Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami jest smaczną i zdrową przekąską, która stanowi ciekawą propozycję tarty wytrawnej. Można przygotowywać ją przez cały rok, chociaż najlepiej smakuje w sezonie, kiedy to szparagi są najsmaczniejsze. Przepis na tartę ze szparagami jest bardzo łatwy do odtworzenia, a jej podstawą jest kruche ciasto. Podpowiadamy, jak przygotować tartę ze szparagami. Osoby, które jedzą mięso, mogą przyrządzić tartę ze szparagami i boczkiem – to ciekawa i pożywna alternatywa dla wersji wegetariańskiej

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tarty

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.43 z 162 głosów)


Kroki przygotowania:

  • ciasto kruche 1.

    Przepis na tartę ze szparagami zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego – najpierw mąkę (300 g) przesiewamy przez sitko, a następnie łączymy ją z solą (5 g) i siekamy z zimnym masłem, po czym rozcieramy w palcach aż powstaną drobne grudki. Dalej dodajemy jajka (5 szt.) i wyrabiamy ciasto. Następnie formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 

  • szparagi 2.

    Kolejnym krokiem w przygotowaniu tarty ze szparagami jest rozgrzanie piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Następnie wyciągamy nasze ciasto kruche z lodówki i rozwałkowujemy je na grubość ok. 5 cm, po czym przekładamy ją do uprzednio nasmarowanej roztopionym masłem formy na tartę. Spód do tarty pieczemy przez ok. 10-15 minut. Po czym zdejmujemy pergamin z „dociążeniem” i pieczemy przez następne 20 minut aż ciasto się zarumieni. Dalej zajmujemy się nadzieniem -  jajka ubijamy ze śmietaną i przeprawami, dodajemy ser żółty i całość dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na podpieczony spód, a szparagi (przekrojone na pół bez końcówek) układamy na wierzchu, posypujemy odrobiną sera (tartego) i zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Całość podajemy z groszkiem skropionym uprzednio oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. 

Porady

  • Ciasta kruchego nie należy wyrabiać zbyt długo. Należy je lekko zagnieść – to bardzo istotne, ponieważ „lubi” ono niską temperaturę, a nasze dłonie są ciepłe. 
  • Do tarty ze szparagami z boczkiem lub bez niezbędna jest forma na tartę o średnicy 26 cm. Dostępne są formy wykonane z różnych tworzyw – ceramiczne, szklane lub metalowe. 
  • Przy pieczeniu spodu tarty ze szparagami należy go czymś „dociążyć” dobrze sprawdzi się np. ryż, fasola czy groch. Nie należy ich kłaść bezpośrednio na tarcie, najlepiej na papierze do pieczenia. Jeśli pominiemy ten krok, to naszą tartę może „wybrzuszyć” podczas pieczenia. 
  • Jeśli nie przepadamy za cheddarem, to do naszej tarty ze szparagami możemy dodać ser fetę. Wówczas należy ją pokruszyć po tarcie. Warto pamiętać, że jest on nieco słony, dlatego możemy zmniejszyć nieco ilość soli dodawanej do naszego nadzienia do tarty. 
  • Ważnym elementem naszej tarty są szparagi – najlepiej wybrać zielone (są one najpopularniejsze), ale białe również dobrze zdadzą egzamin. 
  • Jeśli nie czujemy się na siłach, by samodzielnie przygotować ciasto kruche na spód tarty, możemy skorzystać z gotowego ciasta kruchego lub francuskiego. 
     

Notka redakcyjna

Tarta ze szparagami i z boczkiem 

Nasz przepis na tartę ze szparagami można nieco zmodyfikować, np. dodając do niego boczek. Taka tarta przypadnie do gustu wszystkim osobom, które nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa. Jeśli chcemy przygotować tartę ze szparagami i boczkiem, to należy wcześniej kupić ok. 150 g boczku (najlepiej wędzonego) i pokroić go w drobną kostkę, a następnie podsmażyć na suchej patelni (jeśli nasz boczek jest wyjątkowo chudy. to możemy dodać niego tłuszczu). Następnie boczek dodajemy do tarty i pieczemy w piekarniku. Boczek możemy zastąpić również innym składnikiem mięsnym np. kurczakiem, szynką parmeńską. 

Zobacz też: tarta z jabłkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy