REKLAMA

Rolada z malinami i bitą śmietaną

Rolada malinowa to pyszny, lekki i efektowny deser, który idealnie sprawdzi się jako zwieńczenie letniego posiłku. Jego bazę stanowi puszysty biszkopt, wypełniony po brzegi kremem z bitej śmietany, mascarpone i malin. Możesz odnieść wrażenie, że przygotowanie domowej rolady z malinami stanowi nie lada wyzwanie. Wystarczy jednak pamiętać o kilku prostych zasadach, a twój deser będzie rozpływać się w ustach. Przepis na tę wersję rolady malinowej pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 3/2020 - najnowszy numer magazynu w sprzedaży.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

rolada biszkopt Desery

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
420 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.54 z 188 głosów)


Kroki przygotowania:

  • białka oddzielone od żółtek 1.

    Przygotowanie rolady malinowej rozpoczynamy od upieczenia biszkoptu. W tym celu prostokątną blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie, nie przerywając ubijania, dodajemy do jednym żółtku. Zmniejszamy obroty na najniższe i stopniowo dodajemy mąkę pszenną oraz mielone migdały. Ciasto wykładamy równomiernie na blachę. Pieczemy 12 minut w 180°C.

  • maliny blender 2.

    Biszkopt przykrywamy ściereczką, odwracamy i usuwamy papier. Razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. 100 g malin miksujemy. Śmietanę z mascarpone i ubijamy (nie za długo) na gładki i gęsty krem. Dodajemy mus malinowy oraz 20 g cukru pudru. Krótko łączymy składniki.

  • sitko cukier puder 3.

    Roladę rozwijamy, cienko smarujemy dżemem, a następnie kremem. Układamy pozostałe maliny, delikatnie zwijamy roladę, tak aby łączenie było na spodzie. Lekko dociskamy, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki, aby krem zastygł. Przed podaniem posypujemy ciasto pozostałym cukrem pudrem. Rolada biszkoptowa z malinami gotowa. 

Kalorie: 420

Ilość porcji: 10

Porady

  • Jak przygotować krem do rolady? Aby ułatwić sobie pracę, warto użyć klasycznego blendera ręcznego. W wysokim naczyniu, z pomocą końcówki- trzepaczki, z łatwością ubijesz śmietanę, unikając zabrudzenia kuchni. Podstawowej końcówki, wyposażonej w małe nożyki, użyj natomiast do rozdrobnienia malin. Jeżeli nie posiadasz blendera, maliny możesz też bardzo dokładnie rozgnieść widelcem, a śmietanę ubić za pomocą zwykłego miksera. 
  • Maliny możesz zastąpić też innymi, drobnymi owocami lata: truskawkami, jagodami, jeżynami. W zależności od słodyczy owoców, dostosuj do nich pożądaną ilość cukru. Jeżeli jednak nie masz dostępu do sezonowych owoców, zamiast musu malinowego możesz użyć też innych dodatków. Świetnie sprawdzi się na przykład orzeźwiający  krem cytrynowy lemon curd
  • Jeżeli chcesz aby rolada malinowa odświętnie prezentowała się na stole, możesz dodatkowo uwieńczyć ją rozetkami z bitej śmietany i mascarpone. Zamiast posypki z cukru pudru, możesz też, na jego bazie, przygotować klasyczny lukier. Aby uzyskać piękny, jednolity, różowy kolor, użyj kilku kropli soku z buraka. 
     

Notka redakcyjna

Rolada biszkoptowa z malinami- o czym warto pamiętać?

Kluczem do sukcesu przygotowania biszkoptowej rolady z malinami jest, jak sama nazwa wskazuje, dobrze wyrośnięty biszkopt. Jeżeli chcesz uzyskać puszysty wypiek, ważne jest wcześniejsze ocieplenie jajek do temperatury pokojowej. Niemniej istotny krok stanowi dokładne ubicie białek z cukrem. Piana powinna być błyszcząca i sztywna. Aby sprawdzić czy uzyskaliśmy pożądany efekt, możemy obrócić miskę do góry dnem. Jeżeli piana będzie dobrze ubita, zawartość naczynia nie powinna wypłynąć. Kolejnym, kluczowym momentem jest delikatne połączenie masy z przesianą mąką. Aby dowiedzieć się więcej na temat idealnego biszkoptu, zobacz także przepis na jasny biszkopt z czterech jajek.

Jak dobrze ubić bitą śmietanę?

Niemniej ważnym składnikiem rolady malinowej z bitą śmietaną, jest krem. Kto raz spróbował domowej bitej śmietany, ten już zawsze będzie używał jej do przygotowania deserów. Jak zrobić bitą śmietanę? Warto pamiętać o ważnych zasadach. Bitą śmietanę przygotowujemy używając tak zwanej kremówki, czyli płynnej, tłustej śmietanki 30 lub 36%. Aby uniknąć ryzyka zważenia, kremówkę należy zawsze schłodzić uprzednio w lodówce, przez minimum godzinę. Śmietanę ubijamy początkowo na niskich, a po chwili, na wysokich obrotach, do momentu uzyskania sztywnego kremu. Śmietana sama w sobie jest już delikatnie słodka. Gotowy krem możesz jednak dosłodzić cukrem lub jednym z jego zamienników- ksylitolem lub erytrytolem. 

Rolada biszkoptowa nie tylko na lato 

Rolada z malinami to idealny pomysł na lato. Jak jednak przygotować deser, kiedy nie mamy dostępu do sezonowych owoców? Świeże owoce można oczywiście zastąpić mrożonymi malinami (tak przechowywane nie tracą właściwości odżywczych). Warto jednak wiedzieć, że rolada biszkoptowa to deser, który możemy modyfikować na wiele sposobów. Jesienią i zimą możemy wykorzystać nieco cięższy, waniliowy krem budyniowy lub mus jabłkowy ze szczyptą cynamonu. A co powiesz na dodatek czekolady lub kawy? Idealny będzie dla ciebie przepis na roladę biszkoptową kawową

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy