Potrawka z ryżu z łososiem po francusku

Potrawka z ryżu z łososiem po francusku to bardzo dobra propozycja na kolację. Pyszne połączenie ryby, ryżu, sera i ziół tworzy to francuskie danie.Mimo, że cheddar to angielski ser to doskonale podkreśla smak francuskiej potrawki. Potrawka z ryżu z łososiem po francusku to prosty przepis o wyśmienitym smaku

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z ryżem potrawka

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 155 głosów)

Potrawka z ryżu z łososiem po francusku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • losos-filet-iStock (1) 1. Łososia kładziemy na szerokiej, płytkiej patelni. Dodajemy liść laurowy i łodyżki natki pietruszki, trochę soli i pieprzu.
    Wlewamy wodę i gotujemy rybę ok. 12 min, aż zmięknie. Wyjmujemy ją, wyrzucamy zioła, a płyn wlewamy do
    rondla. Filet pozostawiamy do ostygnięcia, następnie wyjmujemy wszystkie ości i rozdzielamy mięso na płatki.
  • basmati-iStock (1) 2. Do rondla z płynem pozostałym z gotowania ryby wrzucamy ryż. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy płomień, przykrywamy i gotujemy 10 min na wolnym ogniu, przez cały czas pod przykryciem. Zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy ryż na 5 min.
  • iStock-musztarda-francuska (1) 3. Na sos: w rondlu mleko mieszamy z masłem i mąką. Doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu, stale mieszając, aż sos stanie się gładki i gęsty. Do sosu dodajemy musztardę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 2 min.
  • iStock-natka-pietruszki (1) 4. W piekarniku rozgrzewamy grill. Sos zdejmujemy z ognia, mieszamy z posiekaną natką i ryżem oraz połową startego sera cheddar. Pokruszoną rybę i posiekane jajka ugotowane na twardo mieszamy z ryżem dużą metalową łyżką. Całość układamy w płytkim naczyniu do zapiekania i posypujemy pozostałą częścią sera. Zapiekamy, aż wierzchnia warstwa pięknie się przyrumieni. Potrawka z ryżu z łososiem po francusku jest gotowa do podania.

Porady

Zobacz też: rillette z wędzonego i pieczonego łososia

Potrawka z ryżu z łososiem po francusku zawiera w przepisie:

  • filet z łososia bez skóry
  • kilka łodyżek natki pietruszki + 2-3 posiekanej natki
  • ryż basmati
  • starty cheddar
  • 3 jajka ugotowane na twardo i posiekane

 


Notka redakcyjna

Zamienniki: zamiast cheddara możemy użyć goudy. Łososia możemy zastąpić krewetkami. Potrawa jest również dobra z makaronem zamiast ryżu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy