Babka gotowana to alternatywny przepis na tradycyjne ciasto wielkanocne. Dzięki gotowaniu w specjalnej formie, jest wyjątkowo delikatne i wilgotne jednocześnie. Składniki są proste i łatwo dostępne, a samo przygotowanie masy zajmuje ok. 20 min. Do babki gotowanej potrzebna jest specjalna forma i duży garnek z pokrywką. Dekoracją może być polewa czekoladowa lub klasyczny lukier z cytryny i cukru pudru.
iStock
(średnia 4.03 z 318 głosów)
Na początku: do dużej miski przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy je ze sobą. Sięgamy po jajka i oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę.
Masa na ciasto: masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodajemy żółtka, przemieszaną mąkę i aromat migdałowy. Wyłączamy mikser, przekładamy pianę z białek i ostrożnie łączymy składniki przy pomocy dużej drewnianej łyżki lub szpatułki do ciasta.
Przed gotowaniem: ciasto przelewamy do specjalnej, zamykanej formy na babkę gotowaną. Zamkniętą formę umieszczamy w dużym garnku z zimną wodą. Górkę obciążamy, żeby forma na ciasto była w całości zanurzona.
Gotowanie: garnek z babką przykrywamy pokrywką i wstawiamy na kuchenkę. Gotujemy przez 90 min od momentu wrzenia. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy formę i odstawiamy do ostygnięcia.
Dekoracja: babka gotowana świetnie smakuje posypana cukrem pudrem, a także z polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym.
Porady
- Formę na babkę należy wcześniej posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
- Do ciasta można dodać także inny aromat, np. waniliowy, rumowy lub pomarańczowy.
- Składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową. Należy je wyjąć z lodówki najpóźniej na 30 min przed rozpoczęciem pracy.
- Formę można otworzyć od razu po ugotowaniu babki. Następnie należy ostrożnie przewrócić ją do góry dnem, wyjmując babkę na kratkę.
- Szybkim sposobem na polewę do babki jest ganache czekoladowy, czyli roztopiona czekolada zmieszana ze śmietanką kremówką.
Gotowana babka wielkanocna wychodzi wyjątkowo delikatna i elastyczna. Nie jest tak sucha, jak ciasto z piekarnika, więc warto choć raz przygotować ją w taki sposób. Należy jednak zwrócić uwagę na to, aby przykrywka szczelnie przylegała do formy. Jeśli woda dostanie się do środka, może powstać zakalec.
Tradycja wypiekania babek wielkanocnych w Polsce sięga końca XVII w. Kiedyś udana babka była chlubą gospodyni, dbano więc o odpowiednie warunki podczas jej przygotowywania. W domu nie można było głośno mówić, a na czas wypieku wypraszano mężczyzn, których obecność mogła zaszkodzić babce.
Do babki gotowanej potrzebna jest specjalna forma z pokrywką. W sklepach najczęściej dostępne są metalowe, ale można kupić także silikonową lub szklaną. Ważne jest to, aby forma w całości zmieściła się w dużym garnku z pokrywką.
Babkę gotowaną możemy zrobić także bez specjalnej formy, przy pomocy tradycyjnej blaszki na babkę piaskową:
Babkę gotowaną możemy ozdobić tak jak każdą inną babkę z piekarnika. Po wystudzeniu polewamy ją:
Do ozdoby sprawdzą się także małe czekoladowe jajka, króliczki lub samodzielnie przygotowane figurki z masy cukrowej.
Komentarze