Przepisy na ciasta ze śliwkami

17 przepisów

ciastozesliwkami

Śliwki to nasz rodzimy skarb i powinniśmy jak najczęściej używać ich w kuchni. Jak włączyć je do jadłospisu? Najlepiej w formie ciasta ze śliwkami! Śliwki doskonale nadają się do różnego rodzaju wypieków i pasują niemal do wszystkich rodzajów ciasta. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciasta drożdżowego, ucieranego, kruchego czy francuskiego. Możemy zrobić z nich pulchne drożdżówki ze śliwkami, proste placki śliwkowe lub kruche tarty ze śliwkami. Doskonale nadają się również do zapiekania pod kruszonką. W naszym zestawieniu przedstawiamy najpyszniejsze pomysły na ciasta ze śliwkami w różnych odsłonach. Wszystkie receptury na śliwkowe pyszności znajdziecie w jednym miejscu.

 

Ciasto ze śliwkami - jakie śliwki wybrać?

Który gatunek śliwki najlepiej sprawdzi się przy pieczeniu ciasta śliwkowego? Węgierka, mirabelka, czy renkloda - to tylko niektóre z wielu odmian śliwek dostępnych na straganach. Które z nich będą najlepsze do ciasta śliwkowego? Do słodkich wypieków najlepiej sprawdzą się węgierki. To odmiana o wyrazistej słodyczy i mocnym aromacie. Kupując śliwki, wybierajmy te twardsze, które nie rozpadną się podczas pieczenia. Jędrne ćwiartki, bądź połówki śliwek będą wyglądały znacznie lepiej. Jeśli natomiast masz już zapas mocno dojrzałych śliwek? Wykorzystaj je na powidła. Tak miękkie śliwki mają najwięcej naturalnej słodyczy, więc doskonale sprawdzą się jako nadzienie do placka ze śliwkami

Jakie dodatki będą najlepsze do ciasta ze śliwkami?

Śliwki są przepyszne same w sobie, ale ich smak można jeszcze bardziej podkreślić różnymi dodatkami. Dobre ciasto śliwkowe powinno być aromatyczne, dlatego warto wzbogacić je korzenną nutą. Do ciasta ze śliwkami idealnie pasuje wanilia, cynamon, imbir, kardamon czy goździki. Domowy placek ze śliwkami można też wzbogacić orzechami, najlepiej włoskimi, które świetnie komponują się ze smakiem śliwki. Innym dodatkiem, tworzącym dobraną parę ze śliwką, jest czekolada. Ciasto ze śliwkami w polewie czekoladowej to zawsze dobry pomysł! 

Jak zrobić kruszonkę do ciasta ze śliwkami?

Przygotowanie kruszonki do ciasta śliwkowego jest banalnie proste. Aby przyrządzić chrupiącą kruszonkę wystarczą 3 składniki. Potrzebujemy mąki, masła i cukru, w proporcji 2:1:1, czyli dwa razy więcej mąki niż pozostałych składników. Wszystkie składniki szybko zagniatamy, żeby możliwie jak najmniej ogrzewać ciasto ciepłem dłoni. Gotowe ciasto należy porządnie schłodzić. Im więcej czasu spędzi w lodówce, tym będzie bardziej kruche i chrupiące po upieczeniu. Mając gotową kruszonkę w lodówce, możemy wyczarować deser w mgnieniu oka. Wystarczy posypać nią pokrojone w połówki śliwki i zapiec wszystko w piekarniku. Szybkie i proste śliwki pod kruszonką gotowe!

Sprawdzone przepisy i triki na idealne ciasto ze śliwkami


Jak upiec szybkie ciasto ze śliwkami? Co zrobić żeby tarta ze śliwkami wyszła idealnie krucha? Jak długo trzeba zapiekać śliwki pod kruszonką? Jaki jest sekret idealnego ciasta drożdżowego ze śliwkami?
Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie, przeglądając nasze przepisy. Rozwiewamy wszelkie wątpliwości i podajemy garść inspiracji na śliwkowe wypieki. Przetestujcie nasze łatwe i szybkie przepisy na różne wersje ciast ze śliwkami.