacje, 
  • do naszego deseru najlepiej wykorzystać śliwki węgierki - są one słodkie i soczyste, dlatego też świetnie sprawdzają się w różnego rodzaju wypiekach, 

Notka redakcyjna

Śliwki w cieście francuskim


Alternatywą dla naszego przepisu na ciasto francuskie ze śliwkami są… śliwki w cieście francuskim. Mimo że desery te są do siebie bardzo podobne, to jednak różnią się techniką przygotowania, wyglądem oraz smakiem. Na początku śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbywamy się z nich pestek. W dalszej kolejności ciasto francuskie dzielimy na kawałki i układamy na nim śliwki, po czym delikatnie je zawijamy. Gotowe ciasteczka smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 20-25 minut (bez termoobiegu). Na końcu śliwki w cieście francuskim wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia i posypujemy je cukrem pudrem. Opcjonalnie możemy polać je polewą czekoladową i posypać startymi orzeszkami. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy