REKLAMA

Przepisy na babki

4 kolekcji przepisów

66 przepisów

babka

Babka to przede wszystkim ciasto wielkanocne. Babki drożdżowe, babki gotowane czy babki piaskowe  to babki, które zawsze znajdują się w koszyczku ze święconką. Każdy może wybrać swoją ulubioną babkę, gdyż rodzajów babek jest naprawdę sporo! Babki mogą być przyprawione kurkumą, szafranem albo przyprawą do piernika. Ciasto na babki można upiec w mniejszych formach i wtedy powstaną idealne muffinki. Sprawdźcie nasze przepisy na babki.

Inne z kolekcji: ciasta wielkanocne

Babka: rodzaje

Babka może występować w wielu postaciach. Popularnym rodzajem jest babka cytrynowa, w której jednak kwaśny smak cytryny nie jest mocno wyczuwalny. Ten typ babki jest wbrew pozorom dość słodki, a przy tym ma piękny żółty kolor. Dla tych, którzy nie lubią posmaku cytryny dobrą alternatywą będzie babka piaskowa, będąca chyba najprostszą do zrobienia. Posypana cukrem pudrem świetnie prezentuje się na wielkanocnym stole. Prawdziwym łasuchom na pewno przypadnie do gustu babka czekoladowa. W letnie dni idealnie sprawdza się natomiast babka z jagodami czy innymi świeżymi owocami, zaś jesienią - babka orzechowa. Nieco trudniejsza do przygotowania jest babka drożdżowa, z którą świetnie radziły sobie nasze babcie. Dziś, gdy przepisów jest bez liku, a składniki i możliwości pozwalają na robienie ciast szybkiej, coraz rzadziej sięgamy po drożdże w kuchni. Jednak uzyskane dzięki nim ciasto ma niepowtarzalny smak i konsystencję, którą ciężko uzyskać inną drogą. Jak widać, sposobów na zrobienie babki jest naprawdę wiele. Wystarczy wybrać tę, która najbardziej przypadła ci do gustu i zmierzyć się z przepisem.

Jak zrobić idealną babkę: porady kulinarne

Babka może wydawać się prostym ciastem. Jednak w rzeczywistości należy stosować się do kilku zasad, dzięki którym unikniemy cukierniczej porażki. Jeśli chcesz przygotować tradycyjną babkę drożdżową, pamiętaj o odpowiednim zaczynie z drożdży, cukru, mąki i mleka. Mleko nie może być jednak zbyt gorące, by babka mogła urosnąć. Ważne, by masa była gładka i nie zawierała żadnych grudek, co zapewnią składniki w odpowiednich proporcjach. By babka wielkanocna była naprawdę puszysta istotne jest także dobre zmiksowanie ciasta. Cukier należy dodać stopniowo i powoli, po zmieszaniu ze sobą pozostałych składników. Cierpliwość to kluczowe słowo podczas przygotowania tego ciasta - trzeba spędzić bowiem nawet kilkanaście minut z mikserem w ręce. Jednak uzyskana masa musi być gładka i bez grudek. Bez odpowiedniej ilości czasu ani babka ucierana ani drożdżowa nie będzie puszysta. Istotny jest też sam proces pieczenia. Babkę piecz bez termoobiegu. Idealna temperatura dla tego ciasta to ok. 170, a pod koniec nawet 160 stopni. Pod żadnym pozorem nie nastawiaj piekarnika na więcej niż 200 stopni, jeśli chcesz by powstała babka wilgotna i puszysta. Zbyt wysoka temperatura powoduje, że ciasto robi się suche i twarde.

Jak udekorować babkę?

Babka to ciasto, które nawet bez specjalnych dekoracji robi wrażenie, ze względu na niepowtarzalny kształt. Jednak z pewnością nie zaszkodzi jej także piękne przyozdobienie. To, czym udekorujesz babkę, zależy od jej rodzaju. Babka dwukolorowa czy czekoladowa idealnie pasują do polewy czekoladowej. Natomiast do babki cytrynowej dobrze zrobić lukier z dodatkiem soku z cytryny. Tradycyjna babka drożdżowa lub piaskowa będą świetnie smakować i wyglądać w akompaniamencie posypki z cukru pudru. Oczywiście, możesz postawić również na wszelkie posypki do lukru czy czekolady. Do babki dwukolorowej świetnie pasować będzie też dwukolorowa polewa z białej i ciemnej czekolady. Jednak przed zrobieniem drugiej warstwy upewnij się, że pierwsza już zastygła, by uniknąć zmieszania kolorów.

Babka bez jajek: czym zastąpić?

Przepis na babkę bez jajek? Wydaje ci się to niemożliwe? Jednak rzeczywiście wielu wielbicieli pieczenia rezygnuje z dodawania jaj do ciasta na babkę. Czym zastąpić jajka? Mlekiem, dzięki któremu ciasto będzie wilgotne, a które nie zawsze znajduje się w tradycyjnych przepisach na babki z jajkami. Jeśli więc chcesz zrobić ciasto dla tych, którzy nie powinni jeść jajek lub po prostu nie masz ich w domu, wcale nie musisz rezygnować z tradycyjnej babki wielkanocnej. Bez obaw przyrządzisz ją bez jaj.