Babka jogurtowa

Ocena:

4.38 (183)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Babka jogurtowa to świąteczny wypiek, który zachwyca delikatnym smakiem i lekko wilgotnym ciastem. Upieczona w tradycyjnej, okrągłej formie doskonale sprawdzi się w roli głównej na śniadaniu wielkanocnym. Ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. Do dekoracji babki jogurtowej na Wielkanoc sprawdzą się słodkie akcenty w kształcie jajek.

Składniki:

  • mąka tortowa  320 g

  • proszek do pieczenia  10 g

  • jajka  4 szt.

  • cukier drobny  150 g

  • sól  2 g

  • olej rzepakowy  160 ml

  • aromat do ciasta  2 ml

  • jogurt  300 g

  • cytryna  1 szt.

  • cukier puder  120 g

Babka jogurtowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Składniki sypkie: do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Masa na ciasto: w osobnej misce ucieramy jajka z cukrem i szczyptą soli przez ok. 10 min. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wlewamy olej oraz aromat do ciasta. Następnie odstawiamy mikser, dodajemy jogurt i łyżka po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy dużą drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta.

  • Krok 3:

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175°C. Formę do babki o wysokości ok. 10 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

  • Krok 4:

    Pieczenie: do przygotowanej formy przelewamy masę na ciasto i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy babka nie jest surowa w środku przy pomocy drewnianego patyczka.

  • Krok 5:

    Stopniowe studzenie: jeśli babka jogurtowa jest już gotowa, wyłączamy piekarnik i zostawiamy uchylone drzwiczki na 10 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy w formie do przestygnięcia. Po ok. 30 min odwracamy ją i wyjmujemy z formy na kratkę do studzenia.

  • Krok 6:

    Lukier: wyciskamy sok z cytryny i mieszamy go z cukrem pudrem. Gęstym lukrem polewamy wierzch przestudzonej babki.

Porady

  • Składniki na babkę jogurtową powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do ciasta możemy dodać aromat cytrynowy, pomarańczowy, rumowy lub migdałowy.
  • Do babki odpowiedni będzie gęsty jogurt naturalny lub typu greckiego.
  • Babka jogurtowa świetnie smakuje także z dodatkiem skórki z cytryny. Przed otarciem owoców należy pamiętać o tym, aby dokładnie je wyszorować i wyparzyć.
  • Do dekoracji sprawdzi się nie tylko lukier, ale także polewa czekoladowa lub solony karmel. Polewę możemy przygotować z gorzkiej, mlecznej, białej lub różowej czekolady ruby.
  • Babkę możemy upiec także w prostokątnej foremce na keksówkę.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Babka jogurtowa – warianty przepisu

Przepis na babkę jogurtową cieszy się dużym powodzeniem, w związku z czym doczekał się wielu modyfikacji. Najbardziej popularne to:

  • babka jogurtowa z budyniem – w tej wersji do masy na babkę dodajemy budyń waniliowy w proszku, który dodaje przyjemnego aromatu i dba o kremową konsystencję ciasta,
  • babka jogurtowa z kakao – możemy dodać je do całej masy na ciasto, lub do połowy, aby wyszła dwukolorowa, jak w przepisie na babkę marmurkową,
  • babka jogurtowo–cytrynowa – do masy dodajemy nie tylko startą skórkę z cytryny, ale także ok. 45 ml soku, jak w klasycznym przepisie na babkę cytrynową,
  • babka jogurtowa z owocami – do masy możemy dodać borówki, maliny, truskawki, wiśnie lub kawałki jabłek. Aby owoce nie opadły, przed dodaniem do ciasta, należy je oprószyć mąką.

Jak ozdobić babkę jogurtową na święta?

Babka jogurtowa często zajmuje honorowe miejsce na wielkanocnym stole. Nic dziwnego – jest smaczna i łatwa do przygotowania. Świąteczny wypiek zasługuje na wyjątkową dekorację, do której warto wykorzystać:

Wybrany dodatek układamy na niezastygnięty jeszcze lukier lub polewę.

Bezglutenowa babka jogurtowa

W bezglutenowym wariancie przepisu na babkę jogurtową musimy wykluczyć mąkę pszenną. Zastępujemy ją mieszanką mąki z ciecierzycy (120 g), kukurydzianej (120 g) i ziemniaczanej (60 g). Reszta składników pozostaje bez zmian.

Możemy spróbować także innych proporcji lub zamiast mąki z ciecierzycy dodać mąkę sojową lub kokosową. Trzeba wziąć jednak pod uwagę to, że zmiana składników wpłynie na smak ciasta. Najłatwiejszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po gotową mieszankę bezglutenową.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne