Ciasto francuskie ze śliwkami

Ciasto francuskie ze śliwkami to pomysł na szybki, prosty i pyszny deser dla całej rodziny. Można serwować je również w roli podwieczorku lub drugiego śniadania. Najlepiej wykorzystać gotowe płaty maślanego ciasta i dojrzałe śliwki węgierki. Wypiek świetnie komponuje się z kawą i herbatą, a także kubkiem gorącego kakao. Poniżej podajemy prosty przepis na śliwki w cieście francuskim. Może przyrządzić je każdy – nawet początkujący cukiernik.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto ze śliwkami ciastka z ciasta francuskiego

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 167 głosów)

Ciasto francuskie ze śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: ciasto francuskie wyjmujemy z zamrażarki godzinę przed rozpoczęciem pracy nad deserem. Dzielimy je na kwadratowe płaty. Cukier (biały lub brązowy) mieszamy z cukrem waniliowym i cynamonem. Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w kawałki. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.  

  • 2.

    Formowanie kieszonek: na kawałku ciasta układamy owoce. Posypujemy je cynamonowo-waniliowym cukrem. Sklejamy przeciwległe rogi kwadratu, zamykając śliwki wewnątrz ciasta. 

  • 3.

    Pieczenie: układamy śliwki w cieście francuskim na blasze zabezpieczonej pergaminem. Rozmącamy żółtko z łyżką wody. Powstałą glazurą smarujemy wierzch kieszonek, na lepiej za pomocą silikonowego pędzelka. Pieczemy przez około 15–20 minut. 

  • 4.

    Ciasto francuskie ze śliwkami: wyjmujemy z piekarnika, kiedy się zarumieni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

Porady

  • Jeśli śliwki uwolniły dużo soku podczas drylowania i krojenia, osuszmy je przed wyłożeniem na ciasto francuskie. Inaczej spód kieszonki namięknie.  
  • Ciasto francuskie ze śliwkami można formować na różne sposoby. Możemy zrobić kieszonkę w kształcie pierożka, poduszeczki lub rożka. Jeśli całkowicie przykrywamy owoce, wierzchnią część ciasta warto naciąć specjalnym radełkiem, żeby stworzyć ciekawy efekt.     
  • Jak piec ciasto francuskie, żeby wyszło chrupiące? Przede wszystkim należy trzymać się zaleceń dotyczących temperatury. Kieszonki z owocami piecze się w mocno rozgrzanym piekarniku przez krótki czas. Niezbędne jest posmarowanie ich jajkiem. Można wykorzystać także mleko, roztopione masło lub wodę wymieszaną z cukrem pudrem. Dzięki takiej glazurze deser będzie się apetycznie błyszczał i nie wyschnie w piekarniku.  
  • Można zrobić ciasto francuskie samodzielnie (sprawdź: jak zrobić ciasto francuskie krok po kroku) lub wybrać półprodukt, ale z dobrym składem. Należy unikać tłuszczu palmowego, cukru i emulgatorów. 
  • Szybkie ciasto francuskie ze śliwkami można posypać płatkami migdałowymi, posiekanymi orzechami włoskimi lub pistacjami.  
  • Do naszego deseru najlepiej wykorzystać śliwki węgierki. Są one słodkie i mięsiste, dlatego świetnie sprawdzają się w różnego rodzaju wypiekach.  
  • Ciastka z ciasta francuskiego można zabrać ze sobą do szkoły lub pracy, a także na dłuższą wycieczkę lub piknik. Sprawdzą się jako słodka przekąska na imprezę lub przyjęcie. To bardzo wygodna opcja – nie trzeba ich porcjować po upieczeniu i można je jeść bez talerzyka i widelczyka. Jeśli jednak nie mamy czasu na formowanie zgrabnych kieszonek, z tego samemu przepisu równie dobrze może powstać większa tarta ze śliwkami na cieście francuskim. 

Notka redakcyjna

Inne pomysły na ciasto francuskie ze śliwkami  

Ciasta francuskie ze śliwkami to bardzo prosty wypiek. Gotowe płaty, z których zrobimy eleganckie porcje deseru, można przechowywać w zamrażarce. Dzięki temu zawsze będą pod ręką, kiedy najdzie nas ochota na chrupiące ciastko z owocami. Szybki deser pachnący węgierkami, wanilią i cynamonem można wzbogacić za pomocą różnych dodatków. Polecamy przyrządzenie takich wypieków jak: 

  • ciasto francuskie ze śliwkami i budyniem – kremowe wnętrze można zrobić samodzielnie od podstaw lub wykorzystać produkt w proszku, który wystarczy rozmieszać w gorącym mleku. Polecamy jednak przyrządzenie domowego budyniu. Znajomość tego przepisu może okazać się pomocna przy tworzeniu różnych wypieków, nie tylko kieszonek z jesiennymi owocami.  
  • ciastka z ciasta francuskiego z polewą – najprościej przyrządzić szybki lukier z cukru pudru, ale można też zrobić tzw. royal icing (na bazie puszystych białek) lub ganache z białej czekolady.  
  • ciasto francuskie ze śliwkami i serem – słodki twaróg i miękkie owoce to pyszne wnętrze, którego nie powstydzi się żadna drożdżówka. Świetnie zagra także jako wypełnienie chrupkiego ciasta francuskiego. Biały ser warto utrzeć z miodem i esencją waniliową.  

Ciasto francuskie na słodko 

Jeśli macie w zamrażarce lub lodówce półprodukt, który tylko czeka na inspiracje i zastanawiacie się, co można zrobić z ciasta francuskiego, spieszymy z podpowiedzią. Wypełnieniem takiego prostego deseru mogą być dowolne owoce. Najlepiej wykorzystać produkty sezonowe. Ciekawy pomysł na początku lata to na przykład ciasto francuskie z rabarbarem. Znane i lubiane na całym świecie są chrupiące ciastka z jabłkami (apple turnovers). Można też używać mrożonych truskawek, jagód lub malin oraz przetworów, takich jak powidła śliwkowe. W ciasto francuskie na słodko da się zawinąć nie tylko owoce. Rożki, rogaliki i kieszonki może wypełnić krem czekoladowo-orzechowy, masa krówkowa, budyń waniliowy lub ser mascarpone.  

Jak zrobić ciasto ze śliwkami? 

We wrześniu na naszych stołach nakrytych do podwieczorku królują śliwki węgierki w różnych formach. Robimy z nich przetwory, kompoty i nalewki, ale smak beztroskiego dzieciństwa zawsze przypomni nam aromatyczne ciasto ze śliwkami i przyprawami korzennymi. Można je zrobić na różne sposoby, a oto niektóre z propozycji: 

  • ciasto jogurtowe ze śliwkami – żeby je wyczarować, nie trzeba żadnych skomplikowanych składników i technik kulinarnych. Wystarczy zmieszać oddzielnie suche i mokre składniki i połączyć je w jedna masę. Wypiek dekorują tylko mięsiste owoce i śnieżnobiała posypka z cukru pudru.   
  • tarta ze śliwkami – idealna propozycja dla miłośników maślanego, chrupiącego spodu i rumianej kruszonki. Świetnie prezentuje się z gałką lodów lub kleksem bitej śmietany. 
  • ciasto ze śliwkami i budyniem – składa się z kruchego spodu, soczystych węgierek, kremowej waniliowej masy i chrupiącej, maślanej posypki. W tej konfiguracji sprawdzi się też proste ciasto ucierane na oleju.  
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy