babka piaskowa, cytrynowa

szybkie i smaczne ciasto:)

CiastababkiDesery

Czas przygotowania:
50 min.
Kalorie:
180 kcal
Ocena:

(średnia 4.37 z 234 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • niepełna szklanka cukru
  • kostka margaryny(najlepiej Kasi)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym następnie ucierać dalej z żółtkami dodając je stopniowo.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszać z przesianą mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.
  • Wsypać do utartej masy i dokładnie wymieszać.
  • Wlać sok z cytryny i ponownie dokładnie wymieszać.
  • Ubić sztywną pianę z białek i połączyć ją delikatnie z ciastem.
  • Ciasto przelać do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  • Piec w temp.160 około 40-50 minut.
  • Gdy ciasto ostygnie posypać cukrem pudrem.

Kalorie: 180

Porady

Sprawdź też nasz poradnik, jak zrobić lukier!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy