REKLAMA

Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa to sezonowe sycące danie obiadowe. Przygotowywana na bazie włoszczyzny, świeżych buraków i mięsa wieprzowego z kością stanie się sycącą propozycją posiłku dla całej rodziny. Zupa buraczkowa może być zagęszczona mąką pszenną i zabielona kwaśną śmietaną. Przepis na zupę buraczkową może zawierać sok z cytryny lub ocet jabłkowy. Buraki to bardzo zdrowe i wartościowe warzywa, które warto włączyć do swojej diety. Wypróbujcie zupę buraczaną na spotkania w gronie znajomych i rodziny.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.15 z 334 głosów)


Kroki przygotowania:

  • gotowane-buraki-iStock- 1.

    Jak ugotować zupę buraczkową? Zaczynamy od umycia buraków. Następnie gotujemy je w wodzie. Po ugotowaniu, zalewamy buraki zimną wodą, studzimy, obieramy z łupin i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kości myjemy i gotujemy w wodzie prawie do miękkości. Następnie dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Potem dodajemy obraną startą marchewkę, posiekaną pietruszkę, seler i koper.

  • lisc-laurowy-iStock 2.

    W kolejnym kroku dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Następnie, gdy ziemniaki będą już miękkie, doprawiamy zupę buraczkową do smaku. Aby zupa z buraków uzyskała smak, dodajemy do niej octu lub soku z cytryny. Następnie dorzucamy starte buraki. Śmietanę mieszamy z mąką i zagęszczamy nią zupę buraczkową. Całość zagotowujemy. Zupa buraczkowa z ziemniakami jest gotowa do podania.   

Porady

Zupa buraczkowa zawiera w przepisie:

  • 500 g kości ze schabu
  • sok z cytryny lub ocet do smaku
  • posiekamy koper i natka pietruszki
  • 150 ml słodkiej śmietany 18%

Zupa z buraków

Zupa z buraków to pomysł na pyszny i pożywny obiad. Jej przygotowanie jest bardzo proste i nie zabiera dużo czasu. Zupa buraczana to także prawdziwa bomba witaminowa! Buraki wzmacniają układ krwionośny i zapobiegają anemii. Dodatkowo są bogate w składniki mineralne takie jak potas, magnez czy cynk. Zupa z buraków to dobry sposób na to by przemycić je do swojego jadłospisu.

Zupa buraczana na kościach

Zupę buraczkową można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest ugotowanie jej na kościach. Można w tym celu wykorzystać kość z mięsa wieprzowego. Zupa buraczana gotowana na kościach nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Kość należy umyć, a następnie zalać wodą w garnku i gotować do momentu aż mięso zmięknie. Gdy to nastąpi możemy zacząć dodawać pozostałe warzywa. 

Zobacz też: zupa buraczkowa ze śliwkami

Notka redakcyjna

Zupa buraczana

Zupa buraczana to jedno z popularniejszych dań kuchni polskiej. Buraki nie muszą kojarzyć się tylko z wigilijnym barszczem czerwonym. Zupa buraczkowa to posiłek, który można przygotowywać cały rok. Zaskakujące jest, że zupa buraczkowa może powstać nawet z upieczonych buraków. Wtedy oddaje głębszy smak i zapach dania.

Zupa buraczkowa — jak ugotować zupę buraczkową?

Zupa buraczkowa wymaga tylko kilku składników. Na początek należy do garnka wlać wodę i dodać domową przyprawę do zup. Składniki należy zagotować. Następnie buraki, marchewkę seler i pietruszkę trzeba obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnym krokiem jest pokrojenie pora w cienkie paski. Potem trzeba ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Następnie warzywa trzeba wrzucić do bulionu i gotować zupę, aż warzywa będą miękkie. Zupa buraczkowa powinna być przyprawiona do smaku. Następnie do szklanki należy wlać trochę zupy buraczkowej i dodać śmietanę. Należy dokładnie rozmieszać. Na koniec śmietanę należy wlać do zupy buraczkowej. Przed podaniem można posypać koperkiem. Zupa buraczkowa jest gotowa do podania.

Zupa buraczkowa – jak zagęścić zupę buraczkową?

Zupa buraczkowa może być zagęszczona na kilka sposobów. Najprościej jest zmiksować wszystkie składniki za pomocą blendera, aby otrzymać gęsty krem z buraków. Jeżeli zależy nam, aby zupa buraczkowa miała gęstą konsystencję bez blendowania, to należy użyć mąki pszennej i śmietany. Aby mąką i śmietana nie pozostawała w zupie grudek, należy ją zahartować. Najpierw łyżkę mąki pszennej i łyżkę śmietany należy rozprowadzić w ciepłej wodzie. Następnie należy dodać chochlę zupy buraczkowej i całość dokładnie wymieszać. Na koniec można dolać zahartowaną śmietanę do garnka z zupą buraczkową.

Zupa buraczkowa – jak doprawić zupę buraczkową?

Zupa buraczkowa może być doprawiona zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Zupa buraczkowa będzie świetnie smakować z dodatkiem suszonego tymianku, oregano, bazylii i dużej ilości czosnku. Czasem zupa buraczkowa doprawiana jest słodkimi składnikami jak np.: wędzona śliwka, suszone jabłka albo gruszki. Suszona, wędzona śliwka nadaje zupie wyrazistego smaku. Dzięki dymnemu smakowi można uzyskać efekt dodania sporej ilości mięsa. Ważnym dodatkiem jest sok z cytryny lub ocet jabłkowy. Ciekawostką jest, że do gotującej się zupy buraczkowej można dodać obierki jabłek. Zupa buraczkowa nabierze łagodnego smaku.

Zupa buraczkowa z buraków ze słoika

Buraczkową można przygotować również wykorzystując buraki ze słoika. Jest to szczególnie przydatne poza sezonem, kiedy nie mamy dostępu do świeżych buraków. Przepis na zupę buraczkową z buraków ze słoika pozwoli nam również zaoszczędzić nieco czasu. Jak ją przygotować? Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy umyte kości wieprzowe, liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotujemy i solimy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Gdy mięso zrobi się miękkie, wyciągamy je z garnka. Do wywaru dodajemy marchewkę, gotujemy około 30 minut, a następnie dorzucamy ziemniaczki. Gdy warzywa odpowiednio się ugotują dodajemy do garnka pół litrowy słoik gotowych buraków. Całość doprawiamy do smaku. Zupę buraczkową można zaprawić śmietaną, ale nie jest to konieczne. Buraczkowa z buraków ze słoika jest tak samo pyszna jak ta przygotowywana ze świeżych warzyw. Warto więc mieć w zapasie kilka słoików gotowych buraczków na czarną godzinę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy