Babka marmurkowa

Babka marmurkowa jest niezwykle puszysta, wilgotna, waniliowo-kakaowa, a do tego pięknie pachnie masłem i mlekiem. Przywodzi na myśl smaki dzieciństwa i sprawia, że powracamy do wspomnień z najmłodszych lat, kiedy wypiek ten był obowiązkowym smakołykiem na wielkanocnym stole. To prosty i efektowny wypiek, który najlepiej sprawdzi się posypany cukrem pudrem lub polany gorzką czekoladą. Podajemy klasyczny przepis na babkę marmurkową, która zawsze się udaje.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

babka wielkanocna

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
5765 kcal
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: wyjmujemy składniki z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Formę do ciasta smarujemy niewielką ilością masła i obsypujemy bułką tartą lub odrobiną mąki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (160°C z termoobiegiem).

  • 2.

    Jajka: oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy miękkie masło i mleko. 

  • 3.

    Ciasto: w drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier waniliowy. Osobno zaś mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie łączymy masę jajeczną z mąką i proszkiem do pieczenia. Na koniec - ostrożnie mieszając - dodajemy białka.

  • 4.

    Kakao: połowę ciasta wlewamy do formy, a do reszty dodajemy kakao i mieszamy. Kakaową masą zalewamy jasną. 

  • 5.

    Pieczenie: pieczemy około 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy babkę marmurkową z piekarnika, chłodzimy przez chwilę w foremce, a następnie odwracamy, wyjmujemy z formy i studzimy na drucianym stojaku. 

Kalorie: 5765

Węglowodany: 776

Tłuszcz: 230

Błonnik: 30

Ilość porcji: 12

Porady

  • Mleko użyte do wypieku powinno być tłuste. Babka piaskowa z kakao świetnie smakuje również ze śmietaną. 
  • Podczas odwracania babki marmurkowej umieszczamy płaski talerz lub tacę na formie i odwracamy ciasto. Jeśli nie odejdzie natychmiast, na odwróconej formie kładziemy ściereczkę nasączoną zimną wodą. 
  • Babkę wielkanocną marmurkową przed podaniem najlepiej jest posypać przesianym cukrem pudrem. Ważne jest, żeby ciasto było dobrze przestudzone.
  • Jeśli chcemy, żeby babka marmurkowa miała bardziej orzeźwiający smak, to do ciasta możemy dodać odrobinę soku z cytryny lub startą skórkę.
  • Babkę dwukolorową można ozdobić również w klasyczny sposób, czyli lukrem, np. cytrynowym lub pomarańczowym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy