Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa to sezonowe sycące danie obiadowe. Przygotowywana na bazie włoszczyzny, świeżych buraków i mięsa wieprzowego z kością stanie się sycącą propozycją posiłku dla całej rodziny. Zupa buraczkowa może być zagęszczona mąką pszenną i zabielona kwaśną śmietaną. Przepis na zupę buraczkową może zawierać sok z cytryny lub ocet jabłkowy. Wypróbujcie zupę buraczkową na spotkania w gronie znajomych. 

Zupy

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.15 z 332 głosów)

Kroki wykonania:

  • gotowane-buraki-iStock-1.Zupa buraczkowa – przepis:
    Na początek buraki należy umyć i ugotować w wodzie. Następnie po ugotowaniu trzeba zalać buraki zimną wodą, ostudzić, obrać z łupin i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Potem należy kości umyć i ugotować w wodzie prawie do miękkości. Następnie należy dodać umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Potem należy dodać obraną i startą marchewkę i posiekaną pietruszkę, seler i koper.
  • lisc-laurowy-iStock2.Kolejnym krokiem jest dodanie ziela angielskiego i liści laurowych. Następnie gdy ziemniaki będą miękkie należy doprawić zupę buraczkową do smaku. Zupa buraczkowa uzyska smak poprzez dodanie octu lub soku z cytryny. Następnie trzeba dodać starte buraki. Kolejnym krokiem jest rozmieszanie śmietany z mąką i zagęszczenie zupy. Całość należy zagotować. Zupa buraczkowa jest gotowa do podania.

Porady

Zobacz też: zupa buraczkowa ze śliwkami

Zupa buraczkowa zawiera w przepisie:

  • 500 g kości ze schabu
  • sok z cytryny lub ocet do smaku
  • posiekamy koper i natka pietruszki
  • 150 ml słodkiej śmietany 18%

Notka redakcyjna

Zupa buraczkowa to jedno z popularniejszych dań kuchni polskiej. Buraki nie muszą kojarzyć się tylko z wigilijnym barszczem czerwonym. Zupa buraczkowa to posiłek, który można przygotowywać cały rok. Zaskakujące jest, że zupa buraczkowa może powstać nawet z upieczonych buraków. Wtedy oddaje głębszy smak i zapach dania.

Zupa buraczkowa — jak ugotować zupę buraczkową?

Zupa buraczkowa wymaga tylko kilku składników. Na początek należy do garnka wlać wodę i dodać domową przyprawę do zup. Składniki należy zagotować. Następnie buraki, marchewkęseler i pietruszkę trzeba obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnym krokiem jest pokrojenie pora w cienkie paski. Potem trzeba ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Następnie warzywa trzeba wrzucić do bulionu i gotować zupę, aż warzywa będą miękkie. Zupa buraczkowa powinna być przyprawiona do smaku. Następnie do szklanki należy wlać trochę zupy buraczkowej i dodać śmietanę. Należy dokładnie rozmieszać. Na koniec śmietanę należy wlać do zupy buraczkowej. Przed podaniem można posypać koperkiem. Zupa buraczkowa jest gotowa do podania.

Zupa buraczkowa – jak zagęścić zupę buraczkową?

Zupa buraczkowa może być zagęszczona na kilka sposobów. Najprościej jest zmiksować wszystkie składniki za pomocą blendera, aby otrzymać gęsty krem z buraków. Jeżeli zależy nam, aby zupa buraczkowa miała gęstą konsystencję bez blendowania, to należy użyć mąki pszennej i śmietany. Aby mąką i śmietana nie pozostawała w zupie grudek, należy ją zahartować. Najpierw łyżkę mąki pszennej i łyżkę śmietany należy rozprowadzić w ciepłej wodzie. Następnie należy dodać chochlę zupy buraczkowej i całość dokładnie wymieszać. Na koniec można dolać zahartowaną śmietanę do garnka z zupą buraczkową.

Zupa buraczkowa – jak doprawić zupę buraczkową?

Zupa buraczkowa może być doprawiona zielem angielskim, liściem laurowym, majerankiem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Zupa buraczkowa będzie świetnie smakować z dodatkiem suszonego tymianku, oregano, bazylii i dużej ilości czosnku. Czasem zupa buraczkowa doprawiana jest słodkimi składnikami jak np.: wędzona śliwka, suszone jabłka albo gruszki. Suszona, wędzona śliwka nadaje zupie wyrazistego smaku. Dzięki dymnemu smakowi można uzyskać efekt dodania sporej ilości mięsa. Ważnym dodatkiem jest sok z cytryny lub ocet jabłkowy. Ciekawostką jest, że do gotującej się zupy buraczkowej można dodać obierki jabłek. Zupa buraczkowa nabierze łagodnego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy