Babka makowa to połączenie dwóch pysznych ciast. Z jednej strony jest to wilgotny makowiec, a z drugiej klasyczna ucierana babka. Ten duet będzie królował nie tylko na świątecznym stole. Babka z makiem to szybkie i pyszne ciasto, które uda się każdemu.
StockFood
Przygotować zaczyn drożdżowy, który spulchni ciasto na babkę z makiem. Drożdże rozmieszać z 25 ml ciepłego mleka i dodatkiem 2 łyżek cukru. Przykryć zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce, aż zacznie się pienić. 250 g mąki przesiać do dużej miski, dodać zaczyn, 2 żółtka, 75 ml oleju, sól i 100 ml mleka. Masę wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Masę makową wymieszać z rodzynkami i orzechami. Dużą formę do babek z nieprzywierającą powłoką posmarować pozostałym olejem i oprószyć mąką. Ciasto na makową babę ponownie wyrobić i rozwałkować na grubość ok. 5 mm na oprószonej mąką stolnicy. Masę makową równomiernie rozsmarować na drożdżowym cieście. Następnie zwinąć w rulon i przełożyć do przygotowanej formy. Przykryć i odstawić na ok. pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Wstawić ciasto, piec 40-50 minut. Babkę delikatnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę. Ostudzić.
Lukier do oblania babki z makiem przygotować z przesianego cukru pudru z dodatkiem soku z połowy cytryny i ucierać, aż cukier się rozpuści i lukier będzie gładki i lśniący. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, można dodać nieco więcej soku lub cukru. Polać lukrem ostudzoną babkę z makiem, posypać skórką z połowy cytryny. Odstawić do zastygnięcia.
Porady
Formy do pieczenia babki z makiem
Babka makowa może być przygotowana zarówno w prostej keksówce, jak i foremce na klasyczną babkę z kominkiem. Te drugie często przybierają fantazyjne kształty, które nadadzą naszej babce z makiem oryginalny wygląd.
Najlepiej jednak postawić na klasykę. Na sklepowych półkach znajdziemy formy na babkę wykonane z przeróżnych materiałów. Największą popularnością cieszą się blachy aluminiowe i blaszane. Są tanie, lekkie i łatwodostępne. Coraz większą uwagę zyskują też formy sylikonowe, z których łatwo wyjąć ciasto.
Najbardziej trwałe są jednak formy kamionkowe, ceramiczne i te wykonane ze szkła. Dzięki nim żadne szkodliwe substancje z metalu nie wchłoną się w twoją pyszną babkę. Możesz przekazywać je z pokolenia na pokolenie razem z przepisem na babkę makową.
Spróbuj także przygotować domową lemoniadę arbuzową, dzięki czemu nie zmarnujesz pozostałej połówki cytryny.
Jeśli wahasz się, czy upiec makowca, czy ucieraną babę, to makowa babka będzie idealnym kompromisem. Przepis na babkę z makiem jest sprawdzony i niezawodny. Dodatek masy makowej sprawi, że otrzymamy pyszne i wilgotne makowe ciasto.
Na sklepowych półkach możemy znaleźć wiele gotowych mas makowych. Znacznie ułatwia to przygotowanie ciasta. Jednak jeśli mamy trochę więcej czasu, warto zadbać o to, by nasza babka z makiem mielonym od początku do końca była przygotowana samodzielnie.
Domowa masa makowa jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wymaga jednak cierpliwości. Mak należy namoczyć wrzącą wodą i odstawić na całą noc, a następnie kilkukrotnie zmielić i dodać do niego masło i miód. Możemy dodać do masy ulubione orzechy i bakalie, które urozmaicą przepis na babkę z makiem.
Babka makowa powinna obowiązkowo oblana być pyszną polewą. Świetnie sprawdzi się w tym celu klasyczny lukier królewski, który z dodatkiem soku z cytryny nada babce makowej orzeźwiający smak. Wierzch babki makowej posypać można skórką cytrynową lub pomarańczową.
Warto spróbować także babki makowej oblanej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Słodycz mlecznej czekolady będzie doskonale komponowała się z masą makową. Możemy wykorzystać też czekoladę deserową, która nada ciastu odrobinę wytrawności.
Przepis na babkę z suchym makiem to szybki sposób na pyszne ciasto, które przygotować można na wypadek wizyty niezapowiedzianych gości. Do masy na babkę wystarczy wsypać suchy mak, który podczas jedzenia będzie przyjemnie chrupał.
Polecamy przepis na ciasto piegusek, który sprawdzi się jako wielkanocna babka z makiem. Nikt nie jest w stanie wyobrazić sobie świąt bez babki oblanej pysznym lukrem. Przygotowanie ciasta z makiem jest proste, a wszystkie składniki bez problemu znajdziemy w spiżarni lub sklepie.
Komentarze