Ciasto z truskawkami

9 przepisów

iStock-958942848

Ciasto z truskawkami to deser idealny - zwłaszcza latem, gdy owoce są świeże i cechuje je pełnia słonecznego smaku. Sposobów na podanie truskawek jest jednak bardzo wiele. Tylko od nas zależy, na który się zdecydujemy.

Ciasto z truskawkami: rodzaje 

Ciasta z truskawkami są bardzo popularnym smakołykiem w wielu polskich domach. Nic w tym dziwnego; taki deser nie jest przecież ani specjalnie drogi, ani trudny w przygotowaniu, ani nadmiernie kaloryczny. Osoby początkujące w sztuce kulinarnej mogą jednak potrzebować kilku wskazówek, aby świadomie zdecydować, które wypieki z truskawkami chciałyby zrobić samodzielnie.

A wybór jest naprawdę ogromny. Chyba najbardziej lubiane w Polsce warianty tych ciast to placki jogurtowe i ucierane - podajemy je zarówno w trakcie rodzinnych spotkań i uroczystości, jak i np. w gronie znajomych czy nawet na zwykły podwieczorek przed telewizorem.

Wybór któregoś z tych ciast to kwestia gustu, choć dietetycy podkreślają, że ciasta jogurtowe są zdrowsze niż te ucierane np. na margarynie. Nie zawierają aż tylu kalorii i okazują się mniej tłuste, dzięki czemu nadają się do spożywania nawet wówczas, gdy jesteśmy na diecie. Pod warunkiem zachowania pewnego umiaru.

Taki tradycyjny placek z truskawkami nie powinien przysporzyć nam specjalnych problemów w kuchni, zaś jego przygotowanie potrwa maksymalnie ok. 80 minut. Jedynym warunkiem powodzenia będzie zaopatrzenie się w odpowiednią ilość owoców: co najmniej 450 g. Gotowy deser można jeszcze fantazyjnie udekorować - zwłaszcza w przypadku większej imprezy, na której nasze ciasto ma odgrywać rolę gwiazdy.

Ciasto z truskawkami: dodatki

Ciasto z truskawek, nawet najlepsze, to jednak jeszcze nie wszystko. Równie istotną funkcję będą spełniały właściwie wyselekcjonowane dodatki. Najlepiej sprawdzają się tu kremy (niekoniecznie o smaku truskawkowym, choć takie połączenie jest tanie i wygodne), galaretki, słodkie pianki, ulubione lody... Dostępne opcje nie mają końca.

Dobry przykład stanowi tort biszkoptowy z truskawkami: smakowite połączenie puszystego, aksamitnego kremu z właściwą biszkoptom delikatnością. Proces przygotowania takiego ciasta jest wprawdzie kilkuetapowy, ale rezultaty wynagrodzą nam cały włożony trud. Warto jedynie pamiętać o wyborze odpowiedniej (czyli lubianej przez nas) marki biszkoptów - gdyby okazały się np. za twarde albo niezbyt smaczne, jakość całego ciasta także wyda nam się niska.

Kolejna propozycja: ciasto z truskawkami i galaretką. Osoby pragnące przygotować we własnym domu łatwe ciasto z truskawkami powinny koniecznie sięgnąć po ten właśnie przepis. Główne składniki (serek homogenizowany, jogurt, galaretka) zapewnią naszemu smakołykowi cudowną lekkość, zaś same owoce pozwolą nam doświadczyć pełni letniego sezonu, niezależnie od aktualnej temperatury za oknem. 

Amatorzy kulinarnych eksperymentów mogą z kolei skusić się na inne pyszne ciasto z truskawkami - kopiec kreta. Jego podstawową wersję znamy w Polsce od lat, natomiast o tej truskawkowej nie słyszał prawie nikt. Podając ją na dowolnej imprezie, zapewnimy sobie entuzjazm wszystkich zgromadzonych gości, małych i dużych. 

Inną cukierniczą niespodzianką okazuje się tzw. tort Pawłowa, czyli rodzaj bezy z bitą śmietaną i owocami. Akurat w tym wypadku truskawki można zastąpić także malinami, samo ciasto spotyka się zaś czasem w formacie mini. Dla miłośników bezy jest to z pewnością za każdym razem nie lada gratka. 

Ciasto z truskawkami: porady kulinarne

Jak zrobić dobre ciasto z truskawkami? Niezależnie od sytuacji, należy pamiętać o wysokiej jakości produktach z pewnego źródła. Same truskawki nie muszą być oczywiście świeże - w sezonie zimowym przyjdzie nam się zadowolić ich postacią mrożoną. Chyba że mamy akurat pod ręką domowe przetwory, obecne wciąż co roku w wielu polskich domach. Takie rozwiązanie bywa korzystne nie tylko dla kieszeni, lecz także dla zdrowia. Owocowe zapasy z własnego słoiczka nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników, z pewnością nie zaszkodzą więc naszemu organizmowi.