Babka serowa

Babka serowa to fantastyczna propozycja na Wielkanoc, ale i nie tylko. Równie dobrze sprawdzi się podczas innych spotkań w gronie najbliższych lub jako dodatek do popołudniowej filiżanki kawy. Jest wilgotna, puszysta z delikatnym, cytrynowym posmakiem – innym słowy, po prostu pyszna. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

babki

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 147 głosów)


Babka serowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 °C. Formę do babki smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Cukier łączymy z cukrem waniliowym. Ser rozdrabniamy widelcem.

  • 2.

    Pyszna babka serowa: Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy, dodając po łyżce cukru. Nie przerywając ucierania, dodajemy po 1 jajku. Dodajemy żółtko, rozdrobniony ser, skórkę̨ i sok z cytryny (0,5 łyżeczki zostawiamy na później), wsypujemy mąkę̨. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. 

  • 3.

    Pieczenie babki: Masę̨ przelewamy do przygotowanej formy. Babkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i  pieczemy przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Następnie lekko ja studzimy, wyciągamy z formy i przekładamy na kratkę. Odstawiamy ją do całkowitego wystygnięcia.

  • 4.

    Lukier królewski: Cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy białko i sok z cytryny. Ubijamy na niskich obrotach przez około 15 minut. Polewamy babkę̨ serową gotowym lukrem, dekorujemy posiekanymi orzechami. Odstawiamy do zastygnięcia. 

Porady

  • Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka należy wyjąć z lodówki na około 15 minut przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta. Można też ogrzać je w szybszy sposób – wystarczy włożyć je do miski i zalać ciepłą wodą. 
  • Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, można dodać do niego nieco więcej soku z cytryny. Można również dosypać do niego odrobinę barwinka spożywczego. Kolorowa babka serowa z pewnością przypadnie do gustu wszystkim dzieciom.
  • Babkę z serem polecamy piec bez funkcji termoobiegu, w piekarniku nastawionym na grzanie góra–dół. 
  • By upewnić się, czy baba serowa jest już upieczona, należy nakłuć ją drewnianym patyczkiem. Jeżeli po wyjęciu, będzie on suchy, to ciasto jest gotowe. Z kolei, jeśli będą się na nim znajdowały mokre kawałki masy, należy wydłużyć czas pieczenia.
  • Babkę twarogową najlepiej piec w specjalnej formie z kominem. Jeżeli jej nie posiadacie, możecie upiec ją w klasycznej tortownicy. Wówczas czas pieczenia może jednak odbiegać od podanego w przepisie. 
  • Twaróg na babkę serową powinien mieć zwartą konsystencję. Z tego powodu nie polecamy dodawać do ciasta gotowych serków z wiaderka, gdyż z reguły są one zbyt wodniste. 
  • Jeśli nie używacie masła, możecie przygotować babkę serową na oleju.
  • Choć babka serowa smakuje świetnie sama w sobie, można ją podawać w towarzystwie świeżych owoców, słodkiej śmietanki, gałki ulubionych lodów lub sosu waniliowego.

Notka redakcyjna

Babka serowa wilgotna – przepis

Przepis na babkę serową nie należy do najtrudniejszych. Kluczowy jest proces miksowania wszystkich składników. Masa powinna mieć jednolitą, ale nie nazbyt napowietrzoną konsystencję. Warto jednak włożyć odrobinę trudu w jej odpowiednie przygotowanie, by móc cieszyć się zniewalającym smakiem gotowego wypieku. 

Podstawową recepturę na babkę z twarogiem można urozmaić wedle swoich upodobań. Ciasto świetnie smakuje z dodatkiem wiśni, malin, jagód, czy innych, ulubionych owoców. Mogą być one zarówno mrożone, jak i świeże. Można też dodać do niego kakao lub posiekaną na drobne kawałki czekoladę gorzką, mleczną lub białą. Ciekawie smakuje też babka z ananasem. Jego słodko–kwaśny smak idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. 

Jak ozdobić babkę z białym serem? 

W klasycznej wersji przepisu babkę z serem ozdabia się samym lukrem. Można jednak pokusić się również o posypanie jej ulubionymi bakaliami, płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami. Dobrze prezentuje się również po ozdobieniu perełkami cukrowymi, kolorową posypką lub jadalnym złotkiem.

Babkę można też polać domową polewą z czekolady, sosem karmelowym czy adwokatowym. W sklepach dostępne są również rozmaite, gotowe ozdoby z czekolady, które wystarczy wbić w wierzch gotowej baby. Można też udekorować ją figurkami z lukru plastycznego lub masy cukrowej.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy