Babka z białek

Często w kuchni zostają nam białka z jajek. Ta babka jest dobrą propozycją na ich wykorzystanie :)

dodany przez: blackcurrant31 blackcurrant31

babki desery

Czas przygotowania:
15min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 167 głosów)

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 7 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 25 dag stopionego margaryny
  • 3/4 szkl. ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Skórka z cytryny

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Babka z białek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Ubić białka na sztywną pianę, wsypać cukier, cukier waniliowy i
  • ubijać jeszcze przez ok. 3-4 minuty.
  • 2. Następnie dodać do niej roztopioną i ostudzoną margarynę, mąkę
  • pszenną, proszek do pieczenia i startą skórkę z cytryny. Delikatnie
  • wymieszać.
  • 3. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy
  • z kominem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w
  • temperaturze 170°C. Gotową babkę można udekorować polewą czekoladową,
  • lukrem lub cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy