Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami idealnie sprawdzi się na przyjęcia, obiady i grille jako łatwa i smaczna przekąska. Do dzieła!

tarty

Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 161 głosów)

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego w jednym kawałku
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • młody por
  • 50 g żółtego sera
  • 2 żółtka
  • 130 ml śmietany
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz, oliwa

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Groszek rozmrażamy. Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki. Szparagi zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy kilka sekund następnie przekładamy do zimnej wody i odcedzamy. Pora kroimy w cienki plastry.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę wkładamy pora smażymy 2 minuty mieszając i odstawimy. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Ciasto rozwijamy i wkładamy nim formę do tarty. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
  • Śmietanę mieszamy z żółtkami, kurkumą, startym na tarce serem, doprawiamy solą i pieprzem mieszamy dokładnie do połączenia. Wlewamy na ciasto.
  • Na wierzchu układamy szparagi, groszek i pora. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut lub do momentu aż śmietana się zetnie. Podajemy na ciepło lub zimno.

Porady

Zobacz też: tarta z jabłkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy