Babka piaskowa

Babka piaskowa, która zaskoczy i zachwyci wszystkich gości przy wielkanocnym stole i nie tylko, a do tego nieziemsko smakuje. W środku znajdziemy połączenie trzech kolorów, uzyskanych ze szpinaku, kakao i cytryny. Jest jednocześnie trochę jak ciasto leśny mech, a trochę jak babka kakaowa, do tego żółte, cytrynowe orzeźwienie. Przepis na tę wyjątkową babę pochodzi ze specjalnego wydania magazynu "Sól i Pieprz" 1/2021.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta babki desery

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
70 kcal
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.18 z 224 głosów)


Babka piaskowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mikser jajka 1.

    Babka piaskowa przepis: formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180° C. Szpinak rozmrażamy, przekładamy na sitko, dokładnie odciskamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie wlewamy olej i mleko, wsypujemy mąkę i mieszamy.

  • Kakao 2.

    Łączenie smaków: cytrynę wyparzamy, z połowy ścieramy skórkę. Masę na babkę dzielimy na trzy części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej skórkę z cytryny, a do trzeciej szpinak. Masę nakładamy na przemian do przygotowanej formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut, w tym czasie upiecze się pyszna babka. Babkę piaskową podajemy oprószoną cukrem pudrem.

Kalorie: 70

Ilość porcji: 16

Porady

  • Rozmrożenie szpinaku trwa długo, dlatego można przełożyć brykiet do miski i zostawić na noc w lodówce. Przepis na babkę piaskową uda się również, gdy wykorzystamy do niego świeże, zmiksowane liście.
  • Dodanie oleju i szpinaku sprawi, że powstanie wilgotna babka piaskowa, którą będzie się jadło naprawdę przyjemnie.
  • Z powodzeniem możemy zrobić również dwukolorową babkę piaskową, wtedy ciasto dzielimy na dwie porcje.
  • Zamiast szpinaku do babki piaskowej mogą być użyte barwniki spożywcze, jednak te naturalne, jak w naszym przepisie, są o niebo zdrowsze i są odpowiednie dla alergików.
  • Ciasto babka piaskowa może być zrobiona również w wersji bez cukru, będzie wtedy odpowiednia dla cukrzyków – wybieramy wtedy zdrowszy zamiennik, np. erytrol.
  • Wegańską babkę piaskową przygotujemy zastępując mleko, roślinnym odpowiednikiem, a jajko namoczonym w wodzie i zmielonym siemieniem lnianym.
  • Sprawdź również inne sposoby na przygotowanie pysznej babki!

Notka redakcyjna

Jak zrobić babkę piaskową?

Babka piaskowa to ciasto na Wielkanoc, które musi zagościć na świątecznym stole. Prosta w przygotowaniu i formie, ale pyszna – delikatna i miękka, ale puszysta. Ciasto nie powinno też być za suche! Babkę piaskową można modyfikować, dodając na przykład kakao – jak w tym przepisie. Można ją również piec w różnych formach – odpowiednia jest tak zwykła keksówka, jak tradycyjna forma na babkę.


Jak upiec babkę piaskową? Nic prostszego! Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich mąkę i płynne składniki, aż powstanie masa, w której będzie upieczona babka. Przepis poleca, żeby ciasto podzielić na trzy części. Pierwsza część doprawiona zostaje skórką z cytryny – będzie to ta jasna, słodka część naszego ciasta. Do drugiej części dodajemy 3 łyżki kakao, a do trzeciej odciśnięty z wody szpinak. Masy wlewamy naprzemiennie. Babka piaskowa będzie mieć marmurkowy efekt, jeśli na koniec zamieszamy całe ciasto kilkoma długimi ruchami patyczkiem.


Ile kalorii ma babka piaskowa? Dużo zależy od użytych składników i ilości cukru, jednak przyjęło się, że babka ma około 400 kcal w 100 gramach ciasta.


Jak udekorować babkę piaskową?

Babka piaskowa powinna pojawić się na stole pięknie udekorowana. Jak można ją łatwo przyozdobić? Najprościej jest posypać ją cukrem pudrem. Można spróbować położyć na niej listki wiosennych roślin i wtedy obsypać ją cukrem, a następnie zdjąć liście. W ten sposób powstanie piękna, wzorzysta babka.


Przepis na eleganckie ciasto może wykorzystać też lukier. Dzięki szerokiemu wachlarzowi dostępnych barwników spożywczych można łatwo przygotować kolorową polewę. Sprawdź również nasze rady, jak przygotować idealny słodko–kwaśny lukier. Taka babka piaskowa może być podana razem z czekoladowymi lub plastikowymi pisankami. Wykorzystanie jajeczek jako ozdoby ciasta to świetny patent.


Przepis na babkę piaskową będzie równie pyszny, jeśli zostanie ona polana czekoladą. Rozpuść gorzką czekoladę (100 g) w 50 ml mleka i dodaj 40 g masła. Wymieszaj na gładką masę i odczekaj chwilę, aż czekolada przestygnie i nieco zgęstnieje. Polane ciasto możesz jeszcze posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Babka będzie pyszna i piękna!


A skoro jesteśmy w temacie ozdób i dekoracji – przed śniadaniem wielkanocnym warto obejrzeć to wideo, żeby zainspirować się, jak pięknie można nakryć świąteczny stół oraz jakie ozdoby możemy przygotować.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy