Cassie Best

Choinka z ciasta francuskiego

Ocena:

5 (1)

  • 45 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Choinka z ciasta francuskiego to świetny pomysł na szybką świąteczną przekąskę. Często można spotkać ją w wersji na słodko, na przykład z makiem lub czekoladą, ale my proponujemy przyrządzenie jej z pesto i serem. Warto serwować ją z ulubionym dipem, na przykład czosnkowym. To dobra zabawa dla gości zasiadających przy stole – wystarczy ułamać jedną chrupiącą „gałązkę” i zanurzyć ją w sosie. Sprawdźcie, jak powstaje choinka z ciasta francuskiego na słono. 

Składniki:

  • ciasto francuskie  640 g

  • zielone pesto  6 łyżek stołowych

  • cheddar  100 g

  • jajka  1 szt.

Choinka z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (z termoobiegiem). Rozwijamy 2 arkusze ciasta (o wadze około 320 g każdy). Zostawiamy je na pergaminie, którym były zabezpieczone. Ścieramy cheddar (można wykorzystać też ser gruyère lub parmezan). 

  • Krok 2:

    Nadzienie: rozsmarowujemy pesto z bazylii na jednym z arkuszy ciasta francuskiego. Posypujemy go połową startego sera. Na wierzchu umieszczamy drugi płat. Lekko przyciskamy, żeby skleić ciasto. Usuwamy górną warstwę pergaminu. 

  • Krok 3:

    Formowanie choinki: wycinamy z przygotowanego placka kształt drzewka – duży trójkąt z małym kawałkiem u podstawy imitującym pieniek. Staramy się wykorzystać przy tym jak najwięcej ciasta. Przenosimy choinkę na blachę do pieczenia. Wykrajamy gwiazdę ze ścinków i przyklejamy ją na wierzchołku drzewka. Smarujemy całość roztrzepanym jajkiem. Posypujemy resztą sera. Delikatnie go dociskamy, żeby przykleił się do ciasta. 

  • Krok 4:

    Wykręcanie „gałęzi”: tworzymy nacięcia po bokach trójkąta w odległości około 1 cm od siebie, pozostawiając trzon o szerokości 2 cm. Skręcamy paski ciasta i przyklejamy je z powrotem do tacy. Ze ścinków formujemy paluchy i układamy je na oddzielnej blaszce. Choinkę możemy teraz owinąć i trzymać w lodówce, zamrozić na dwa miesiące lub od razu upiec. 

  • Krok 5:

    Pieczenie: choinka z pesto powinna spędzić w rozgrzanym piekarniku około 20–25 minut. W tym czasie zarumieni się ciasto i rozpuści się ser. Paluchy ze ścinków wystarczy piec przez około 12–15 minut. Choinka z ciasta francuskiego na słono świetnie smakuje z różnymi domowymi dipami, na przykład z sosem czosnkowym

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pesto-cheese-straw-christmas-tree 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne