Babka piaskowa

Przepis dostałam od babci bardzo dawno temu :)

Dodany przez:

babka piaskowa

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.36 z 25 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • mąka ziemniaczana 150 g
  • mąka pszenna 150 g
  • cukier biały 200 g
  • margaryna 200 g
  • jajka 4 szt
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 1-2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 torebeczka
  • sok cytrynowy 0,5 łyżki

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na jednolitą masę, powoli dosypywać zmieszane mąki i proszek do pieczenia.
  2. Następnie ubić białka na sztywną pianę, dodać sok z cytryny.
  3. Wszystko razem delikatnie połączyć.
  4. Ciasto powinno być geste.
  5. Rozdzielić na 2 części, jedną białą wylać na blachę, a do 2 dodać kakao i również wylać na białą cześć.
  6. Wstawić do pieca, piec ok 45-60 min.
  7. Ja zawsze piekę te ciasto w podłużnej blaszce, tzw. keksówce.
  8. Polać czekolada lub posypać cukrem pudrem.

Wskazówki

Babkę piaskową warto udekorować - posyp cukrem pudrem, polej lukrem lub polej czekoladą. Rozpuść gorzką czekoladę (100 g) w 50 ml mleka i dodaj 40 g masła. Wymieszaj na gładką masę i odczekaj chwilę, aż czekolada przestygnie i nieco zgęstnieje. Polane ciasto możesz jeszcze posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Babka piaskowa będzie pyszna i piękna!

Sprawdź też nasz poradnik, jak zrobić lukier!

Komentarz redakcji

Babka piaskowa to ciasto na Wielkanoc, które musi zagościć na świątecznym stole. Prosta w przygotowaniu i formie, ale pyszna - delikatna i miękka, ale puszysta. Ciasto nie powinno też być za suche! Babkę piaskową można modyfikować, dodając na przykład kakao - jak w tym przepisie.
Wielkanoc Babka piaskowa deser ciasto Babka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze