REKLAMA

Babka piaskowa cytrynowa

Babka cytrynowa to jedna z naszych ulubionych wariacji na temat tradycyjnej babki wielkanocnej. Jest ona pyszna, puszysta i wilgotna w środku, a do tego bardzo prosta w wykonaniu. Cytrynowy aromat babki piaskowej możemy z łatwością uzyskać, wykorzystując sok i skórkę z cytryny. Babkę cytrynową możemy przygotowywać nie tylko na Wielkanoc, sprawdzi się ona również świetnie w ciepłe, letnie dni w roli pysznej przekąski do kawy lub herbaty. Do przygotowania tego ciasta najlepiej sprawdzi się specjalna forma z kominem, która znacznie ułatwi nam proces jej przygotowania, a także uzyskanie pożądanego kształtu. Jak zrobić babkę cytrynową? Poniżej podajemy szybki i sprawdzony przepis na domowy wypiek. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta babki Desery

Czas przygotowania:
50min.
Kalorie:
180 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.37 z 234 głosów)


Kroki przygotowania:

  • jajkai cukier 1.

    Na początku masło należy roztopić i wystudzić. Całe jaja należy utrzeć z cukrem, dokładnie na jasną masę. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną należy wymieszać z proszkiem do pieczenia. Potem trzeba dodawać mąki stopniowo do jajek i miksować. Następnie do masy jajecznej należy powoli wlewać roztopiony tłuszcz. Kolejnym krokiem jest dodanie skórki i soku z cytryny oraz gęsta śmietanę. 

  • Skórka z cytryny 2.

    Masę na babkę cytrynową należy przez chwilę ucierać. Następnie trzeba przygotować formę do pieczenia babki. Należy ją wysmarować tłuszczem i dokładnie oprószyć bułka tartą lub mąką. Następnie trzeba przełożyć ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku do 160 stopni Celsjusza przez 60-65 minut. Babka cytrynowa powinna być wyjęta i pozostawiona do całkowitego wystudzenia. 

Kalorie: 180

Porady

  • Babkę cytrynową najlepiej ozdobić domowym lukrem, który przygotowuje się niezwykle prosto  – wystarczy przesiać przez sitko cukier puder, dolać wodę i sok z cytryny, a następnie całość dokładnie ucierać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  • Tradycyjną wielkanocną babkę cytrynową należy piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut przy wyłączonej funkcji termoobiegu. Jeśli nie chcemy jej używać, to babkę cytrynową należy piec w temperaturze 180 stopni. 
  • Przygotowując babkę cytrynową z masłem warto mieć na uwadze, że nie wyrośnie ona tak bardzo jak tradycyjna babka drożdżowa. 
  • Babkę cytrynową przygotowuje się na bazie klasycznego ciasta ucieranego, dlatego też należy pamiętać, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową
  • Ważną zasadą przy przygotowaniu wilgotnej babki cytrynowej na Wielkanoc jest niezbyt długie miksowanie składników ciasta.
  • Babkę cytrynową możemy przygotować również w keksówce – tego typu wypiek świetnie sprawdzi się, jeśli chcemy przygotować babkę na inną okazję niż Wielkanoc. 
     

Notka redakcyjna

Jak ozdobić babkę wielkanocną? 

Babka jest tradycyjnym wielkanocnym wypiekiem, którego charakterystyczną cechą jest kształt ściętego stożka, który uzyskiwany dzięki specjalnej formie. Babka ma być nie tylko smaczna, wilgotna i puszysta w środku, ale również ma się dobrze prezentować, gdyż jest ważną ozdobą świątecznego stołu. Z tego powodu warto się szczególnie przyłożyć do jej ozdobienia. W roli dekoracji do babki wielkanocnej świetnie sprawdzi się lukier lub cukier puder – to propozycja dla osób, które są zwolennikami prostoty. Dobrze sprawdzi się też polewa czekoladowa (z białej lub ciemnej czekolady). Możemy też postawić na nieco bardziej nowoczesne ozdoby do babki wielkanocnej np. kolorowe jajeczka z cukru, mini bezy czy też jadalne kwiaty. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy