REKLAMA

Babka drożdżowa

8 przepisów

StockFood_11179209_Layout_Babka_Easter_cake_Poland_with_white_icing_and_sliced_almonds-min-min

Babka drożdżowa to pyszne ciasto, które świetnie sprawdza się na różne okazje, lecz przede wszystkim na Wielkanoc oraz karnawał. Lubią ją zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Jest to wypiek prosty w przygotowaniu, jednak trzeba pamiętać o przestrzeganiu kilku ważnych zasad podczas przygotowywania i pieczenia ciasta. Przedstawiamy inspiracje na babkę drożdżową w różnych wersjach, a także odpowiadamy na pytanie, co zrobić, aby wyszła pyszna i wilgotna.

Tradycyjna babka drożdżowa 

Babka drożdżowa w wersji tradycyjnej powstaje z kilku prostych składników. Podstawą są żółtka jaj, świeże drożdże, mąka pszenna, mleko oraz masło. Często wewnątrz ciasta znajdują się rodzynki. Ciasto drożdżowe nazywane babką było pieczone w Polsce już w XVII wieku. Od początku symbolizowało dobrobyt oraz wskazywało na umiejętności kulinarne pani domu. Jego nazwa pochodzi od kształtu przypominającego kobiecą spódnicę. Prawidłowo przygotowana babka drożdżowa powinna być wilgotna, puszysta, miękka i delikatna.  

Aby babka drożdżowa wyszła puszysta, warto dodać do niej nieco oleju. Wypiek ten uda się pod warunkiem dobrego zagniecenia wszystkich składników na ciasto. Ważne jest również to, aby składniki były odpowiednio świeże – zwłaszcza jajka i drożdże. Jeżeli tego typu ciasto drożdżowe opada, to najprawdopodobniej zbyt późno zostało wyjęte z piekarnika i dostało się od nie niego zbyt dużo powietrza. Kiedy natomiast babka nie wyrasta, powodów tego należy upatrywać w zbyt niskiej temperaturze pieczenia lub otwieraniu drzwiczek piekarnika podczas pieczenia – może to powodować spadek temperatury. Problem może także wynikać z tego, że użyte zostały zbyt zimne składniki lub zastosowano nieświeże drożdże. Babka drożdżowa nadaje się do pieczenia w różnego typu blaszkach – metalowych, silikonowych, ceramicznych czy szklanych. 

Jak sprawić, żeby babka drożdżowa była wilgotna? 

Babka drożdżowa na Wielkanoc smakuje wybornie, jeżeli jest lekko wilgotna. Dzięki temu zachowuje również przez dłuższy czas świeżość. W tym celu warto dodać do ciasta sporą ilość masła, a także śmietanę kremówkę lub jogurt naturalny. Istotne jest także to, aby ciasto nie było pieczone przez zbyt długi czas, gdyż naraża to na ryzyko jego wysychania, a w efekcie utraty wilgotności.  

Z czym zrobić babkę drożdżową? 

Babkę drożdżową można przygotowywać z różnymi smacznymi dodatkami. Najczęściej dodaje się do niej rodzynki, lukier cytrynowy oraz cukier puder. Można również zrobić tego typu ciasto drożdżowe z innymi suszonymi owocami, takimi jak np. śliwki, morele czy figi. Babka wielkanocna świetnie komponuje się również z migdałami, orzechami, makiem, sezamem oraz różnego rodzaju konfiturami. Zamiast białym cukrem można posłodzić ją przy użyciu miodu lub ksylitolu. Często do babki drożdżowej dodaje się kakao, dzięki czemu ładniej prezentuje się na stole. Można również zrobić ją ze słodką polewą czekoladową – wtedy zapewne zasmakuje dzieciom. 

Tradycyjna babka piaskowa wychodzi świetne z połączenia mąki pszennej z ziemniaczaną. Warto dodać do niej kakao, dzięki czemu uzyskuje piękną, żółto-brązową barwę. Smakuje doskonale z dodatkiem cukru waniliowego, masła, soku z cytryny, likieru oraz polewy czekoladowej z mlekiem. Można także posypać ją wiórkami kokosowymi lub migdałami. Babka cytrynowa wybornie smakuje również z orzechami. Do przygotowania polewy można również użyć jogurtu naturalnego, mleka kokosowego oraz serka mascarpone – dzięki temu wyjdzie ona wyjątkowo kremowa. 

Ciekawym pomysłem na wielkanocny wypiek są rogaliki drożdżowe, które sprawdzą się także świetnie podczas każdej imprezy. Wychodzą wyśmienite z nadzieniem migdałowym, zmielonymi orzechami włoskimi oraz śmietaną kremówką. Jest to wyjątkowo pożywna przekąska, która smakuje zwłaszcza dzieciom – zwłaszcza jeżeli rogaliki są podane ze słodką polewą czekoladową. 

Warto również upiec bułeczki drożdżowe z konfiturami. Są na tyle słodkie i puszyste, że w mgnieniu oka znikają ze stołu i szybko rozpływają się w ustach. Można użyć m.in. konfitury wiśniowej, śliwkowej czy różanej. Dostojnie na wielkanocnym stole będzie prezentował się także warkocz drożdżowy z boczkiem i cebulą – najlepiej smakuje z dodatkiem kminku, masła i parzonego boczku. Babka drożdżowa parzona świetnie wychodzi z dodatkiem rumu, przez co staje się wyjątkowo wykwintną przekąską. Innym pomysłem jest babka drożdżowa z ponczem na bazie likieru pomarańczowego i soku z cytryny oraz racuchy drożdżowe z mlekiem i miodem