REKLAMA

Babka budyniowa

Babka budyniowa to pyszna i oryginalna wariacja na temat tradycyjnej babki wielkanocnej. Ta puszysta i wilgotna w środku babka to świetny wypiek świąteczny, ale możemy przygotować go również w na inne okazje. Babka budyniowa bazuje na budyniach, które zastępują mąkę pszenną – dzięki temu jest ona znacznie lżejsza i mniej kaloryczna. Babka budyniowa świetnie smakuje serwowana z lukrem cytrynowym czy polewą czekoladową. Dodatek budyniu – waniliowego lub śmietankowego – sprawia, że nabiera ona charakterystycznego posmaku, dzięki czemu nie potrzebuje bogatych i wyrazistych w smaku dodatków. Przepis na babkę budyniową pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" wydanie specjalne Ciasta na Wielkanoc. Nowy numer magazynu w sprzedaży!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta babki Desery budynie

Czas przygotowania:
55min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 164 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Mąka przesiewanie 1.

    Przepis na babkę budyniową zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180°C. Dalej dużą formę do babki smarujemy masłem. Mąkę przesiewamy z budyniem i proszkiem do pieczenia.  Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Nie przerywając ucierania, dodawać po 1 jajku i po 1 łyżce mąki z budyniem i proszkiem.

  • Biała czekolada kawałki 2.

    Ciasto na babkę budyniową przelewamy do przygotowanej formy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, w razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia. Ostudzić na kratce. Polewa: czekoladę łamiemy i razem ze śmietanką roztapiamy w kąpieli wodnej. Wystudzoną babkę wkładamy na paterę i polewamy polewą z białej czekolady. 

Porady

  • Wszystkie składniki na babkę budyniową powinny mieć temperaturę pokojową. 
  • W mocno żebrowanej formie z cienkiej blachy babka może łatwiej się przypalić. Pamiętajmy, aby dokładnie posmarować formę i posypać bułką tartą, kaszą manną albo mielonymi migdałami. Na rynku mamy bardzo duży wybór foremek do babek -  metalowych, szklanych, silikonowych i ceramicznych. Wobec tego warto sprawdzić, jaka najlepiej sprawdza się do danego ciasta i nadaje do naszego piekarnika.
  • Do babki budyniowej możemy wykorzystać budyń waniliowy lub śmietankowy – według uznania i indywidualnych preferencji. 
  • Wielkanocną babkę budyniową możemy podawać z cukrem pudrem, lukrem cytrynowym lub polewą czekoladową. Świetnie sprawdzą się również gotowe wyroby dekoracyjne z cukru np. kwiatuszki. 
  • Babkę budyniową nie musimy koniecznie przygotowywać i serwować na Wielkanoc. Świetnie sprawdzi się ona do kawy czy herbaty również w pozostałe dni w roku. W takim przypadku możemy zrezygnować z charakterystycznego kształtu babki, a zamiast tego przygotować ciasto na bazie naszego przepisu np. w keksówce. 
  • W przepisie do wykonania ciasta rekomendujemy wykorzystać masło. Jednakże popularnym wariantem naszej propozycji jest babka budyniowa na oleju rzepakowym lub słonecznikowym – dodaje się go zamiast wspomnianego wyżej masła. 
     

Notka redakcyjna

Babka to popularne ciasto wielkanocne, bez którego wiele z nas nie wyobraża sobie świąt. Tradycja wypiekania babek jest kilkuwieczna – pierwsze baby były wypiekane już w XVII głównie w krajach zachodnioeuropejskich. Co ciekawe, niegdyś pieczono je w Wielki Piątek w piecu chlebowym. Wiąże się z nimi kilka ciekawych przesądów, w tym m.in. ten, który mówi, że podczas pieczenia babki nie powinno być w domu żadnego mężczyzny, gdyż w przeciwnym razie nie będzie mogła ona w spokoju wyrosnąć. Tradycyjną babkę wielkanocną przygotowuje się na bazie mąki pszennej, masła, proszku do pieczenia i cukru. Obecnie znanych jest wiele różnych wariacji na temat babek wielkanocnych. 


Rodzaje babek wielkanocnych 


Najpopularniejszym rodzajem babki wielkanocnej jest babka piaskowa, którą przygotowuje się z mąki pszennej, ziemniaczanej, a także z jajek, cukru, masła i proszku do pieczenia. Innym popularnym wariantem tego świątecznego wypieku jest babka majonezowa, którą przygotowuje się podobnie jak babkę piaskową, z tą różnicą, że masło zastępuje się majonezem. Chętnie przyrządzana babką jest również babka drożdżowa, w której oprócz mąki, jajek, masła i cukru wykorzystuje się również mleko i drożdże. Pisząc o rodzajach babek wielkanocnych nie sposób nie wspomnieć również o babce marmurkowej ucieranej na maśle lub na oleju rzepakowym. Powstaje ona z dwóch różnych mas – białej (z dodatkiem białej czekolady) i czarnej (z dodatkiem kakao). Znana jest także babka budyniowa na oleju, w której zamiast mąki pszennej i ziemniaczanej dodaje się budynie
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy