Zapiekanka z rybą

Zapiekanka z rybą z dodatkiem ziemniaków to proste i smaczne danie jednogarnkowe, które można przygotować w niespełna godzinę. Sprawdzi się doskonale, jeśli chcemy podać bliskim smaczny i sycący posiłek. Z przepisu wychodzi 6 porcji dla dorosłych, ale na pewno posmakuje także dzieciom. Dodatkową zaletą zapiekanki rybnej jest możliwość przechowywania jej w zamrażalniku i podania odgrzanej innego dnia.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z ryb

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
455 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Zapiekanka z rybą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: rozgrzewamy go do temperatury 200°C (180°C z termoobiegiem). Szyczpiorek myjemy i siekamy. Cheddar ścieramy na gubych oczkach.

  • 2.

    Gotowanie ziemniaków: 1 kilogram ziemniaków obieramy i przekrajamy na pół. Gotujemy je w osolonej wodzie pod przykryciem do momentu, aż staną się miękkie. 

  • 3.

    Ubijanie ziemniaków: po ugotowaniu odcedzamy ziemniaki i rozgniatamy je z odrobiną mleka i masła. Doprawiamy mielonym pieprzem. 

  • 4.

    Cebula: na patelni umieszczamy 25 g masła, 25 g mąki pszennej i 4 drobno pokrojone cebule dymki. Delikatnie podgrzewamy do rozpuszczenia masła, regularnie mieszając. Smażymy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. 

  • 5.

    Sos do ryby: do podgrzanego masła z cebulą stopniowo dodajemy mleko, rozprowadzając przy pomocy trzepaczki. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, aby uniknąć powstawania grudek i przywierania sosu do dna patelni. Gotujemy przez około 3- 4 minuty, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy go z ognia.

  • 6.

    Ryba z sosem: filety oczszczamy, usuwamy ości, a następnie kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do sosu, dokładamy 10 g musztardy (Dijon lub angielskiej), pęczek posiekanego szczypiorku i garść mrożonego zielonego groszku (np. 50 g petits pois)  i 50 g mrożonej kukurydzy. Przekładamy masę do naczynia żaroodpornego lub około 6 kokilek. 

  • 7.

    Łączenie warstw: na masie rybnej układamy ziemniaki, a wierzch posypujemy startym serem cheddar. 

  • 8.

    Pieczenie: zapiekankę z rybą wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 20–25 minut lub do uzyskania złotego koloru i sosu bulgoczącego przy brzegach naczynia. 

Kalorie: 455

Węglowodany: 50.5

Tłuszcz: 15.7

Błonnik: 5.7

Białko: 27.1

Porady

  • Zapiekanka z rybą smakuje świetnie z dodatkiem krewetek
  • Idealne ryby do wykonania naszej zapiekanki to dorsz i łosoś. Możemy tez wykorzystać pakowaną mieszankę rybną o wadze około 320–400 g. 
  • Innym pomysłem na danie rybne może być zapiekanka rybna ze szpinakiem lub zapiekanka rybna z makaronem. 
  • Do przygotowania zapiekanki z rybą idealne będą odmiany ziemniaków typu B, np. Asterix lub Gala. 
  • Możliwe jest przechowywanie zapiekanki z rybą i ziemniakami w zamrażalniku i odgrzanie po kilku dniach. 
  • Przygotowując posiłek dla dzieci, możemy zrezygnować z dodawania musztardy ze względu na jej intensywny smak. Należy również dokładnie sprawdzić, czy w kawałkach ryb nie ma ości.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy