omlet

2 kolekcji przepisów

209 przepisów

Omlet to danie z jaj znane głównie z kuchni francuskiej, ale jego różne odmiany znajdziecie też w kuchni włoskiej (fritatta) i hiszpańskiej (słynna tortilla de patatas, czyli omlet z ziemniakami). Podstawową wersję omletu przyrządza się bardzo łatwo - wystarczy rozmącić jajka i smażyć je, bez mieszania - tak aby spód się zrumienić, a wierzch pozostał delikatny, lekko ścięty. Do masy jajecznej można dodać kolejne składniki - w ten sposób powstaje omlet ze szpinakiem lub z szynką. Danie to można również przygotowywać z dodatkiem owoców, czekolady, waniliowego serka - omlety na słodko są szczególnie lubiane przez dzieci. Bardzo popularny jest również omlet biszkoptowy - bardziej puszysty, ale nieco trudniejszy. Ciekawą propozycją jest też omlet owsiany - sycący i pożywny, szczególnie ceniony przez osoby aktywne i stosujące zdrową dietę.

Przepisy w kolekcji omlet

Inne z kolekcji: Potrawy z jajek

Artykuły powiązane

Śniadanie do łóżka - gadżety
16.07.2020

Śniadanie do łóżka - przygotuj krok po kroku

Śniadanie do łóżka, to dla wielu osób najlepszy sposób na celebrację posiłku uznawanego za najważniejszy w ciągu dnia. Taka forma podania, z odpowiednim przepisem na pyszności i aranżacją, na pewno zaskarbi nam przychylność zaskoczonej osoby. W cyklu "Dobrze rzeczy" przedstawiamy akcesoria niezbędne do tego, aby śniadanie do łóżka udało się perfekcyjnie.