Babka gotowana

Babka wielkanocna - babka gotowana

babkiDesery

Czas przygotowania:
95 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.1 z 263 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 25 dag masła lub margaryny
  • szklanka cukru
  • 6–7 jajek
  • szklanka mąki tortowej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy
  • POLEWA:
  • 10–15 dag masła
  • 10–15 dag cukru pudru
  • 2–3 łyżki mleka
  • 4 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Babka wielkanocna - przepis na: babka gotowana
  • CIASTO:
  • masło lub margarynę  ucieramy  z  cukrem i żółtkami na gładką masę. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy.
  • Stopniowo wsypujemy do masy żółtkowej, cały czas ubijając. Dodajemy aromat i białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy.
  • Ciasto wlewamy do przygotowanej specjalnej formy do gotowania bab (z przykrywką – może być metalowa lub ze szkła żaroodpornego). Zamykamy  foremkę  i  wstawiamy do dużego garnka z zimną wodą, obciążamy pokrywkę, aby forma się nie wynurzała.
  • Przykrywamy  garnek.  Stawiamy  na  ogniu i  czekamy, aż woda się zagotuje. Od tego momentu liczymy  czas.  Ciasto  powinno  się  gotować  ok.  1 godz. i  15 min.
  • POLEWA:
  • wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu,  mieszając  do  momentu, aż nabierze jednolitej konsystencji.
  • Po ugotowaniu ciasto wyjmujemy z formy, wykładamy na talerz i pozostawiamy  do  ostygnięcia. Kiedy będzie  już  letnia,  babę smarujemy obficie polewą czekoladową.
  • Babka gotowana to nic innego jak babka wielkanocna, idealna jako przepis na Wielkanoc.
  • Smacznego!
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Sprawdź też nasz poradnik, jak zrobić lukier!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy