ZjedzPięknie

Paluchy z ciasta francuskiego z serem i szynką

Ocena:

0 (0)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Paluchy z ciasta francuskiego z serem i szynką to świetna przekąska na imprezę, jako dodatek do dań zamiast pieczywa, a także na drugie śniadanie do szkoły i pracy. Wyglądają niezwykle efektownie, jak z najlepszej piekarni, dobrze prezentują się na stole ułożone na desce. Na spotkanie w większym gronie polecamy podać je w kubeczkach emaliowanych, nie dość, że świetnie wyglądają, to jeszcze wygodniej się po nie sięga. Polecamy paluchy z ciasta francuskiego z serem i szynką, które robi się szybko i łatwo.

Składniki:

  • ciasto francuskie  2 szt.

  • cheddar  200 g

  • szynka parmeńska (prosciutto)  100 g

  • papryka ostra  4 g

  • jajka  1 szt.

Paluchy z ciasta francuskiego z serem i szynką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: szynkę parmeńską kroimy w drobną kostkę, ser żółty ścieramy na tarce na większych oczkach (może też być gotowy produkt ze sklepu). Jajko wbijamy do miseczki i rozkłócamy je.

    paluchy z ciasta francuskiego z serem i szynką - składniki
  • Krok 2:

    Układanie składników: rozwijamy ciasto francuskie na pergaminie (zagięte brzegi można lekko rozwałkować).  Wierzch smarujemy połową jajka (reszta będzie potrzebna później) i posypujemy sporą ilością ostrej papryki, serem żółtym ( ¼ sera) i szynką.
     

    paluchy z ciasta francuskiego z serem i szynką - układanie składników
  • Krok 3:

    Kolejna warstwa: rozwijamy drugi rulon ciasta i układamy go na poprzednim, na składnikach, dociskamy ręką. Wierzch ciasta francuskiego ponownie smarujemy jajkiem i pozostałym serem.

    paluchy z ciasta francuskiego z serem i szynką - druga warstwa
  • Krok 4:

    Wycinanie: radełkiem do pizzy tniemy ciasto od krótszej strony w długie paski o grubości ok. 2 cm.

    paluchy z ciasta francuskiego z serem i szynką - wycinanie
  • Krok 5:

    Zawijanie: zanim zaczniemy, rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto zawijamy spiralnie. Wkładamy do piekarnika na ok. 15-18 minut, aż się zrumienią.

    paluchy z ciasta francuskiego z serem i szynką - zawijanie
  • Krok 6:

    Podanie: paluchy z ciasta francuskiego z serem i szynką podajemy lekko schłodzone lub zimne. Najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym lub aioli.

    paluchy z ciasta francuskiego z serem i szynką
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne