0 (0)
Rożki z tortilli z kurczakiem pieczone w air fryerze robi się szybko i łatwo, a przy tym wyglądają efektownie. Nie są tak oczywiste jak tradycyjne, duże pszenne placki wypełnione farszem, które raczej trudno się je w czasie spotkań na stojąco. Składniki są na tyle neutralne, że zjedzą je również dzieci, można wtedy zmniejszyć ilość ostrych przypraw. Rożki z tortilli z kurczakiem to prawdziwe chrupiące imprezowe odkrycie.
pierś z kurczaka 500 g
słodka papryka 2 g
papryka ostra 1 szczypta
czosnek granulowany 1 szczypta
sól 3 g
pieprz 2 szczypty
czerwona cebula 1 szt.
czerwona papryka 0.5 szt.
konserwowe ogórki 1 szt.
kukurydza konserwowa 40 g
gouda 40 g
cheddar 40 g
olej 15 ml
tortilla 3 szt.
Mięso: filet z kurczaka (mogą być też polędwiczki) oczyszczamy z błonek. Kroimy je w nie zbyt dużą kostkę. Posypujemy je przyprawami i dokładnie mieszamy, tak żeby wszystkie kawałki były nimi obtoczone. Na patelnię wlewamy olej, mięso przekładamy na rozgrzany tłuszcz. Przesmażamy kurczaka - powinien odparować i lekko się zrumienić.
wero.ugc
Warzywa: w kostkę kroimy 1 ogórek konserwowy, czerwoną cebulę i pół świeżej papryki.
wero.ugc
Smażenie: na patelnię, na której smażył się wcześniej kurczak, wrzucamy paprykę i cebulę. Podsmażamy przez chwilę. Potem dodajemy ogórek konserwowy i mięso. Mieszamy.
wero.ugc
Tortilla: potrzebne nam będą gotowe 3 pszenne placki, jeśli mamy nieco więcej czasu to polecamy zrobić domową tortillę, która smakuje dużo lepiej i jest po prostu zdrowsza. Dzielimy je na mniej więcej równe 3 trójkąty.
wero.ugc
Faszerowanie: ścieramy sery i mieszamy je. Placki zwijamy w rożek, węższa część będzie stanowiła podstawę, tu zwijamy ciaśniej. Na spód wkładamy mieszankę serów, potem farsz z kurczakiem i kończymy serem. Proces powtarzamy aż do wykończenia składników. Gotowe rożki z tortilli przekładamy do air fryera, przeciętnie mieści się do niego około 9 przekąsek. Zamykamy szufladkę i ustawiamy na 150 stopni Celsjusza, odmierzamy 9 minut.
wero.ugc
Podanie: gotowe rożki z tortilli z kurczakiem pieczone w airfryairze przekładamy na talerz i możemy częstować nimi domowników lub gości. W wersji obiadowej pasują do nich domowe frytki belgijskie, a na szwedzki stół wystarczą sos czosnkowy i pomidorowy.
wero.ugc