Lukier

47 przepisów

lukier

Lukier to rozpuszczony cukier, tworzący po zastygnięciu polewę podkreślającą smak i dekorującą wiele różnych wypieków. By powstał dobry lukier, należy go rozpuścić w wodzie, soku owocowym, mleku lub białku jaja kurzego. Przepis na lukier może być nieco inny gdy chcemy by był bardziej gęsty, a inny gdy potrzebujemy lukru rzadkiego. Jak się robi lukier i do czego konkretnie można go użyć? Czy domowy lukier może być dietetyczny?

Jak zrobić dobry lukier?

Lukier to specjalna polewa z cukru, który rozprowadzony jest w wodzie, mleku, soku owocowym czy białku jaja kurzego. Może mieć gęstą konsystencję - wówczas znany jest jako lukier królewski. Do jego wykonania wystarczy cukier puder i białko jaja kurzego. Taki lukier idealnie się sprawdza gdy chcemy misternie ozdobić jakieś ciasto czy ciasteczka. Bardziej półpłynną, rzadką konsystencję ma lukier znany jako cukierniczy. Do jego wykonania potrzebujemy cukru pudru, a także płynu, w którym można go rozpuścić, przy czym może to być zarówno woda, jak i mleko, albo też sok owocowy (najlepiej sok z cytryny). Istnieje jeszcze lukier plastyczny, który posiada bardzo zwartą konsystencję. Jest wręcz nieco gumowaty, dzięki czemu można z niego tworzyć na przykład drobne figurki do ustawienia na torcie.

Jak zrobić lukier by był pyszny i mógł właściwie spełnić swoją rolę? Trzeba się trzymać przepisu, a przede wszystkim ustalonych proporcji. Nie trzeba się jednak martwić, jeśli lukier jest zbyt gęsty lub zbyt płynny - zawsze można bowiem dodać do niego nieco wody by się rozrzedził, albo nieco więcej cukru, żeby go zagęścić. 

Co zrobić żeby lukier zastygł?

Lukier ma być smacznym dodatkiem do wypieków, przy czym jego zadaniem jest również ładne udekorowanie danego deseru. Nie będzie to możliwe, jeśli lukier nie będzie chciał zastygnąć. Lepiej oczywiście dać mu nieco więcej czasu, ponieważ jest to bardzo naturalny proces i na pewno w końcu nastąpi. Jeśli jednak nam się spieszy, bo już nałożyliśmy lukier na pierniki, a chcemy robić następne, albo na przykład zbliża się czas podania polukrowanych smakołyków, a on nie chce zastygnąć, można skorzystać z pomocy piekarnika. Wysoka temperatura powinna szybko poradzić sobie z problemem - trzeba jednak uważać, by nie przypiekła zbytnio już upieczonych rzeczy, pokrytych tym lukrem. Piekarnik należy nagrzać do 200 stopni Celsjusza i włożyć tam ciastka czy ciasto na 2-3 minuty. Wykonując lukier z białek, mleka czy wody, można dodać do niego prócz cukru także łyżkę stopionego masła. Dzięki temu polewa będzie bardziej błyszcząca. 

Czy można zrobić lukier fit?

Lukier do ciasta czy lukier do pierników kojarzy nam się zwykle z czymś bardzo słodkim. Rzeczywiście, skoro lukier wykonywany jest z cukru, będzie nawet niezwykle słodkim dodatkiem do deseru. Kto jednak nie chce nadużywać cukru, musi go ograniczać, albo po prostu dba o linię, może wykonać bez tradycyjnego cukru równie pyszny lukier. Jak zrobić coś takiego? Wystarczy posłużyć się zamiennikami cukru - takimi jak ksylitol lub erytrol. Trzeba jedynie zmiażdżyć/zblendować taki słodzik, by zaczął przypominać lekki jak puch cukier puder. 

Przepisy z lukrem

Drożdżowe ślimaki z pomarańczowym lukrem, lukrowane mazurki, jagodzianki z kruszonką i lukrem, świąteczne kakaowe pierniki z lukrem, muffinki czekoladowe z lukrem, lukrowane pączki... - to przepisy na pyszne słodkości z lukrem na wierzchu. Najpopularniejszy jest lukier cytrynowy, który idealnie pasuje smakiem do babek, serników, pierniczków, pączków czy drożdżówek. Lukier może być również barwiony przy pomocy barwników spożywczych - dzięki temu staje się jeszcze bardziej dekoracyjny, a przy jego pomocy można wyczarować niesamowite wzory i ozdoby na ciasteczkach, pierniczkach czy tortach. 

Lukier pozwala wykonać wspaniałe, tematyczne dekoracje - na przykład urodzinowe, bożonarodzeniowe czy wielkanocne. Warto wiedzieć, że ta pyszna polewa może też pełnić funkcję zlepiającą niektóre elementy - na przykład poszczególne pierniczki ułożone jeden na drugim w formie choinki. Dzięki niemu takie dekoracje jak wiórka kokosowe czy kolorowe posypki przyklejają się do wypieku i nie spadają z niego.