Babka cytrynowa to jedna z naszych ulubionych wariacji na temat tego tradycyjnego wypieku. Jest pyszna, puszysta i wilgotna w środku, a do tego bardzo prosta w wykonaniu. Cytrynowy aromat możemy z łatwością uzyskać, wykorzystując sok i skórkę z cytryny. Możemy przygotowywać ją nie tylko na Wielkanoc, sprawdzi się ona również świetnie w ciepłe, letnie dni w roli pysznej przekąski do kawy lub herbaty. Poniżej podajemy szybki i sprawdzony przepis na babkę piaskową.
fot. iStock
Ciasto na babkę cytrynową: na początku rozpuszczamy masło i pozostawiamy je do wystudzenia. Całe jaja ucieramy z cukrem, dokładnie, na jasną masę. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Potem dodajemy mąki stopniowo do jajek i miksujemy. Następnie do masy jajecznej powoli wlewamy roztopiony tłuszcz.
Przygotowanie cytryny: owoc dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie ścieramy skórkę, potem przecinamy cytrynę na pół i wyciskamy sok. Kolejnym krokiem jest dodanie do ciasta skórki i soku z cytryny oraz gęstą śmietanę. Masę na babkę cytrynową należy przez chwilę ucierać.
Pieczenie babki cytrynowej: przygotowujemy formę do pieczenia babki. Należy wysmarować ją tłuszczem i dokładnie oprószyć bułka tartą lub mąką. Następnie przekładamy ciasto do formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni Celsjusza przez 60–65 minut. Babka cytrynowa powinna być wyjęta i pozostawiona do całkowitego wystudzenia.
Kalorie: 180
Porady
- Do przygotowania wilgotnej babki cytrynowej najlepiej sprawdzi się specjalna forma z kominem, która znacznie ułatwi nam proces jej przygotowania, a także uzyskanie pożądanego kształtu.
- Babkę cytrynową najlepiej ozdobić domowym lukrem, który przygotowuje się niezwykle prosto – wystarczy przesiać przez sitko cukier puder, dolać wodę i sok z cytryny, a następnie całość dokładnie ucierać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Babka cytrynowa na oleju to alternatywna wersja tego ciasta – wystarczy zamiast 200 g masła użyć ok. 200 ml oleju.
- Cytrynową babkę wielkanocną należy piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez ok. 60 minut przy wyłączonej funkcji termoobiegu. Jeśli nie chcemy jej używać, to należy ją piec w temperaturze 180 stopni.
- Babkę piaskową cytrynową przygotowuje się na bazie klasycznego ciasta ucieranego, dlatego też należy pamiętać, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
- Ważną zasadą przy przygotowaniu piaskowej babki cytrynowej na Wielkanoc jest niezbyt długie miksowanie składników ciasta.
- Babka cytrynowa w keksówce świetnie sprawdzi się, jeśli chcemy przygotować babkę na inną okazję niż Wielkanoc.
- Jeśli lubimy mocno cytrynowe wypieki to do ciasta możemy zetrzeć owoc w całości, wtedy smak będzie intensywniejszy i będą też wyczuwalne kawałki cytrusów.
- Drożdżowa babka cytrynowa smakuje inaczej, jest bardziej puszysta i po prostu wyrośnięta, ale z pewnością mniej wilgotna, a czas przygotowania jest znacznie dłuższy.
Babka jest tradycyjnym wielkanocnym wypiekiem, którego charakterystyczną cechą jest kształt ściętego stożka, który uzyskiwany jest dzięki specjalnej formie. Ma być nie tylko smaczna, wilgotna i puszysta w środku, ale również ma się dobrze prezentować, gdyż jest ważną ozdobą świątecznego stołu. Z tego powodu warto się poświęcić czas na jej ozdobienie.
W roli dekoracji do babki wielkanocnej świetnie sprawdzi się lukier lub cukier puder – to propozycja dla osób, które są zwolennikami prostoty. Dobrze sprawdzi się też polewa czekoladowa (z białej lub ciemnej czekolady). Możemy też postawić na nieco bardziej nowoczesne ozdoby do babki wielkanocnej np. kolorowe jajeczka z cukru, mini bezy czy też jadalne kwiaty.
Babka cytrynowa na oleju i z dodatkiem jogurtu jest bardzo wilgotna, zachowuje też swoją puszystość. W naszym przepisie opisanym powyżej użyto kwaśną śmietanę. W tej wersji będzie potrzebny jogurt naturalny bez dodatku cukru, może być gęsty, typu greckiego. Pozostałe kroki przygotowania są podobne. Ubijamy 3 całe jajka z cukrem zwykłym (125 g) i waniliowym (10g), na puszystą masę, aż zmieni kolor na biały. Po tym czasie dodajemy pół szklanki oleju (125 ml) i jogurt (250 g), do tego skórkę cytrynową i sok z całej cytryny. Całość delikatnie mieszamy ręcznie, do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę (250 g) z proszkiem do pieczenia (10 g) – ważne jest, żeby robić to partiami – i dalej mieszamy. Opcjonalnie do ciasta można dodać jedno opakowanie budyniu w proszku – warto jednak zwracać uwagę na jego skład, częstym dodatkiem jest cukier, który zwiększy słodycz ciasta.
Jogurtową babkę cytrynową przelewamy do wcześniej przygotowanej formy – nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną. Pieczemy ją w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez ok 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy już jest gotowa – jego powierzchnia po wkłuciu powinna być sucha – w innym wypadku wydłużamy czas pieczenia. Po wystudzeniu ozdabiamy.
Komentarze