Agnieszka Pietroń

Babka bananowa

Ocena:

0 (0)

  • 50 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Babka bananowa powstaje na bazie mąki pszennej, bananów, oleju roślinnego, proszku do pieczenia oraz jajek. Nie zawiera w sobie ani grama cukru, dlatego to też świetna propozycja na naprawdę zdrowy podwieczorek. Sprawdzi się zarówno na co dzień do herbaty, jak i na Wielkanoc. Babka z bananami to proste w wykonaniu ciasto, które wspaniale prezentuje się na stole.

Składniki:

  • mleko  100 ml

  • olej  150 ml

  • jajka  2 szt.

  • banany  3 szt.

  • mąka pszenna  230 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • soda oczyszczona  5 g

Babka bananowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 170°C. Formę do babki o średnicy 24 cm smarujemy masłem, a następnie posypujemy mąką. Mleko oraz jajka wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej.

  • Krok 2:

    Banany: obieramy je ze skórki i rozgniatamy widelcem.

  • Krok 3:

    Ciasto: jajka ubijamy miskerem, a następnie łączymy je z wcześniej rozgniecionymi bananami. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.

  • Krok 4:

    Pieczenie: surowe ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Babka bananowa powinna być pieczona przez około 40 minut.

  • Krok 5:

    Podanie: gotowe ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy babkę cukrem pudrem.

Porady

  • Babka bananowa wspaniale smakuje w wersji czekoladowej. Wystarczy dodać do surowego ciasta kilka łyżek kakao. Warto wzbogacić ją wtedy w niewielką ilość cukru. Jeśli nie mamy w domu kakao, możemy zastąpić je drobno posiekaną gorzką czekoladą.
  • Do wykonania ciasta polecamy użyć dojrzałych bananów. Takie owoce z łatwością rozgnieciemy widelcem. Dodatkowo są one wyjątkowo słodkie, co pozytywnie wpłynie na smak naszego wypieku. To świetny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów, których nie zdążyliśmy wcześniej zjeść.
  • Gotowe ciasto bananowe możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Równie dobrze sprawdzi się tutaj lukier. W takiej sytuacji warto udekorować babkę orzechami bądź karmelizowaną skórką pomarańczy. 
  • Babka bananowa rewelacyjnie smakuje również z dodatkiem skórki z cytryny lub pomarańczy.  Składniki te wzbogacą ją we wspaniały cytrusowy aromat.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne