Babka serowa to fantastyczna propozycja na Wielkanoc, ale nie tylko. Równie dobrze sprawdzi się podczas innych spotkań w gronie najbliższych lub jako dodatek do popołudniowej filiżanki kawy. Jest wilgotna i puszysta, ma delikatny cytrynowy posmak – innymi słowy jest po prostu pyszna. Babka twarogowa udekorowana lukrem królewskim i posypana siekanymi orzechami będzie się pięknie prezentować na świątecznym stole.
AdobeStock
(średnia 4.49 z 149 głosów)
Przygotowanie: masło i jajka wyjmujemy z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową, zanim zaczniemy je ucierać z cukrem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C. Formę, w której będzie się piekła nasza babka serowa, smarujemy tłuszczem i podsypujemy bułką tartą. Ser rozdrabniamy widelcem. Orzechy do dekoracji (dowolny rodzaj) siekamy.
Ciasto: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując, dodajemy po jednym jajku i żółtko. Kiedy otrzymamy jednolitą, puszystą masę, łączymy ją z rozdrobnionym serem oraz otartą skórką i sokiem z cytryny (pół łyżeczki soku odkładamy do lukru). Wsypujemy mąkę. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników.
Pieczenie babki: masę przelewamy do przygotowanej formy. Wstawiamy ją do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50 minut. Następnie lekko ją studzimy, wyciągamy z formy i przekładamy na kratkę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Lukier królewski: cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy białko i sok z cytryny. Ubijamy na niskich obrotach przez około 15 minut do uzyskania aksamitnego, gładkiego lukru.
Dekorowanie: polewamy babkę serową gotowym lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami. Odstawiamy do zastygnięcia.
Porady
- Jeśli lukier będzie zbyt gęsty, możemy dodać do niego nieco więcej soku z cytryny. Można również dosypać do niego odrobinę barwinka spożywczego. Kolorowa babka serowa z pewnością przypadnie do gustu wszystkim dzieciom.
- Aby sprawdzić, czy babka twarogowa jest już upieczona, należy nakłuć ją drewnianym patyczkiem. Jeżeli po wyjęciu będzie suchy, to znaczy, że ciasto jest gotowe. Z kolei jeśli będą się na nim znajdowały mokre kawałki masy, powinniśmy wydłużyć czas pieczenia.
- Babka z serem będzie się pięknie prezentowała na świątecznym stole, jeśli upieczemy ją w specjalnej formie z kominem. Jeżeli takiej nie posiadamy, możemy upiec ją w klasycznej tortownicy. Wówczas czas pieczenia może jednak odbiegać od podanego w przepisie.
- Twaróg na babkę powinien mieć zwartą konsystencję. Nie polecamy dodawać do ciasta gotowych serków z wiaderka, które są z reguły wodniste.
- Jeśli nie chcemy używać masła, równie dobrze możemy przyrządzić ciasto na oleju. Zawiera on mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i wypiek na jego bazie jest nieco zdrowszy.
- Choć babka z twarogiem smakuje świetnie sama w sobie, możemy ją podawać w towarzystwie świeżych owoców, słodkiej śmietanki, gałki ulubionych lodów lub sosu waniliowego.
- Babka serowa dobrze znosi niską temperaturę. Jeśli zrobiliśmy jej za dużo, możemy ją podzielić na porcje, owinąć w folię spożywczą i zamrozić.
W klasycznej wersji przepisu dekorujemy ciasto na Wielkanoc lukrem królewskim i posiekanymi orzechami. Jakie jeszcze ozdobne dodatki pasują do babki z serem? Oto kilka propozycji:
Babka jest klasycznym świątecznym wypiekiem. Nie tylko jest pyszna i puszysta, ale też pięknie prezentuje się na uroczystym stole. Przygotowując się na Wielkanoc, możemy wybierać z całej gamy ciast w podobnym stylu, o różnych smakach. Może w tym roku zdecydujemy się na upieczenie takich pyszności jak:
Komentarze