Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami jest smacznym i zdrowym posiłkiem. Zrobiona na kruchym cieście zalana sosem śmietanowym, z aromatycznym cheddarem i podana w towarzystwie młodego groszku zielonego, jest naprawdę pyszna. Można robić ją przez cały rok, chociaż najlepiej smakuje w sezonie, kiedy mamy dostęp do świeżych, młodych szparagów. Poniżej znajdziecie prosty przepis na wegetariańską tartę.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tarty

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.43 z 162 głosów)

Tarta ze szparagami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ciasto kruche 1.

    Kruche ciasto na tartę: mąkę (300 g) przesiewamy przez sitko, a następnie łączymy ją z solą (5 g) i siekamy z zimnym masłem, po czym rozcieramy w palcach aż powstaną drobne grudki. Dalej dodajemy jajka (5 szt.) i wyrabiamy ciasto. Następnie formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

  • tarta 2.

    Pieczenie tarty: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na tartę smarujemy masłem. Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na grubość ok. 5 cm, po czym przekładamy do blaszki. Na wierzchu rozkładamy pergamin, który dociążamy suchą fasolą. Spód do tarty pieczemy przez ok. 10–15 minut. Po czym zdejmujemy pergamin i pieczemy przez następne 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

  • szparagi 3.

    Tarta ze szparagami – pieczenie: gdy ciasto się podpieka, zajmujemy się przygotowaniem farszu. Ścieramy ser żółty, niewielką część odkładamy do posypania wierzchu tarty. Szparagi pozbawiamy końcówek i kroimy je wzdłuż, na pół. Jajka ubijamy ze śmietaną i przyprawami – do smaku, dodajemy ser i całość dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na podpieczony spód, szparagi układamy na wierzchu, posypujemy odrobiną sera i zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  • groszek zielony 4.

    Groszek zielony: strąki myjemy i otwieramy wzdłuż. Następnie skrapiamy je oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Podajemy razem z tartą ze szparagami.

Porady

  • Ciasta kruchego nie należy wyrabiać zbyt długo. Należy je lekko zagnieść – to bardzo istotne, ponieważ lubi ono niską temperaturę, a nasze dłonie są ciepłe.
  • Do tarty ze szparagami niezbędna jest forma na tartę o średnicy 26 cm. Odpowiednie będą formy wykonane z różnych tworzyw – ceramiczne, szklane lub metalowe.
  • Przy pieczeniu spodu tarty ze szparagami należy go czymś dociążyć dobrze sprawdzi się np. ryż, fasola czy groch. Nie należy ich kłaść bezpośrednio na tarcie, najlepiej na papierze do pieczenia. Jeśli pominiemy ten krok, to ciasto może urosnąć nierówno podczas pieczenia.
  • Jeśli nie przepadamy za cheddarem, to może przygotować tartę ze szparagami i fetą. Wystarczy ją pokruszyć i posypać wierzch. Warto pamiętać, że jest ona słona, dlatego możemy zmniejszyć nieco ilość soli dodawanej do nadzienia.
  • Ważnym elementem naszej tarty są szparagi – najlepiej wybrać zielone (są one najpopularniejsze), ale białe również dobrze zdadzą egzamin.
  • Jeśli nie czujemy się na siłach, by samodzielnie przygotować ciasto kruche na spód tarty, możemy skorzystać z gotowego ciasta kruchego lub francuskiego.

Notka redakcyjna

Tarta ze szparagami – mięsne wariacje

Jedną z popularnych wersji jest tarta ze szparagami i boczkiem. Przypadnie do gustu wszystkim osobom, które nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa. Wystarczy 150 g boczku (najlepiej wędzonego) i pokroić w drobną kostkę. Następnie go podsmażamy na suchej patelni (jeśli nasz boczek jest wyjątkowo chudy, to możemy dodać niego tłuszczu). Następnie dodajemy go do tarty i pieczemy w piekarniku.


Boczek możemy zastąpić również innym składnikiem mięsnym np. filetem z kurczaka, który kroimy w kostkę i obsmażamy. Inna opcja to szynka parmeńska, która świetnie komponuje się ze szparagami.


Tarta ze szparagami – wegetariańskie warianty

Z kolei wegetariańską tartę ze szparagami możemy wzbogacić o pomidorki koktajlowe przekroje na pół, które układamy na wierzchu. Odpowiednie będą też niezwykle aromatyczne pomidory suszone, które mieszamy razem z jajkiem i śmietaną. Chrupkości nadamy, dodając kukurydzę – w sezonie najlepsza będzie świeża, którą możemy wcześniej wstępnie obgotować. Kawałki szparagów możemy dodatkowo przełożyć papryką pokrojoną w paski. Całość będzie się pięknie prezentowała, gdy użyjemy żółtej i czerwonej.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy