Zapiekanki zapiekane z serem to pyszny i sycący pomył na rodzinny obiad. Naszą propozycję ziemniaków z boczkiem wędzonym i z serem cheddar przygotowuje się zaledwie godzinę. Możemy serwować je z kefirem, maślanką, zsiadłym mlekiem lub jogurtem naturalnym. Takie danie możemy przygotować również na grillu i podawać z orzeźwiającą sałatką – jeśli zrezygnujemy z boczku, to może być świetny pomysł na posiłek dla wegetarian. Proponowany przepis na ziemniaki zapiekane z serem możemy nieco zmodyfikować, zawijając je w boczku. Poniżej podajemy prosty i szybki w realizacji przepis na sycącą kolację!
fot. PhotoCuisine
(średnia 4.46 z 171 głosów)
Przepis na ziemniaki zapiekane z serem zaczynamy zagotowania ziemniaków w mundurkach. Studzimy, ścinamy wierzchy i wydrążamy miąższ, pozostawiając boki o grubości ok. 1 cm. Miąższ przekładamy do miski, ziemniaki układamy w naczyniu do zapiekania.
Boczek kroimy na małe kawałki i podsmażamy na suchej patelni, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i smażymy, aż zmięknie. Razem z połową sera przekładamy do miski z miąższem ziemniaków. Dodajemy jogurt grecki lub kwaśną śmietanę, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Farsz nakładamy do wydrążonych ziemniaków, posypujemy resztą startego sera, wstawiamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Ziemniaki pieczemy około 20 minut. Przed podaniem zapiekane ziemniaki z serem posypujemy grubo zmielonym czerwonym pieprzem oraz świeżym tymiankiem.
Kalorie: 250
Porady
- Do ziemniaków zapiekanych z serem warto dodać również ser gruyère, który zaliczany jest do serów twardych. Charakteryzuje się on stosunkowo łagodnym, lekko-orzechowym smakiem.
- Ziemniaki zapiekane z powodzeniem możemy przygotować w wersji wegetariańskiej – w takim przypadku wystarczy tylko zrezygnować z boczku.
- Do ziemniaków zapiekanych świetnie sprawdzi się boczek wędzony.
- Świetnym pomysłem jest przygotowanie ziemniaka zapiekanego z serem twarogowym, urobionym ze śmietaną i ze szczypiorkiem, który nakłada się na ziemniaka dopiero po jego upieczeniu.
Ziemniaki zapiekane z serem możemy przygotować na różne sposoby – świetnym pomysłem jest przyrządzenie ich w formie zapiekanki ziemniaczanej w naczyniu żaroodpornym. W takim przypadku możemy dodać również słodką śmietankę, dzięki której ziemniaki nie będą suche. Z kolei jeśli przygotowujemy tę potrawę z myślą o przyjęciu i zależy nam na jej nienagannej prezencji, to warto rozważyć przyrządzenie ziemniaków nacinanych z serem – dobrym trickiem jest położenie ziemniaka na łyżce, a następnie nacinanie go w poprzek (nie należy go całkowicie przecinać!) – nóż powinien zatrzymywać się na brzegu łyżki. Warto pamiętać, że do ziemniaków zapiekanych możemy dodawać swoje ulubione dodatki w postaci warzyw, serów i składników mięsnych.
Komentarze