Potrawka z ryżu z łososiem po francusku

Bardzo dobra propozycja na kolację - potrawka z ryżu z łososiem po francusku to pyszne połączenie ryby, ryżu, sera i ziół. Prosty przepis, a smak wyśmienity!

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 600 g filetu z łososia bez skóry
  • liść laurowy
  • kilka łodyżek natki pietruszki + 2–3 łyżki posiekanej natki
  • 1 l wody
  • 400 g ryżu basmati
  • 175 dag startego cheddara
  • 3 jajka ugotowane na twardo, posiekane
  • do smaku: sól, pieprz
  • sos: 1 l mleka
  • 40 g mąki
  • 40 g masła
  • łyżeczka musztardy francuskiej

Przygotowanie

  1. Łososia kładziemy na szerokiej, płytkiej patelni. Dodajemy liść laurowy i łodyżki natki pietruszki, trochę soli i pieprzu. Wlewamy wodę i gotujemy rybę ok. 12 min, aż zmięknie.
  2. Wyjmujemy ją, wyrzucamy zioła, a płyn wlewamy do rondla. Filet pozostawiamy do ostygnięcia, następnie wyjmujemy wszystkie ości i rozdzielamy mięso na płatki.
  3. Do rondla z płynem pozostałym z gotowania ryby wrzucamy ryż. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy płomień, przykrywamy i gotujemy 10 min na wolnym ogniu, przez cały czas pod przykryciem.
  4. Zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy ryż na 5 min. Na sos: w rondlu mleko mieszamy z masłem i mąką. Doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu, stale mieszając, aż sos stanie się gładki i gęsty.
  5. Do sosu dodajemy musztardę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 2 min.
  6. W piekarniku rozgrzewamy grill. Sos zdejmujemy z ognia, mieszamy z posiekaną natką i ryżem oraz połową startego sera.
  7. Pokruszoną rybę i jajka mieszamy z ryżem dużą metalową łyżką. Całość układamy w płytkim naczyniu do zapiekania i posypujemy pozostałą częścią sera. Zapiekamy, aż wierzchnia warstwa pięknie się przyrumieni.
  8. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 3/2019
ryż łosoś
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze