Babka na oleju

Babka na oleju to dobrze znana klasyka wielkanocnych wypieków. Równie dobrze sprawdzi się jednak na co dzień – jako dodatek do popołudniowej filiżanki kawy. Jest puszysta, wilgotna i niesamowicie apetyczna. Dodatkowo jej przygotowanie nie sprawi trudności nawet początkującym miłośnikom domowych wypieków.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

babki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.41 z 205 głosów)


Babka na oleju - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ubijanie jajek: W dużej misie umieszczamy jajka, cukier biały i cukier wanilinowy. Całość ubijamy do momentu, aż masa znacząco zwiększy swą objętość i nabierze puszystej konsystencji (może to potrwać nawet do 10 minut). Gdy będzie już prawidłowo ubita, wlewamy do niej olej. Dodajemy aromat cytrynowy i skórkę cytrynową oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy przy pomocy łyżki lub szpatułki, do połączenia składników.

  • 2.

    Babka na oleju: Piekarnik nagrzewamy do 165 C. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Babkę z olejem pieczemy przez około godzinę lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu posypujemy ją cukrem pudrem.

Porady

  • Podany w przepisie aromat cytrynowy można zastąpić jego pomarańczową, waniliową lub rumową wersją.
  • Dla najlepszego efektu, polecamy, by wszystkie składniki na babkę z olejem były w temperaturze pokojowej.
  • Do przygotowania smacznej babki można użyć różnych rodzajów oleju. Dobrze sprawdzi się zarówno olej słonecznikowy, jak i rzepakowy, ryżowy czy z pestek winogron.
  • Masa jajeczna powinna podwoić swoją objętość podczas ubijania. Może to zająć chwilę, jednak nie należy przyśpieszać tego procesu.
  • Zamiast cukru białego, do przygotowania prostej babki na oleju można użyć cukru trzcinowego lub brązowego.
  • Składniki na szybką babkę na oleju powinny być przesiane.
  • Ciasto polecamy piec bez użycia termoobiegu, w piekarniku nastawionym na grzanie góra–dół.
  • Mąkę ziemniaczaną można zastąpić mąką kukurydzianą. Nie wpłynie to znacząco na smak czy konsystencję wypieku.
  • Czas pieczenia wilgotnej babki na oleju może się różnić w zależności od piekarnika. Polecamy kontrolować go za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli po nakłuciu nim ciasta, nie zostaną na nim żadne fragmenty masy, babka będzie gotowa.
  • By uzyskać puszystą babkę na oleju, nie należy wyjmować jej z piekarnika bezpośrednio po upieczeniu. Gdy będzie już gotowa, trzeba jedynie lekko uchylić drzwiczki i pozostawić ją wewnątrz piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie można ją wyłożyć na blat, wyjąć z formy i kontynuować jej studzenie na specjalnej kratce.

Notka redakcyjna

Babka na oleju – przepis

Przepis na babkę na oleju jest niesamowicie prosty. Kluczową rolę odgrywa w nim odpowiednie ubicie jajek na puszystą masę. Pozostałe kroki nie powinny jednak sprawić większych trudności. 

Zdecydowaną zaletą babki, jest fakt, iż wszystkie składniki potrzebne do jej przygotowania, znaleźć można w niemalże każdej kuchni. Do jej upieczenia potrzeba bowiem jedynie mąki, cukru, oleju, jajek, proszku do pieczenia i ulubionego aromatu.

Powyższy, prosty przepis na babkę na oleju można jednak modyfikować na wiele sposobów. Ciasto świetnie smakuje po dodaniu do niego soku i świeżo startej skórki z cytryny lub pomarańczy. Można je również urozmaić kawałkami jabłka lub dodatkiem bakalii. Dobrze sprawdzą się posiekane orzechy czy namoczone i odsączone rodzynki lub żurawina. Babkę można też przygotować w wersji czekoladowej lub mieszanej – dwukolorowej. Wystarczy zastąpić część mąki ziemniaczanej kakao. 

Jeśli planujecie podać babkę na oleju na spotkaniu rodzinnym czy innej imprezie okolicznościowej, polecamy udekorować jej wierzch za pomocą domowego lukru. Estetycznego wyglądu doda jej również smaczna polewa z gorzkiej czekolady. Do ozdobienia wypieku można też użyć polewy adwokatowej lub waniliowej. Ciekawego efektu może też dodać dekoracja z roztopionej białej czekolady z dodatkiem barwnika spożywczego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy