Babka piaskowa

Doskonała babka piaskowa - przepis na nią dostałam dawno temu od babci.

CiastababkiDesery

Czas przygotowania:
20 min.
Ocena:

(średnia 4.2 z 215 głosów)

Składniki:

  • mąka ziemniaczana 150 g
  • mąka pszenna 150 g
  • cukier biały 200 g
  • margaryna 200 g
  • jajka 4 szt
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 1-2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 torebeczka
  • sok cytrynowy 0,5 łyżki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Żółtka utrzyj z cukrem i margaryną na jednolitą masę, powoli dosyp zmieszane mąki i proszek do pieczenia.
  • Następnie ubij białka na sztywną pianę, dodaj sok z cytryny.
  • Wszystko razem delikatnie połącz.
  • Ciasto na babkę piaskową powinno być gęste.
  • Rozdziel je na 2 części, jedną od razu wylej na blachę, a do drugiej dodaj kakao i również wylej na białą cześć.
  • Wstaw do pieca, piec ok 45-60 min.
  • Ja zawsze piekę to ciasto w podłużnej blaszce, tzw. keksówce.
  • Polej czekoladą lub posyp cukrem pudrem.

Porady

Babkę piaskową warto udekorować - posyp cukrem pudrem, polej lukrem lub polej czekoladą. Rozpuść gorzką czekoladę (100 g) w 50 ml mleka i dodaj 40 g masła. Wymieszaj na gładką masę i odczekaj chwilę, aż czekolada przestygnie i nieco zgęstnieje. Polane ciasto możesz jeszcze posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Babka piaskowa będzie pyszna i piękna!

Sprawdź też nasz poradnik, jak zrobić lukier!

Notka redakcyjna

Babka piaskowa to ciasto na Wielkanoc, które musi zagościć na świątecznym stole. Prosta w przygotowaniu i formie, ale pyszna - delikatna i miękka, ale puszysta. Ciasto nie powinno też być za suche! Babkę piaskową można modyfikować, dodając na przykład kakao - jak w tym przepisie. Można ją również piec w różnych formach - odpowiednia jest tak zwykła keksówka, jak i tradycyjna forma na babkę.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy