Babka piaskowa

Babka piaskowa z niespodzianką! Takie wielkanocne ciasto zrobi wrażenie na wszystkich przy stole. Babka piaskowa trójkolorowa smakuje trochę jak leśny mech, a trochę jak babka kakaowa. Wersję na taki wypiek znajdziecie w magazynie "Sól i Pieprz" wydanie specjalne 1/2021 - najnowszy numer w sprzedaży.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta babki Desery

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
70 kcal
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.18 z 224 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Mikser jajka 1.

    Przepis na babkę jest prosty. Formę do babki posmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Szpinak rozmrozić, przełożyć na sitko, dokładnie odcisnąć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie wlać olej i mleko, wsypać mąkę i wymieszać.

  • Kakao 2.

    Cytrynę wyparzyć, zetrzeć z połowy skórkę. Masę na babkę podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej skórkę z cytryny, a do trzeciej szpinak. Masę nakładać na przemian do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 45 minut, w tym czasie upiecze się pyszna babka. Przepis poleca, aby ciasto podawać oprószone cukrem pudrem.

Kalorie: 70

Ilość porcjii: 16

Porady

  • Rozmrożenie szpinaku trwa długo, dlatego można przełożyć brykiet do miski i zostawić na noc w lodówce. Przepis na babkę piaskową z niespodzianką uda się również, gdy wykorzystamy do niego świeże, zmiksowane liście.
  • Sprawdź również inne sposoby na przygotowanie pysznej babki!
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić babkę piaskową?

Babka piaskowa to ciasto na Wielkanoc, które musi zagościć na świątecznym stole. Prosta w przygotowaniu i formie, ale pyszna - delikatna i miękka, ale puszysta. Ciasto nie powinno też być za suche! Babkę piaskową można modyfikować, dodając na przykład kakao - jak w tym przepisie. Można ją również piec w różnych formach - odpowiednia jest tak zwykła keksówka, jak i tradycyjna forma na babkę. Jak upiec babkę piaskową? Nic prostszego! Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich mąkę i płynne składniki, aż powstanie masa, w której będzie upieczona babka. Przepis poleca, aby ciasto podzielić na trzy części. Pierwsza część doprawiona zostaje skórką z cytryny – będzie to ta jasna, słodka część naszego ciasta. Do drugiej części dodajemy 3 łyżki kakao, a do trzeciej odciśnięty z wody szpinak. Masy wlewany naprzemiennie. Babka piaskowa będzie mieć marmurkowy efekt, jeśli na koniec zamieszamy całe ciasto kilkoma długimi ruchami patyczkiem. Ile kalorii ma babka piaskowa? Dużo zależy od użytych składników i ilości cukru, jednak przyjęło się, że babka ma około 400 kcal w 100 gramach ciasta.

Jak udekorować babkę piaskową? 

Babka piaskowa powinna pojawić się na stole pięknie udekorowana. Jak można ją łatwo przyozdobić? Najprościej jest posypać ją cukrem pudrem. Można spróbować położyć na nie listki wiosennych roślin i wtedy odsypać ją cukrem, a następnie zdjąć liście. W ten sposób postanie piękna, wzorzysta babka. Przepis na eleganckie ciasto może wykorzystać też lukier. Dzięki szerokiemu wachlarzowi dostępnych barwników spożywczych można łatwo przygotować kolorową polewę. Sprawdź również nasze rady, jak przygotować idealny słodko-kwaśny lukier. Taka babka piaskowa może być podana razem z czekoladowymi lub plastikowymi pisankami. Wykorzystanie jajeczek jako ozdoby ciasta to świetny patent. Przepis na babkę piaskową będzie równie pyszny, jeśli zostanie ona polana czekoladą. Rozpuść gorzką czekoladę (100 g) w 50 ml mleka i dodaj 40 g masła. Wymieszaj na gładką masę i odczekaj chwilę, aż czekolada przestygnie i nieco zgęstnieje. Polane ciasto możesz jeszcze posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Babka piaskowa będzie pyszna i piękna!

A skoro jesteśmy w temacie ozdób i dekoracji – przed śniadaniem Wielkanocnym obejrzeć to wideo, aby zainspirować się, jak pięknie można nakryć świąteczny stół oraz jakie ozdoby możemy przygotować.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy