Babka piaskowa to prosty i pyszny wypiek nie tylko na Wielkanoc. Wymaga małej ilości składników, a jej przygotowanie zajmuje niecałe 30 min. Jeśli chcemy urozmaicić przepis, możemy dodać orzechy, kandyzowane owoce, polewę lub lukier. Równie dobrze smakuje z dżemem owocowym, nutellą lub innymi przetworami z domowej spiżarni. Co więcej, babkę piaskową możemy zrobić także w wersji bezglutenowej.
Getty Image
(średnia 4.18 z 224 głosów)
Na początku: oddzielamy białka od żółtek, w osobnej misce mieszamy mąkę pszenną z ziemniaczaną.
Ucieranie masy na ciasto: masło miksujemy na wysokich obrotach na puszysty krem. Dodajemy szczyptę soli, a następnie stopniowo – cukier i żółtka. Po dodaniu każdego żółtka, należy miksować masę przez ok. 1 min.
Białka: ubijamy na sztywną pianę w osobnym, czystym i suchym naczyniu. Pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli, a następnie – przygotowaną wcześniej masę. Całość ostrożnie mieszamy łyżką, aby nie popsuć struktury piany.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160°C. Formę na babkę o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Pieczenie: ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 60 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy babka piaskowa jest już gotowa. Jeśli tak, wyjmujemy ją z piekarnika.
Studzenie: ciasto pozostawiamy w formie do czasu, aż całkowicie wystygnie. Następnie odwracamy babkę i wykładamy ją na paterę lub talerz.
Ilość porcji: 16
Porady
- Jeśli chcemy przygotować bezglutenową babkę, wystarczy mąkę pszenną zastąpić ziemniaczaną. W sumie będziemy potrzebować 300 g skrobi.
- Babka piaskowa nie wymaga użycia proszku do pieczenia. Jeśli dobrze ubijemy żółtka z masłem i pianę z białek, babka ładnie wyrośnie i nie będzie miała zakalca.
- Piana z białek powinna być tak sztywna, aby mogła utrzymać się w misce, którą odwrócimy do góry dnem.
- Do ciasta można dodać sok lub startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Wystarczy sok wyciśnięty z jednego cytrusa, aby babka piaskowa nabrała pięknego aromatu owoców.
W podobny sposób możemy zrobić babkę piaskową z olejem. Można powiedzieć, że jest to szybszy wariant, który nie wymaga długiego ucierania masła i żółtek. Jednak do ciasta z olejem trzeba użyć proszku do pieczenia – wystarczy 10 g.
Babka piaskowa to wdzięczne ciasto do ozdabiania. W dekoracji wypieku sprawdzą się:
Dodatkowo można posypać babkę:
Bazując na podstawowym przepisie, możemy przygotować babkę marmurkową – w której jasna warstwa przeplata się z kakaową. Jak to zrobić?
Jeśli chcemy, aby babka piaskowa miała więcej kolorowych warstw, do części ciasta możemy dodać kisiel o wybranym smaku (jak w przepisie na ciasto tulipan).
Komentarze