Gulasz z batatów podawany z czarną fasolą i pierożkami z sera cheddar to niedrogi posiłek, który będzie ciekawą odmianą obiadu w środku tygodnia. Pikantne pierogi cheddar na pewno zrobią wrażenie na gościach. To bardzo łatwe i wspaniale sycące danie, mimo iż nie zawiera mięsa. A bataty zyskują u nas coraz większą popularność, dostępne są niemalże w każdym warzywniaku. Polecamy przepis na tę wyjątkową potrawę ze słodkich ziemniaków.
bbcgoodfood.com
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie składników: kroimy w kostkę cebulę, kabaczek, bataty i ewentualnie 1 duże zielone jalapeño (na drobne kawałeczki). W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego. Dodajemy cebulę, szczyptę soli i smażymy przez 7 minut, aż będzie miękka. Dorzucamy kabaczek oraz bataty i smażymy przez kilka minut. Następnie dokładamy pomidory z puszki, fasolę z chili z puszki i 250 ml wody. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Przykrywamy garnek i gotujemy na małym lub średnim ogniu przez 25 minut do momentu, kiedy bataty będą miękkie. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia i rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C (lub 180°C w przypadku termoobiegu).
Pierożki z cheddara i pieczenie: mąkę pszenną (typ 450) mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Dodajemy miękkie masło i rozcieramy palcami do momentu uzyskania masy przypominającej drobne okruchy chleba. Ser cheddar ścieramy na tarce, a następnie szybko wlewamy 4 łyżki zimnej wody. Z masy formujemy 8 serowych kulek, które układamy na wierzchu gulaszu z batatów. Całość wstawiamy do piekarnika na około 15– 20 minut. Kulki serowe powinny w tym czasie nieco urosnąć i nabrać jasnozłotego koloru.
Kalorie: 547
Węglowodany: 60
Tłuszcz: 23
Błonnik: 15
Białko: 18
Tłuszcz nasycony: 12
Ilość porcji: 4
Sód: 1.5
Cukier: 12
Porady
- Masło używane do przygotowania gulaszu z batatów powinno być w temperaturze pokojowej.
- Mąka i proszek do pieczenia dostępne są w niektórych sklepach jako gotowa mieszanka, nazywana mąką samorosnącą. Przygotowując gulasz z batatów śmiało możemy użyć gotowego produktu łączącego te dwa składniki lub wymieszać je samodzielnie.
- Dodatek jalapeño jest opcjonalny, ale jeśli danie chcemy podać miłośnikom ostrych potraw, to będzie to wręcz obowiązkowy składnik.
- Przepis na gulasz z batatów wymaga 2 puszek fasoli z chili. Jeśli nie uda nam się znaleźć takiej wersji, wystarczy dosypać do niej ostrą paprykę. Możemy też ugotować fasolę, do której dosypujemy chili pod koniec gotowania.
- Przygotowując gulasz z batatów dla dzieci, zrezygnujmy z chilli i jalapeño lub znacznie zmniejszmy ich ilość.
- Jeśli nie lubimy fasoli, możemy ugotować gulasz z batatów i soczewicy.
Gulasz z batatów to wspaniałe połączenie słodkich ziemniaków z fasolą, przyprawioną ostrymi papryczkami. Nie jest to jednak jedyny pomysł na ich wykorzystanie. Inna ciekawa propozycja to np. zapiekanki z batatów, które wydobywają z nich smak i aromat. Warto spróbować ich w różnych wersjach. Słodkie ziemniaki dobrze łączą się z wieloma warzywami, dlatego możemy do nich dodawać swoje ulubione. Świetnie komponują się też z syropem klonowym i sokiem pomarańczowym oraz pikantnym chilli. Takie danie to propozycja na obiad, ale też element urozmaicający spotkanie z przyjaciółmi.
Możemy wykorzystać je jako składnik dań, na przykład gulaszu z batatów lub tarty. A jeśli ten nowy element diety okaże się strzałem w dziesiątkę, warto spróbować także zupy krem z batatami i curry.
Hitem są też frytki z batatów z piekarnika to idealna alternatywa dla tradycyjnych, ziemniaczanych. Szczególnie lubią je dzieci, bo są słodkie. Można podawać je solo lub jako dodatek do dania głównego, np. do domowego burgera i surówki colesław.
Polecamy przepis na zapiekankę z batatów, fasoli i kiełbasy czosnkowej oraz chipsy z batatów, które są idealną przekąską na domowy seans filmowy.
Słodkawe, soczyste oraz wyjątkowo aromatyczne bataty pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej. Do Europy zostały przywiezione w epoce wielkich odkryć geograficznych. W klimacie, w którym występują naturalnie, jest ich aż 400 odmian. Mają różne kształty i kolory, różnie też smakują, ale w Europie największą popularnością cieszą się odmiany słodkie.
Bataty przypominają nieco popularne w naszym klimacie ziemniaki, jednak poza widocznymi gołym okiem cechami, różnią się także właściwościami. Zawierają one o wiele więcej witamin A i E. Mają też większą zawartość błonnika, który jest odpowiedzialny za regulację pracy jelit i zapewnienie długotrwałej sytości. Te słodkie ziemniaki możemy piec, grillować, gotować w wodzie i na parze.
Komentarze