Babka migdałowa

Babka migdałowa to znakomity deser nie tylko od święta. Można ją przygotować na wiele uroczystości rodzinnych. Posypana cukrem pudrem lub oblana rozpuszczoną czekoladą będzie cieszyć oczy wielu domowników. Sprawdźcie, jak zrobić przepis na babkę migdałową! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

babki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.56 z 158 głosów)


Babka migdałowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Biała czekolada kawałki 1.

    Babka migdałowa - przepis na ciasto: Czekoladę białą należy połamać na kawałki, roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Następnie białka trzeba oddzielić od żółtek. Lekko przestudzoną czekoladę z masłem zmiksować, dodając po jednym żółtku oraz wsypując 35 g cukru.

  • przesiewanie mąki 2.

    Babka migdałowa - przesiewanie mąki: Migdały należy utrzeć na proszek za pomocą robota kuchennego. Następnie mąkę pszenną trzeba przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z tartymi migdałami i wsypać do masy czekoladowej. Całość należy dokładnie wymieszać. Następnie białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypując pozostały cukier.
     

  • Babka migdałowa 3.

    Babka migdałowa - pieczenie: Do powstałej masy należy dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać, następnie delikatnie połączyć z białkami. Tradycyjną formę na babkę należy wysmarować masłem (5g), obsypać mąką krupczatką (10 g)  i wyłożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 40 minut w temp. 170°C (do suchego patyczka). Po upieczeniu babka migdałowa powinna być wyjęta z formy i zostawiona do całkowitego ostudzenia.

Porady

Babka piaskowa na Wielkanoc - wypróbuj!

Jak zrobić wilgotną babkę migdałową?

Babka wielkanocna migdałowa będzie udana, jeżeli nie będzie sucha. Na szczęście, to jedno z tych ciast, które trudno zepsuć - już sam dodatek mielonych migdałów nadaje temu deserowi odpowiednią wilgotność. Aby uzyskać jeszcze lepszy efekt, warto wykorzystać przepis na babkę migdałową z dodatkiem likieru Amaretto, który przy okazji podkreśli smak migdałów.

Inna opcja to przygotowanie gotowanego ciasta. Wykonanie takiego deseru jest nieco trudniejsze i wymaga użycia specjalnej formy, ale warto zadać sobie nieco trudu. Gotowana babka wysycha w znacznie mniejszym stopniu niż ta pieczona w piekarniku, jest delikatniejsza i bardziej puszysta.

Sprawdź także, jak zrobić świąteczną paschę

Notka redakcyjna

Mąka do babki migdałowej

Babka migdałowa to jedno z tych ciast, które zawsze się udają. Jej przygotowanie jest tak samo łatwe, jak tradycyjnej babki - wystarczy tylko zastąpić połowę mąki pszennej zmielonymi migdałami. Pozostałe kroki są w zasadzie niezmienne, więc z tym wspaniałym wypiekiem poradzi sobie każdy.

Tradycyjną babkę migdałową przygotowujemy z mąki pszennej. Niektóre przepisy przewidują też dodanie do ciasta odmierzonej porcji mąki ziemniaczanej. Jeżeli akurat zabrakło nam mąki pszennej lub gdy chcemy przygotować smaczny deser bezglutenowy, możemy zastąpić ją mąką migdałową. Nie musimy polegać na gotowych produktach, bo taką mąkę z łatwością przygotujemy samodzielnie, mieląc łuskane migdały w blenderze lub malakserze. Babka migdałowa bez mąki jest równie smaczna, co ciasto przygotowane według tradycyjnego przepisu, a w opinii wielu osób - nawet smaczniejsze.

Okazje na babkę migdałową

Babka migdałowa zachwyca wspaniałym smakiem i wyrazistym aromatem. To ciasto idealne na wielkanocny stół, ale łatwość jego przygotowania sprawi, że będziemy chcieli jeść ten wyśmienity przysmak nie tylko od święta. Pyszna babka z mielonymi migdałami uświetni każdą chwilę spędzaną w gronie rodziny lub przyjaciół. Może być podawana zarówno na niezobowiązujących spotkaniach, jak i na oficjalnych przyjęciach.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy