Lydia Fagan i Isabella Wilson

Ciasto pomarańczowe z mascarpone i marakują

Ocena:

5 (2)

  • 45 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Ciasto pomarańczowe z mascarpone i marakują to podkręcona wersja puszystego, sycylijskiego wypieku. Jego wierzch zdobi aksamitny krem pachnący cytrusami i słoneczny miąższ egzotycznego owocu passiflory. To idealny deser na przywołanie wiosennych dni. Podpowiadamy, jak zrobić szybkie ciasto pomarańczowe z kremem z mascarpone. Sprawdzi się zarówno na podwieczorek na tarasie, jak i spotkanie rodzinne. 

Składniki:

  • masło  150 g

  • cukier drobny  150 g

  • jajka  3 szt.

  • mąka pszenna  150 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • pomarańcze  1 szt.

  • mascarpone  250 g

  • cukier puder  10 g

  • sok pomarańczowy  60 ml

  • ekstrakt waniliowy  5 ml

  • marakuja  2 szt.

Ciasto pomarańczowe z mascarpone i marakują - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wyjmujemy jajka z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową, zanim zaczniemy robić ciasto pomarańczowe z kremem. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (z termoobiegiem). Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia formę do ciasta o wymiarach 20x24 cm. Sparzamy pomarańczę. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy z niej sok. 

  • Krok 2:

    Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce ucieramy masło z drobnym cukrem do wypieków na jasną i puszystą masę, a następnie pojedynczo dodajemy do niej jajka. Kiedy będzie już jednolita, łączymy ją z suchymi składnikami – szpatułką lub mikserem ustawionym na niskie obroty. Dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Mieszamy.

  • Krok 3:

    Wlewamy masę do przygotowanej formy. Wyrównujemy wierzch łyżką lub szpatułką. Pieczemy przez 25 minut na złoty kolor. Sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe. Wbity w środek szpikulec powinien wyjść czysty.

  • Krok 4:

    Wyciągamy ciasto z piekarnika. Odkładamy je na żaroodporną podkładkę na 5 minut, a następnie wyjmujemy z formy. Ostrożnie odrywamy pergamin od spodu i boków. Pozostawiamy biszkopt pomarańczowy do ostygnięcia na kratce cukierniczej. Dzięki temu nie zaparzy się i pozostanie pulchny.

  • Krok 5:

    Kiedy ciasto pomarańczowe stygnie, przygotowujemy krem. Ubijamy serek mascarpone z cukrem pudrem, 60 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) i ekstraktem waniliowym na gładką, aksamitną masę. Rozkrajamy marakuje i wydrążamy z nich miąższ. Połowę dodajemy do kremu. 

  • Krok 6:

    Rozprowadzamy krem na całkowicie wystudzonym placku. Dekorujemy pozostałym miąższem z owoców. Ciasto pomarańczowe z mascarpone i marakują można dodatkowo ozdobić startą skórką cytrusową lub listkami mięty.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/orange-passion-fruit-traybake

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne