Babka gotowana

Babka gotowana jest ciekawą wariacją na temat tradycyjnej babki wielkanocnej. To pyszny, wilgotny i sprężysty w środku deser, którego przygotowanie wymaga posiadania specjalnej formy. Babkę gotowaną możemy udekorować wedle uznania – cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Ostatni wariant jest szczególnie uwielbiany przez dzieci. Ważnym elementem w przygotowaniu babki gotowanej jest wykorzystanie dobrej jakości składników, gdyż to one decydują o smaku i kolorze naszego wielkanocnego wypieku. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na babkę gotowaną! 

dodany przez: mojegotowanie

babki Desery

Czas przygotowania:
1godz. 35min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.04 z 307 głosów)


Kroki przygotowania:

  • składniki na ciasto gotowane 1.

    Przepis na babkę gotowaną zaczynamy od przygotowania ciasta. Na początku masło (250 g)  ucieramy  z  cukrem (200 g) i żółtkami (7 szt.) na gładką masę. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Stopniowo wsypujemy do masy żółtkowej, cały czas ubijając. Dodajemy aromat i białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy.
    Ciasto wlewamy do przygotowanej specjalnej formy do gotowania bab (z przykrywką – może być metalowa lub ze szkła żaroodpornego). Zamykamy  foremkę  i  wstawiamy do dużego garnka z zimną wodą, obciążamy pokrywkę, aby forma się nie wynurzała.
    Przykrywamy  garnek.  Stawiamy  na  ogniu i  czekamy, aż woda się zagotuje. Od tego momentu liczymy  czas.  Ciasto  powinno  się  gotować  ok.  1 godz. i  15 min.
     

  • polewa czekoladowa 2.

    Wszystkie składniki na polewę (150 g masła, 120 g cukru pudru, 50 ml mleka, 20 g kakao, 15 g mąki ziemniaczanej) wkładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu,  mieszając  do  momentu, aż nabierze jednolitej konsystencji. Po ugotowaniu ciasto wyjmujemy z formy, wykładamy na talerz i pozostawiamy  do  ostygnięcia. Kiedy będzie  już  letnia,  babkę gotowaną smarujemy obficie polewą czekoladową.

Porady

  • Babka gotowana to nic innego jak babka wielkanocna, idealna jako przepis na Wielkanoc.
  • Babka gotowana wymaga wykorzystania specjalnej formy (innej niż na tradycyjną babkę wielkanocną). Po przełożeniu do formy ciasta umieszcza się go w garnku z wodą, przykrywa pokrywką, a następnie gotuje. Dzięki temu procesowi babka gotowana jest wilgotna i sprężysta w środku. 
  • W przepisie na wilgotną babkę gotowaną warto uwzględnić duży garnek, który jest niezbędny do jej przygotowania. 
  • Formę na babkę gotowaną warto wcześniej posmarować masłem lub oprószyć jej środek bułką tartą, lub kaszą manną. Ten prosty zabieg może uchronić nas przed przyklejeniem babki do foremki. 
     

Notka redakcyjna

 

Babka wielkanocna – jak ją przygotować? 


Babka jest dość prostym w przygotowaniu ciastem drożdżowym, a zarazem nieodłącznym elementem wielkanocnej tradycji – wiele z nas z trudem może wyobrazić sobie święta bez tego wypieku. Co więcej, niekiedy kawałek babki wielkanocnej wkładany jest do święconki. Wedle różnych źródeł babka gości na naszych stołach już od XV w. i niegdyś była wypiekana w Wielki Piątek – „ciężar” jej przygotowania ciążył na kobietach, a nieudana babka często stawała się powodem do wstydu. Przepis na babkę był przekazywany z pokolenie na pokolenie. 


Obecnie babkę wielkanocną przygotowuje się w wielu różnych wariantach i smakach. Jej największą zaletą jest to, że jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Charakterystyczny kształt babki uzyskuje się poprzez użycie specjalnej formy, która jednak nie zda egzaminu w przypadku przygotowania babki gotowanej. Wśród popularnych wariacji na temat tego tradycyjnego wypieku można wymienić: babkę cytrynową, babkę majonezową, a także babkę gotowaną. 


Babka gotowana prawdopodobnie pochodzi z ziemi łowickiej i do dziś jest bardzo popularna na tych terenach. Widnieje ona nawet na liście Ministerstwa Rolnictwa produktów tradycyjnych województwa łódzkiego. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy