Babka jogurtowa to świąteczny wypiek, który zachwyca delikatnym smakiem i lekko wilgotnym ciastem. Upieczona w tradycyjnej, okrągłej formie doskonale sprawdzi się w roli głównej na śniadaniu wielkanocnym. Ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. Do dekoracji babki jogurtowej na Wielkanoc sprawdzą się słodkie akcenty w kształcie jajek.
Getty Image
(średnia 4.38 z 183 głosów)
Składniki sypkie: do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia.
Masa na ciasto: w osobnej misce ucieramy jajka z cukrem i szczyptą soli przez ok. 10 min. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wlewamy olej oraz aromat do ciasta. Następnie odstawiamy mikser, dodajemy jogurt i łyżka po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy dużą drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175°C. Formę do babki o wysokości ok. 10 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Pieczenie: do przygotowanej formy przelewamy masę na ciasto i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy babka nie jest surowa w środku przy pomocy drewnianego patyczka.
Stopniowe studzenie: jeśli babka jogurtowa jest już gotowa, wyłączamy piekarnik i zostawiamy uchylone drzwiczki na 10 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy w formie do przestygnięcia. Po ok. 30 min odwracamy ją i wyjmujemy z formy na kratkę do studzenia.
Lukier: wyciskamy sok z cytryny i mieszamy go z cukrem pudrem. Gęstym lukrem polewamy wierzch przestudzonej babki.
Porady
- Składniki na babkę jogurtową powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do ciasta możemy dodać aromat cytrynowy, pomarańczowy, rumowy lub migdałowy.
- Do babki odpowiedni będzie gęsty jogurt naturalny lub typu greckiego.
- Babka jogurtowa świetnie smakuje także z dodatkiem skórki z cytryny. Przed otarciem owoców należy pamiętać o tym, aby dokładnie je wyszorować i wyparzyć.
- Do dekoracji sprawdzi się nie tylko lukier, ale także polewa czekoladowa lub solony karmel. Polewę możemy przygotować z gorzkiej, mlecznej, białej lub różowej czekolady ruby.
- Babkę możemy upiec także w prostokątnej foremce na keksówkę.
Przepis na babkę jogurtową cieszy się dużym powodzeniem, w związku z czym doczekał się wielu modyfikacji. Najbardziej popularne to:
Babka jogurtowa często zajmuje honorowe miejsce na wielkanocnym stole. Nic dziwnego – jest smaczna i łatwa do przygotowania. Świąteczny wypiek zasługuje na wyjątkową dekorację, do której warto wykorzystać:
Wybrany dodatek układamy na niezastygnięty jeszcze lukier lub polewę.
W bezglutenowym wariancie przepisu na babkę jogurtową musimy wykluczyć mąkę pszenną. Zastępujemy ją mieszanką mąki z ciecierzycy (120 g), kukurydzianej (120 g) i ziemniaczanej (60 g). Reszta składników pozostaje bez zmian.
Możemy spróbować także innych proporcji lub zamiast mąki z ciecierzycy dodać mąkę sojową lub kokosową. Trzeba wziąć jednak pod uwagę to, że zmiana składników wpłynie na smak ciasta. Najłatwiejszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po gotową mieszankę bezglutenową.
Komentarze