Babeczki wielkanocne doskonale sprawdzą się jako dekoracja stołu lub do koszyczka ze święconką. To taki mały radosny akcent, który każdy może przygotować w domu. Ciasto pieczemy z prostych składników – z dodatkiem oleju lub masła. Dla smaku dodajemy odrobinę soku i skórki z cytryny. Babeczki do koszyczka ozdabiamy lukrem z barwnikami spożywczymi lub roztopioną czekoladą.
Getty Image
(średnia 4.55 z 171 głosów)
Cytryna: dokładnie ją myjemy i wyparzamy. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę (bez białej części), następnie kroimy cytrynę na pół i wyciskamy z niej sok. Skórkę i połowę soku mieszamy z olejem i odstawiamy na 15–20 min.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Foremki smarujemy masłem.
Ciasto na babeczki wielkanocne: jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym – najpierw na średnich, a potem na wysokich obrotach przez ok. 8 min. W osobnej misce mieszamy mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy sypkie składniki do masy jajecznej. Na koniec wlewamy olej z sokiem i skórką z cytryny.
Pieczenie: ciasto przelewamy do foremek na babeczki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20–25 min. Po tym czasie sprawdzamy ciasto przy pomocy drewnianego patyczka. Jeśli nie jest surowe w środku, wyjmujemy babeczki i odstawiamy do ostygnięcia. Po ok. 30 min można je wyjąć z foremek.
Dekoracja: pozostały sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem na gęsty lukier. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Lukrem i polewą ozdabiamy babeczki do koszyczka wielkanocnego.
Porady
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Z proporcji podanych w przepisie wychodzi ok. 8 babeczek.
- Do pieczenia możemy wykorzystać foremki metalowe, ceramiczne lub silikonowe – np. takie jak do kruchych babeczek z kajmakiem lub muffinek.
- Zamiast oleju można użyć roztopionego masła – powinno być płynne, ale nie może być gorące.
- Bazując na podstawowym przepisie w łatwy sposób możemy zrobić czekoladowe babeczki wielkanocne – wystarczy dodać do ciasta 15 g kakao.
- Jeśli chcemy, aby lukier był bardziej biały i gęsty, możemy przygotować go zgodnie z przepisem na lukier królewski.
- Lukier można zmieszać z barwnikami spożywczymi, aby uzyskać różnej kolory.
- Możemy także zrobić polewę z różnych rodzajów czekolady – gorzkiej, mlecznej, białej lub ruby.
Babeczki na Wielkanoc powinny być radosne i kolorowe. Jak zrobić ciekawą i estetyczną dekorację? Poniżej kilka sprawdzonych pomysłów:
Bazując na tym przepisie możemy przygotować także minibabeczki wielkanocne w kształcie zajączków:
Chociaż Wielkanoc to nie jest czas wielkich prezentów, ale małe niespodzianki są zawsze mile widziane. Babeczka do koszyczka też może coś w sobie skrywać, np. czekoladowe jajka. Aby jednak nie rozpadły się podczas pieczenia, należy wcześniej wstawić je do zamrażalnika. Mocno zmrożone jajka umieszczamy w cieście na babeczki tuż przed wstawieniem ich do piekarnika.
Do nadziewania babeczek nie sprawdzą się jajka puste w środku.
Komentarze