Ciasto francuskie ze śliwkami to pomysł na szybki, prosty i pyszny deser dla całej rodziny. Można serwować je również w roli podwieczorku lub drugiego śniadania. Najlepiej wykorzystać gotowe płaty maślanego ciasta i dojrzałe śliwki węgierki. Wypiek świetnie komponuje się z kawą i herbatą, a także kubkiem gorącego kakao. Poniżej podajemy prosty przepis na śliwki w cieście francuskim. Może przyrządzić je każdy – nawet początkujący cukiernik.
Artur Rogalski
(średnia 4.47 z 167 głosów)
Przygotowanie: ciasto francuskie wyjmujemy z zamrażarki godzinę przed rozpoczęciem pracy nad deserem. Dzielimy je na kwadratowe płaty. Cukier (biały lub brązowy) mieszamy z cukrem waniliowym i cynamonem. Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w kawałki. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
Formowanie kieszonek: na kawałku ciasta układamy owoce. Posypujemy je cynamonowo-waniliowym cukrem. Sklejamy przeciwległe rogi kwadratu, zamykając śliwki wewnątrz ciasta.
Pieczenie: układamy śliwki w cieście francuskim na blasze zabezpieczonej pergaminem. Rozmącamy żółtko z łyżką wody. Powstałą glazurą smarujemy wierzch kieszonek, na lepiej za pomocą silikonowego pędzelka. Pieczemy przez około 15–20 minut.
Ciasto francuskie ze śliwkami: wyjmujemy z piekarnika, kiedy się zarumieni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Porady
- Jeśli śliwki uwolniły dużo soku podczas drylowania i krojenia, osuszmy je przed wyłożeniem na ciasto francuskie. Inaczej spód kieszonki namięknie.
- Ciasto francuskie ze śliwkami można formować na różne sposoby. Możemy zrobić kieszonkę w kształcie pierożka, poduszeczki lub rożka. Jeśli całkowicie przykrywamy owoce, wierzchnią część ciasta warto naciąć specjalnym radełkiem, żeby stworzyć ciekawy efekt.
- Jak piec ciasto francuskie, żeby wyszło chrupiące? Przede wszystkim należy trzymać się zaleceń dotyczących temperatury. Kieszonki z owocami piecze się w mocno rozgrzanym piekarniku przez krótki czas. Niezbędne jest posmarowanie ich jajkiem. Można wykorzystać także mleko, roztopione masło lub wodę wymieszaną z cukrem pudrem. Dzięki takiej glazurze deser będzie się apetycznie błyszczał i nie wyschnie w piekarniku.
- Można zrobić ciasto francuskie samodzielnie (sprawdź: jak zrobić ciasto francuskie krok po kroku) lub wybrać półprodukt, ale z dobrym składem. Należy unikać tłuszczu palmowego, cukru i emulgatorów.
- Szybkie ciasto francuskie ze śliwkami można posypać płatkami migdałowymi, posiekanymi orzechami włoskimi lub pistacjami.
- Do naszego deseru najlepiej wykorzystać śliwki węgierki. Są one słodkie i mięsiste, dlatego świetnie sprawdzają się w różnego rodzaju wypiekach.
- Ciastka z ciasta francuskiego można zabrać ze sobą do szkoły lub pracy, a także na dłuższą wycieczkę lub piknik. Sprawdzą się jako słodka przekąska na imprezę lub przyjęcie. To bardzo wygodna opcja – nie trzeba ich porcjować po upieczeniu i można je jeść bez talerzyka i widelczyka. Jeśli jednak nie mamy czasu na formowanie zgrabnych kieszonek, z tego samemu przepisu równie dobrze może powstać większa tarta ze śliwkami na cieście francuskim.
Ciasta francuskie ze śliwkami to bardzo prosty wypiek. Gotowe płaty, z których zrobimy eleganckie porcje deseru, można przechowywać w zamrażarce. Dzięki temu zawsze będą pod ręką, kiedy najdzie nas ochota na chrupiące ciastko z owocami. Szybki deser pachnący węgierkami, wanilią i cynamonem można wzbogacić za pomocą różnych dodatków. Polecamy przyrządzenie takich wypieków jak:
Jeśli macie w zamrażarce lub lodówce półprodukt, który tylko czeka na inspiracje i zastanawiacie się, co można zrobić z ciasta francuskiego, spieszymy z podpowiedzią. Wypełnieniem takiego prostego deseru mogą być dowolne owoce. Najlepiej wykorzystać produkty sezonowe. Ciekawy pomysł na początku lata to na przykład ciasto francuskie z rabarbarem. Znane i lubiane na całym świecie są chrupiące ciastka z jabłkami (apple turnovers). Można też używać mrożonych truskawek, jagód lub malin oraz przetworów, takich jak powidła śliwkowe. W ciasto francuskie na słodko da się zawinąć nie tylko owoce. Rożki, rogaliki i kieszonki może wypełnić krem czekoladowo-orzechowy, masa krówkowa, budyń waniliowy lub ser mascarpone.
We wrześniu na naszych stołach nakrytych do podwieczorku królują śliwki węgierki w różnych formach. Robimy z nich przetwory, kompoty i nalewki, ale smak beztroskiego dzieciństwa zawsze przypomni nam aromatyczne ciasto ze śliwkami i przyprawami korzennymi. Można je zrobić na różne sposoby, a oto niektóre z propozycji:
Komentarze