Babka pomarańczowa swój smak i charakter zawdzięcza idealnie ubitym składnikom i dodatkowi aromatycznych cytrusów. To lekki, puszysty i wilgotny deser, który rozpływa się w ustach i rozkosznie pachnie świętami. Przygotowuje się go bardzo szybko i z niewielu składników. Choć babka pomarańczowa na oleju świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole, smakuje doskonale o każdej porze roku.
StockFood
(średnia 4.51 z 192 głosów)
Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Formę do babki z kominem smarujemy wewnątrz odrobiną oleju. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Pomarańcze: dokładnie oczyszczamy za pomocą gąbki, a następnie sparzamy je wrzątkiem. Ścieramy skórkę. Jedną łyżkę odkładamy do dekoracji. Wyciskamy sok.
Ciasto: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Całe jajka ucieramy z cukrem na gęstą, puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy oba rodzaje mąki, olej i sok z pomarańczy. Na koniec dodajemy skórkę i mieszamy do połączenia składników.
Pieczenie: ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 45–50 minut w 180°C. Aby sprawdzić, czy babka pomarańczowa jest gotowa, wbijamy w nią wykałaczkę. Gwarancją odpowiedniego stopnia upieczenia będzie suchy patyczek. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Lukier: do miseczki przesiewamy cukier puder. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy ze sobą oba składniki na gęstą, ale ciągle płynną masę.
Dekoracja: ostudzone ciasto wyjmujemy ostrożnie z foremki na paterę. Polewamy je lukrem i ozdabiamy skórką otartą wcześniej z pomarańczy. Świąteczna babka jest gotowa do podania.
Porady
- Babka pomarańczowa może zamienić się w cytrynową, a nawet limonkową lub grejpfrutową. W zależności od preferencji i zasobów do wykonania przepisu możemy użyć soku i skórki z innych, ulubionych cytrusów. Na bazie podobnych składników możemy także stworzyć aromatyczne ciasto pomarańczowe.
- Babka wielkanocna z pomarańczą świetnie smakuje solo. Mimo wszystko możemy ją udekorować polewą kakaową lub kremem z gorzkiej, białej lub mlecznej czekolady rozpuszczonej w kilku łyżkach mleka. Świąteczny wypiek pięknie prezentuje się także obsypany zmielonymi orzechami lub prażonymi płatkami migdałów.
- Jeśli nie mamy specjalnej formy do pieczenia, nic nie szkodzi. Babka pomarańczowa w keksówce lub w tortownicy będzie równie puszysta i smaczna.
- Możemy dodać do ciasta całą zmieloną pomarańczę. Dzięki temu babka pozostaje w środku wilgotna i da się w niej wyczuć charakterystyczny, goryczkowy smak skórki.
- Szybki lukier z cukru pudru i soku z cytryny to najprostszy sposób na udekorowanie babki, ale możemy też pokusić się o zrobienie lukru królewskiego. Przyrządza się go na bazie białek i cukru.
- Żeby babka pomarańczowa na oleju miała jeszcze piękniejszy kolor po przekrojeniu, możemy przed upieczeniem dodać do ciasta odrobinę kurkumy. Jej smak nie będzie wyczuwalny, a w naturalny sposób lekko zabarwi nasz wypiek.
Najlepsza babka pomarańczowa ma idealną konsystencję i zachwyca cytrusowym aromatem. Warto mieć kilka asów w rękawie, żeby upewnić się, że otrzymamy taką kombinację. Oto kilka pomysłów na podkręcenie smaku naszego wypieku:
Jeśli potrzebowaliście świątecznego wypieku dla osób, które nie tolerują glutenu, możecie zakończyć poszukiwania. Przepis na babkę pomarańczową bardzo łatwo jest zmodyfikować tak, żeby nie potrzebna była nam mąka pszenna. Sekretem jest poddanie całych owoców obróbce cieplnej i zmiksowanie ich na gładkie purée. Jest to rozwiązanie zapożyczone z receptury na hiszpańskie ciasto z gotowanych pomarańczy. Masa nie potrzebuje już wtedy zbyt wiele składników, żeby zachować odpowiednią strukturę po upieczeniu. Do przecieru owocowego dodajemy jedynie jajka, cukier i zmielone migdały. Łasuchy na diecie cukrzycowej mogą użyć ksylitolu lub erytrolu, żeby obniżyć indeks glikemiczny deseru. Babka pomarańczowa bez mąki będzie wtedy także wypiekiem odpowiednim dla osób na diecie redukcyjnej lub keto.
Komentarze